Antidopingtyö

Antidopingtyö on oleellinen osa Suomen Hiihtoliiton kaikkien lajien - alppihiihdon, freestylehiihdon, maastohiihdon, mäkihypyn ja yhdistetyn - toimintaa. Antidopingtyöhön kuuluu asennekasvatus, koulutus ja valvonta. Lue Hiihtoliiton antidopingohjelma tästä.

Maailmanlaajuinen antidopingtoimikunta WADA julkaisee vuosittain "Kielletyt lääkeaineet ja menetelmät urheilussa" -luettelon, joka julkaistaan Suomen urheilun eetinen keskus SUEK ry:n nettisivuilla: http://www.suek.fi/kielletyt-aineet-ja-menetelmat.

SUEK myös päivittää kiellettyjen lääkeaineiden ja menetelmien luetteloaan uusien markkinoille tulevien lääkevalmisteiden osalta. (Luettelot eivät kuitenkaa sisällä aivan kaikkia Suomessa käytössä olevia lääkevalmisteita.) Urheilijan tulee varmistaa, että hänellä on ajantasainen luettelo käytössään, tarvittaessa urheilija voi olla yhteydessä omaan lajiliittoonsa tai SUEK:n toimistoon.

SUEK:n nettisivuilla urheilija voi lisätä itsensä postituslistalle, jolloin hän saa kaikki luettelon päivityksen suoraan haluamaansa sähköpostiin.

Kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelo on saatavissa englanniksi WADA:n internetsivuilta www.wada-ama.org.

Urheilijan kannattaa lääkärissä käydessään kertoa kuuluvansa dopingvalvonnan piiriin. Tällöin lääkäri pystyy tarkistamaan heti, onko hoitomuoto sallittu. Urheilija vastaa kuitenkin aina itse käyttämästään lääkkeestä tai menetelmästä.

Tarvittaessa lääkäri ja urheilija voivat ottaa yhteyttä SUEK:een - myös Pharmaca Fennica -lääkeoppaassa kerrotaan kielletyistä lääkeaineista.