Uutisen päiväys

7.6.2019← Takaisin

Pohjoismaisille lajeille tavoitteen mukainen tuki Olympikomitealta - NOV-tukea kymmenen valmentajan palkkaukseen

  Olympiakomitea on julkistanut talvilajien tukipäätökset. Pohjoismaisista lajeista maastohiihto on kärkilajituen ja mäkihyppy- ja yhdistetty investointilajituen piirissä.

  Nyt julkaistujen tukipäätösten lisäksi julkaistiin NOV-palkkatuet, joita pohjoismaisissa lajeissa saatiin yhteensä kymmeneen NOV-valmentajan palkkaukseen. NOVit toimivat Vöyrillä, Lahdessa, Kuopiossa, Vuokatissa ja Rovaniemellä.

  Tukipäätöksissä painotettiin vahvasti keskittämistä ja valmennuskeskusten roolia sekä päivittäis- että leiritysvalmennuksessa. Maastohiihdossa ja yhdistetyssä keskittyminen näkyy vahvasti Vuokatin Olympiavalmennuskeskuksen toiminnan tehostamisena. Mäkihypyn harjoituskeskus on Kuopiossa. Nuorten harjoittelua keskitetään Lahteen ja Pajulahden oheisharjoittelumahdollisuuksiin.

  Ajatus keskittämisen takana on, että parhaat urheilijat harjoittelevat parhaiden kanssa, parhaassa valmennuksessa ja parhaissa olosuhteissa. Hiihtoliiton lajien nuorten ryhmkien valmennustoiminnan kulmakivi on nuorten olympiavalmentajissa, jotka toimivat määrätyissä harjoituskeskuksissa.

  ”Nuorten olympiavalmentajat ovat pohjoismaisissa lajeissa tärkeä osa lajien valmennuskokonaisuutta. Heidän avullaan varmistetaan sekä nuorten lahjakkuuksien laadukkaan valmennusjärjestelmän toimivuus että päivittäisvalmennuksen saumaton toiminta keskeisissä valmennuskeskuksissa. NOVien äärimmäisen tärkeä rooli näkyy erityisesti kehittyvän urheilijan polulla", sanoo Hiihtoliiton vt. toiminnanjohtaja Marleena Valtasola.

  Palkkatukien lisäksi pohjoismaisten lajien tehostamistukia ohjataan vahvasti asiantuntijapalveluiden saatavuuteen, maastohiihdossa jatkuvan huippumenestyksen turvaamiseen sekä mäkihypyssä ja yhdistetyssä mäkihyppyvarusteiden ja osaamisen kehittämiseen.

  Nuorten olympiavalmentajat

  Maastohiihto

  Halonen Juho, Sotkamo/Vuokatti
  Oksanen Ville, Rovaniemi
  Piirainen Jussi, Sotkamo/Vuokatti
  Simula Jussi, Sotkamo/Vuokatti
  Villför Roland, Vöyri

  Mäkihyppy

  Kovaljeff Kai, Kuopio
  Valta Ossi-Pekka, Lahti

  Yhdistetty

  Kaitainen Jouni, Sotkamo/Vuokatti
  Kuisma Antti, Sotkamo/Vuokatti
  Saapunki Jarkko, Kuopio


  Koonti talvilajien tukipäätöksistä OK:n sivulla


  Mäkihyppyyn valittiin nuorten valmennusryhmä

  Mäkihypyn valmennusryhmävalintoja täydennettiin nuorten PM- ja yläkoululeiritysryhmällä, johon kuuluu seitsemän vuosina 2003-2006 syntynyttä nuorta. Ryhmä leireilee Lahdessa Ossi-Pekka Vallan ja Olli Muotkan valmennuksen alla. Oheisharjoittelu tapahtuu Pajulahdessa, joka on keskeinen yhteistyökumppani mäkihyppääjien Lahden leirien yhteydessä.

  Nuorten ryhmän tavoitteena on nostaa harjoittelun laatua ja määrää sekä parantaa monitorointia, harjoittelun seurantaa ja testausta. Valmentajat toimivat tiiviissä yhteistyössä nuorten maajoukkuevalmentajien ja a-maajoukkueen valmentajien kanssa, jolloin huippu-urheilun tavoitetasot ovat tiedossa. Tavoitteena on, että tulevina vuosina nuoret urheilijat ovat yhä valmiimpia haastamaan a-maajoukkuetta.

  Mäkihyppy

  PM- ja yläkouluryhmä

  Kinnunen Tuomas, Lahden Hiihtoseura
  Kuisma Tomas, Puijon Hiihtoseura
  Meis Tuomas, Siilinjärven Ponnistus
  Palosaari Vilho, Taivalkosken Kuohu
  Romppainen Paavo, Seinäjoen Hiihtoseura
  Valto Kasperi, Lahden Hiihtoseura
  Viljanen Tomi, Seinäjoen Hiihtoseura