Uutisen päiväys

7.6.2019← Takaisin

Pohjoismaisille lajeille tavoitteen mukainen tuki Olympikomitealta - NOV-tukea kymmenen valmentajan palkkaukseen

    Olympiakomitea on julkistanut talvilajien tukipäätökset. Pohjoismaisista lajeista maastohiihto on kärkilajituen ja mäkihyppy- ja yhdistetty investointilajituen piirissä.

    Nyt julkaistujen tukipäätösten lisäksi julkaistiin NOV-palkkatuet, joita pohjoismaisissa lajeissa saatiin yhteensä kymmeneen NOV-valmentajan palkkaukseen. NOVit toimivat Vöyrillä, Lahdessa, Kuopiossa, Vuokatissa ja Rovaniemellä.

    Tukipäätöksissä painotettiin vahvasti keskittämistä ja valmennuskeskusten roolia sekä päivittäis- että leiritysvalmennuksessa. Maastohiihdossa ja yhdistetyssä keskittyminen näkyy vahvasti Vuokatin Olympiavalmennuskeskuksen toiminnan tehostamisena. Mäkihypyn harjoituskeskus on Kuopiossa. Nuorten harjoittelua keskitetään Lahteen ja Pajulahden oheisharjoittelumahdollisuuksiin.

    Ajatus keskittämisen takana on, että parhaat urheilijat harjoittelevat parhaiden kanssa, parhaassa valmennuksessa ja parhaissa olosuhteissa. Hiihtoliiton lajien nuorten ryhmkien valmennustoiminnan kulmakivi on nuorten olympiavalmentajissa, jotka toimivat määrätyissä harjoituskeskuksissa.

    ”Nuorten olympiavalmentajat ovat pohjoismaisissa lajeissa tärkeä osa lajien valmennuskokonaisuutta. Heidän avullaan varmistetaan sekä nuorten lahjakkuuksien laadukkaan valmennusjärjestelmän toimivuus että päivittäisvalmennuksen saumaton toiminta keskeisissä valmennuskeskuksissa. NOVien äärimmäisen tärkeä rooli näkyy erityisesti kehittyvän urheilijan polulla", sanoo Hiihtoliiton vt. toiminnanjohtaja Marleena Valtasola.

    Palkkatukien lisäksi pohjoismaisten lajien tehostamistukia ohjataan vahvasti asiantuntijapalveluiden saatavuuteen, maastohiihdossa jatkuvan huippumenestyksen turvaamiseen sekä mäkihypyssä ja yhdistetyssä mäkihyppyvarusteiden ja osaamisen kehittämiseen.

    Nuorten olympiavalmentajat

    Maastohiihto

    Halonen Juho, Sotkamo/Vuokatti
    Oksanen Ville, Rovaniemi
    Piirainen Jussi, Sotkamo/Vuokatti
    Simula Jussi, Sotkamo/Vuokatti
    Villför Roland, Vöyri

    Mäkihyppy

    Kovaljeff Kai, Kuopio
    Valta Ossi-Pekka, Lahti

    Yhdistetty

    Kaitainen Jouni, Sotkamo/Vuokatti
    Kuisma Antti, Sotkamo/Vuokatti
    Saapunki Jarkko, Kuopio


    Koonti talvilajien tukipäätöksistä OK:n sivulla


    Mäkihyppyyn valittiin nuorten valmennusryhmä

    Mäkihypyn valmennusryhmävalintoja täydennettiin nuorten PM- ja yläkoululeiritysryhmällä, johon kuuluu seitsemän vuosina 2003-2006 syntynyttä nuorta. Ryhmä leireilee Lahdessa Ossi-Pekka Vallan ja Olli Muotkan valmennuksen alla. Oheisharjoittelu tapahtuu Pajulahdessa, joka on keskeinen yhteistyökumppani mäkihyppääjien Lahden leirien yhteydessä.

    Nuorten ryhmän tavoitteena on nostaa harjoittelun laatua ja määrää sekä parantaa monitorointia, harjoittelun seurantaa ja testausta. Valmentajat toimivat tiiviissä yhteistyössä nuorten maajoukkuevalmentajien ja a-maajoukkueen valmentajien kanssa, jolloin huippu-urheilun tavoitetasot ovat tiedossa. Tavoitteena on, että tulevina vuosina nuoret urheilijat ovat yhä valmiimpia haastamaan a-maajoukkuetta.

    Mäkihyppy

    PM- ja yläkouluryhmä

    Kinnunen Tuomas, Lahden Hiihtoseura
    Kuisma Tomas, Puijon Hiihtoseura
    Meis Tuomas, Siilinjärven Ponnistus
    Palosaari Vilho, Taivalkosken Kuohu
    Romppainen Paavo, Seinäjoen Hiihtoseura
    Valto Kasperi, Lahden Hiihtoseura
    Viljanen Tomi, Seinäjoen Hiihtoseura