Uutisen päiväys

27.1.2017← Takaisin

Puheenjohtajan tammikuun terveiset - MM-kisat lähestyvät

Hyvät hiihtourheilun ystävät, 

Keskityn tässä kirjeessäni MM-kisoihin ja siihen, miksi hiihtourheilun ystävän kannattaa tulla Lahteen, ja siihen miten me voimme jokainen myötävaikuttaa siihen.

Seitsemännet maailmanmestaruuskisat ovat ovella ja tapahtuma tulee olemaan 100-vuotiaan Suomen kärkijuhla. Järjestelyt etenevät aikataulussa ja olemme valmiina, kun avajaiset koittavat. Avajaiset televisioidaan suorassa Ylen tv-lähetyksessä koko kansalle. Tasavallan presidentti avaa tapahtuman. Myös Kansainvälisen Olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach kunnioittaa avajaisia läsnäolollaan.

Hiihtoliiton strategian mukaisesti olemme rakentaneet yhteistyötä yli laji- ja toimialarajojen. Hiihto on yhteenkokoava voima kaikelle. Lajikumppaneinamme ovat muun muassa jääkiekko ja golf sekä useat yhteisökumppanit kuten PAM. Tavoitteenamme on uudistaa talviurheilutapahtuman asiakaskokemus sellaiseksi, mitä sen nyky-yhteiskunnassa pitää olla. Asiakkaat maksavat ja lähtevät liikkeelle tänä päivänä vain kunnon lisäarvosta. Aika, jolloin urheilukisat olivat paikka, johon kaikki menevät, on auttamatta historiaa. Onnistuessamme luomme hiihtourheilulle uusia asiakasryhmiä ja faneja. Näin rakennamme pohjaa tulevaisuudelle ja paremmalle ansainnalle.

Odotettavissa on laadukas ja kokemuksellinen talviurheiluympäristö, jossa on jokaiselle jotakin. Eri asiakasryhmille tarjotaan Rölli-elämystä, Talvitangoja, maailman suurinta afterskita ja Antti Tuiskua. Kisat ovat myös uusi ja uudistettu visuaalinen kokonaisuus. Kisat ovat Suomi100 -vuoden suurin kansanjuhla. Suomi100 -avajaiset olivat jo kansalaistorilla Helsingissä. Lahti2017 tulee olemaan tuplasti suurempi kävijämääriltään.

Urheilu ja kymmenen kovaa kisapäivää ovat tietysti ytimessä. Hiihtoliitto ei asettanut virallista mitalitavoitetta, mutta lähdemme siitä, että jokaisena päivänä meillä on mitalimahdollisuus. Alkukausi on jo sen vääjäämättä osoittanut. Olemme suoriutuneet erittäin vahvasti maastohiihdossa ja yhdistetyssä, jossa vuosien pitkäjänteinen työ tuottaa tulosta. Kisoihin voi siis lähteä luottavaisin mielin. Kotikenttä on aina iso etu. Val di Fiemmen ja Falunin tulokset on helposti lyötävissä ja on itsestään selvää, että näin myös on tapahduttava. Hyvä urheilullinen menestys ei riitä. Kisojen on onnistuttava toiminnallisesti ja taloudellisesti.

Julkisuudessa on nostettu esiin järjestäjäosapuolten Suomen Hiihtoliiton, Lahden kaupungin ja Lahden Hiihtoseuran välisiä jännitteitä. Toivon, että tulevaisuudessa löydämme yhteisen vision ja toimintatavan siitä, miten esimerkiksi maailmancuptapahtumia Lahdessa järjestetään.

Muistutan tässä, että kisojen taloudellisen vastuun kantaa Suomen Hiihtoliitto. Ja kisat ovat aina mahdollisuus tai riski. Lähtökohtamme hyvän taloudellisen tuloksen tekemiseksi eivät ole olleet optimaaliset, mutta Hiihtoliiton ja Lahti2017-organisaatiot tekevät väsymättömästi 24/7 töitä, että lopputulos olisi vähintään tyydyttävä. Resurssit ovat rajalliset ja ihmiset ovat olleet kovilla. Mutta onneksi intohimo ja halu tehdä suomalaisen hiihtourheilun puolesta on voittanut. Toivottavasti kiitos seisoo lopussa.  

Yleisölipunmyynti etenee suunnitellusti. Tällä hetkellä olemme myyneet noin 120.000 lippua. Yrityslipunmyynti on sujunut erinomaisesti ja tulemme saavuttamaan tavoitteemme. 200-250.000 myytyä yleisölippua on kuitenkin erittäin kova tavoite ja kaikkien apua tarvitaan. Bussiporukat maakunnista ovat isossa roolissa samoin kuin yhteisöt, kaveriryhmät ja perheet. MM-kisat on meille kansallinen hanke ja jokaisen velvollisuus. Tulemme tulevaisuudessa yhä harvemmin saamaan arvokisoja järjestettäväksemme. Jokainen mahdollisuus on käytettävä hyväksi ja voimme olla ylpeitä, että voimme vaikuttaa kisojen onnistumiseen.  Olen aiemmin todennut, että Hiihtoliiton strategia ja perustyö on hyvässä suunnassa. Nyt kaikki fokus ja keskittyminen on suunnattu Lahteen. Sen jälkeen voimme jatkaa matkaamme kohti parempaa tulevaisuutta urheilumenestyksessä, johtamisessa, taloudessa, yhteistyössä ja maineen kehityksessä.

Kisaterveisin, 

Jukka-Pekka Vuori
puheenjohtaja
Suomen Hiihtoliitto