Uutisen päiväys

20.4.2017← Takaisin

Puheenjohtajan huhtikuun terveiset - MM-kisat palauttivat Suomen hiihtomaailman huipulle

Hyvät hiihtourheilun ystävät,

Hiihtokausi alkaa nyt pääsiäisen jälkeen olla päätöksessään. Tämä kausi jää historiaan hiihtolajien, MM-hiihtojen ja suomalaisen huippu-urheilun uuden tulemisen vuoksi. MM-kisat eivät tehneet hyvää vain urheilulle vaan koko Suomelle. Olemme kotimaastamme saaneet järjestelyistä ja kaikesta yksinomaan positiivista palautetta ylintä valtionjohtoa myöten. Tutkimuksen mukaan 95 prosenttia asiakkaista ja kisavieraista oli tyytyväisiä kisakokemukseen. Myös kaiken nähnyt ja kokenut Kansainvälisen Hiihtoliiton puheenjohtaja Gian Franco Kasper totesi, että Lahden MM-kisat palauttivat Suomen hiihtomaailman huipulle. Tämä oli myös monien muiden ulkomaalaisten vieraiden ja asiantuntijoiden mielipide. Viisi suomalaismitalia nostivat koko suomalaisen urheilun uskottavuutta. On selvää, että meillä ja hiihtourheilulla on keskeinen rooli myös maamme olympiamenestyksessä ensi talvena.  

60 maata, 700 urheiljaa ja 1500 median edustajaa puhumattakaan 180 000 maksaneesta katsojasta oli iso ponnistus operatiiviselle organisaatiolle. Mutta kaikki sujui hyvin. Lahden torilla puolestaan vieraili kisapäivinä peräti 50 000 katsojaa. 15 000 koululaista osallistui MM-kisoihin liittyvään opetukseen ja vieraili kisoissa. 3000 vapaaehtoista ja 900 opiskelijaa mahdollistivat omalta osaltaan kaiken onnistumisen. Samalla Lahden urheilukeskus päivitettiin nykyaikaan ja turistien jättämä tulo Lahden talousalueelle oli arviolta 20 miljoonaa euroa. Hiihtourheilun suosio on kova. YLE:n tv-lähetyksillä oli keskimäärin yli miljoona katsojaa ja parhaimmillaan 1,5 miljoonaa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Hiihtoliiton pitkäjänteinen työ lasten ja nuorten parissa näkyy. Lumilajit ovat tällä hetkellä kiinnostavimpia nuorten harrastuksia.

Kisojen taloudellinen lopputulos on selvillä toukokuussa. Kuten olen aiemminkin moneen kertaan kirjoittanut ja todennut, kisojen talousyhtälö oli Hiihtoliiton kannalta vaikea ja selvää onkin, että kisojen tulos tulee aiheuttamaan Hiihtoliiton toiminnalle lyhyen aikavälin operatiivisia haasteita. Meillä oli tulosmielessä vastassa lasikatto, jota emme kovasta yrityksestä huolimatta onnistuneet rikkomaan. Toimintaa on tarvittaessa pakko sopeuttaa olemassa oleviin taloudellisiin reunaehtoihin. MM-kisat toteutettiin sopimusrakenteella, joka jätti Hiihtoliitolle kaiken vastuun. Suurtapahtumilla on tärkeä rooli kansallistunteen vaalijana. Tärkeää olisi jatkossa löytää malli, jossa riskit jaettaisiin osapuolten kesken hallitusti. Tämä ei koske vain hiihtourheilun tapahtumia vaan kaikkea muutakin urheilua. Suurtapahtumista on tehtävissä kaikille osapuolille kannattavaa liiketoimintaa, mutta toimintamallien ja -tapojen on uudistuttava täysin. Muuten yksikään lajiliitto ei Suomessa jatkossa halua olla mukana järjestämässä MM-luokan tapahtumia, joissa riskit kasvavat monesti liian suuriksi.  

Lyhyen aikavälin ratkaistavista asioista huolimatta MM-kisojen perinnöllä on meille varmasti monia pitkän aikavälin positiivisia vaikutuksia. Kulunut kausi antaa positiiviset lähtökohdat myyntiin. Olemme siinä suhteessa paremmassa tilanteessa kuin koskaan. Aina on kuitenkin hyvä muistaa, että markkina on edelleen haastava. Helppoja sopimuksia ja sponsorieuroja ei ole missään tarjolla. Suurin osa Hiihtoliiton kumppanuussopimuksista on katkolla tilikauden päättyessä keväällä 2017. Teemme kuitenkin juuri nyt hartiavoimin töitä, että mahdollisimman moni sopimus jatkuisi ja saisimme uusia kumppaneita. Onnistumisen edellytykset hyvälle kaupalliselle toiminnalle ja sen kehittämiselle tuleville kausille ovat täysin olemassa.

Urheilullisesti, kuten Lahden tulos jo näytti, menimme kuluvana kautena jälleen eteenpäin. Siitä iso kiitos kaikille asiaan vaikuttaneille. Maastohiihdossa olimme, kuten edellisenäkin vuonna, sijalla kolme. Yhdistetyssä nousimme sijalta kuusi sijalle viisi, mutta joukkueen maailmancupin pisteet lähes kolminkertaistuivat. Mäkihypyssä sen sijaan putosimme sijalta 9 sijalle 11, vaikka joukkueemme teki aikaisempaa parempaa tulosta Continental Cupissa ja oli Lahden-kisojen joukkuemäessä kuudes. Kokonaisuudessaan suunta on urheilullisesti oikea. Yhdistetyn ja mäkihypyn osalta taloudelliset onnistumiset ovat viime vuosina olleet tunnetusti melko vähissä. Yhtä viisasten kiveä ei ole löytynyt. Kun tuotteen markkinahinta ja uskottavuus romahtaa, käänteen tekeminen vie vain aikaa. Yhdistetyssä on nyt viimein valoa tunnelin päässä. Mäkihypyssä pohdittavaa riittää enemmän. Yleisö on edelleen vahvasti lajien takana. Sen näimme muun muassa MM-kisoissa. Lajit vetivät katsomoihin edelleen runsaasti väkeä ja TV:n katsojaluvut ovat korkeat.

Kohtapuolin alkaa valmistautuminen uuteen kauteen. Resurssien allokoinnissa on oltava järkevä sekä kriittinen ja panostettava niihin osa-alueisiin, jotka tuovat meille parhaan tuloksen. Uskon, että pystymme kuitenkin rakentamaan melko hyvän toiminnallisen ja budjetillisen kokonaisuuden ensi kaudelle. Sen eteen ponnistelemme jokainen päivä.

Lopuksi haluan vielä osoittaa erityiskiitokseni ja kunnioitukseni kansainvälisen uransa päättävälle Sami Jauhojärvelle. Hiihtoliiton puolesta toivomme Sinun jatkavan hiihtourheilun parissa tavalla tai toisella. Ja ovi pidetään tarvittaessa auki comebackin varalta.

Palataan toukokuussa asiaan. Tervetuloa Seuraneuvottelupäiville Tampereelle 19. – 20.5.!


Terveisin,

Jukka-Pekka Vuori
Puheenjohtaja
Suomen Hiihtoliitto