Uutisen päiväys

9.1.2005← Takaisin

Ahonen liiteli mäkiennätykseen ja voittoon Willingenissä

Janne Ahonen vastasi jälleen illan hienoimmasta suorituksesta Saksan Willingenissä hypätessään HS145 – mäen uudeksi ennätykseksi 152 metriä toisella kierroksella. Samalla irtosi jo kauden 11. maailmancupin osakilpailuvoitto.

 Kauden ykköskotka Janne Ahonen oli monien yllätykseksi Willingenin ensimmäisen kierroksen jälkeen vasta sijalla 6, hypättyään 135 metriä. Ahonen kuitenkin nousi illan pimetessä vaikuttavaan suoritukseen ja sivusi ja rikkoi jälleen lajin ennätyksiä. Kun 11. maailmancupin osakilpailuvoitto saman kauden aikana varmistui, hän nousi Schmitin ja Malyszin rinnalle jakamaan ennätystä. Tämä 11. voitto tulikin vielä mahdollisimman vaikuttavalla tavalla, kun hollolalainen pisti toisella hypyllään mäkiennätyksen uusiksi. Ahonen lensi ilmeisesti mittauslaitteiden ulkopuolelle, sillä mitta oli ensin 155,5 metriä, mutta sitä korjattiin myöhemmin 152 metriin.
 Ensimmäisen kierroksen jälkeen piikkipaikalla ollut Japanin Daiki Ito ei hypännyt huonosi hänkään, mutta putosi lopputuloksissa kuudenneksi. Sen sijaan Itävallan Martin Höllwarth pisti tiukasti kampoihin Ahoselle hypäten 146,5 metriä. Ahonen keräsi 279,1 pistettä ja toisena jo ensimmäisen kierroksen jälkeen ollut Höllwarth jäi hänestä vain 4,3 pistettä. Kolmannelta sijalta löytyy iloinen yllättäjä, Sveitsin Andreas Küttel, joka jäi kuitenkin Ahosesta jo 11,6 pistettä.

 Muiden suomalaisten hypyt jäivät vaisuiksi. Illan flopista vastasi Matti Hautamäki päätyen 95,5 metriin. Toiselle kierrokselle ei ollut mitään asiaa ja lopputuloksista kuopiolainen löytyi 49. sijalta. Tami Kiuru ja Risto Jussilainen selvisivät mukaan toiselle kierrokselle, mutta hypyt eivät häikäisseet. Kiuru löytyi sijalta 24 ja Jussilainen oli 26.
 Suomen joukkueen kolmos valmentaja Janne Väätäinen tuurasi viikonloppuna päävalmentaja Nikusta Willingenissä ja vahvisti puhelimessa tuulten olleen tänäänkin epätasaiset.
 - Kyllä, oli vähän epätasaista ja hankala keli. Etenkin Matti kärsi rajusti, siihen rakoon ei ollut mitään tehtävissä. Takavirtaus oli niin kova. Väätäinen kertoi.
 - Myös Jussilaisen Ristolla oli molemmilla kierroksilla huono tsäkä. Mies ei voinut tehdä aivan, mitä odotti, mutta hypyt olivat siihen rakoon hyviä. Kuuluu siksi päivän onnistujiin.
 Väätäisen mukaan loppupään miehet pääsivät kaikki varsin hyviin ja tasaisiin virtauksiin Daiki Itoa lukuun ottamatta.
 - Jannella oli hyvä väli ja toisen kierroksen hyppy oli superhyppy. Ensimmäinenkin oli hyvä, muttei niin hyvä. Loppulennon kanssa oli hankaluuksia, ensimmäisellä kierroksella olisi ollut edellytyksiä pidempäänkin. Väätäinen ruoti Ahosen suoritusta.

  Vaikka tuulet vaihtelivat taas, se ei silti vie pois Ahosen suorituksen arvoa, etenkin kun maaginen ennätys on syntynyt 13 kilpailun aikana. Täytyy myös muistaa, että niissä kilpailuissa, mitä Ahonen ei ole voittanut, hän on ollut toinen. Maailmancup ensi viikonloppuna Itävallan Kulmissa, missä nähdään todennäköisesti pitkiä loikkia, sillä kilpailut hypätään lentomäessä.
 - Janne oikein odottaa, että pääsee lentomäkeen. Toki hänet nähdään Kulmissa. Väätäinen kertoi ja laittoi pisteen huhuille Ahosen lomasta.

Tulokset: www.fis-ski.com