Uutisen päiväys

31.5.2018← Takaisin

14. Vuokatin Aateli Race -viikko kokoaa hiihtohuiput Vuokattiin

Vuokatin Aateli Race järjestetään 14. kerran juhannuksen jälkeen 26.-27.6.2018 Vuokatissa. Kilpailu ja sen ympärille rakennettu Aateliviikko kokoaa Suomen maastohiihdon, ampumahiihdon, yhdistetyn ja hiihtosuunnistuksen huiput Vuokattiin.

”Kaksipäiväisestä kilpailusta on kasvanut viikon mittainen tapahtuma, joka kokoaa talvilajien kestävyysurheilijat yhteen. Vuokatin Aateli Race ei ole vain kisa, vaan viikko täynnä monipuolista ohjelmaa”, kertoo tapahtumajohtaja Hannu Koivusalo vastaavasta organisaatiosta Vuokatti Ski Team Kainuusta.
 
Vuodesta 2005 kilpailtu Vuokatin Aateli Race on ollut Aino-Kaisa Saarisen hallintaa. Keväällä kansainvälisen hiihtouransa lopettanut Saarinen on voittanut Aatelin seitsemän kertaa. Kovana haastajana on toiminut ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen, joka voitti kilpailun kesällä 2107. Miehissä Aatelin valtiaan taisto on tasaisempaa. Sami Jauhojärvellä ja Iivo Niskasella on molemmilla kolme voittoa, Matti Heikkisellä ja Lari Lehtosella kaksi. Heikkinen oli vuoden 2017 ykkönen.
 
Kilpailu alkaa tuttuun tapaan tiistai-iltana rullahiihtoprologilla ”Vaaran maililla”. Keskiviikkona juostaan maastojuoksut sekä hiihdetään takaa-ajolähtönä Vuokatinvaaran päälle 10 ja 15 kilometrin vapaan lähdöissä.
 
Mukana ovat maastohiihto- ja ampumahiihtomaajoukkueiden parhaimmisto haastajineen, kuten myös yhdistetyn sekä hiihtosuunnistuksen urheilijoita. Useimmat lajien joukkueet A-maajoukkueista nuorten maajoukkueisiin leireilevät Vuokatissa juhannuksen jälkeisen viikon.
 
Nuoret, alle 18-vuotiaat, kilpailevat oman Junior Vuokatin Aateli Racen tiistaina. Kilpailu on kaksiosainen ja sisältää maastojuoksun sekä rullahiihdon.

Valmennuksen ja Post Olympic Winter Games -seminaareissa merkittävä kattaus puhujia

Vuokatin Aateli Race -viikolla järjestetään kaksi huippu-urheilun seminaaria. Keskiviikko-iltana puhutaan kovalla kattauksella nuorten valmennuksen kehittymisestä, mihin pitkän ajan perspektiiviä ja kokemusta tuo Harri Kirvesniemen entinen valmentaja Jorma Manninen. Keskiviikon seminaari on maksuton.
 
Torstaina ja perjantaina käsitellään laajasti Pohjoismaiden menestystä PyeongChangin olympialaisissa Post Olympic Winter Games -seminaarissa. Puheissa analysoidaan muun muassa Norjan huippumenestystä Olympiatoppenin talvijajien johtaja Helge Bartnesin toimesta. Jyväskylän yliopiston järjestämässä seminaarissa puheenvuoron saavat myös Suomen olympiajoukkueenjohtaja Mika Kojonkoski sekä asiantuntijat Maarit Valtonen (terveydenhuolto ja sairauksien ehkäisy) ja Teemu Lemmettylä (suksihuolto ja hionta).
 
”Post Olympic Congress istuu loistavasti tälle viikolle. Vaikea kuvitella mielenkiintoisempaa kokonaisuutta hiihtoväelle näin olympiatalven jälkeen”, jatkaa Koivusalo.
 
Painavan asiaohjelman lisäksi Sotkamossa pelataan superpesistä Aateli-viikolla torstaina klo 18:00, kun Sotkamon Jymy kohtaa kotikentällään Seinäjoen JymyJussit. Peli istuu hyvin sporttisen Vuokatin Aateli Race viikon ohjelmaan.
 
Rullahiihtokilpailut jatkuvat lauantaina Vuokatti Roller Ski Marathonilla, jossa hiihdetään 30 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla.
 
Tutustu kokonaisuudessaan Vuokatin Aateli Race -viikon ohjelmaan
Seuraa Vuokatin Aateli Racea facebookissa #vuokatinaateli2018
 
Post Olympic Winter Games seminaarin ohjelma   
Vuokatti Roller Ski Marathon
 
YLE TV2 lähettää koosteen Vuokatin Aateli Race -kilpailusta lauantaina 30.6. klo 19:15-20:30. Uusintalähetys nähdään sunnuntaina 1.7. klo 13:45-15:00. (lauantain lähetys jää pois mikäli jalkapallon MM-kisojen ottelu menee jatkoajalle)

Kuva: SHL/Touho Häkkinen