Uutisen päiväys

23.2.2005← Takaisin

Yhdistetyn joukkuekilpailun neljäs sija oli pettymys

Suomi lähti selkeästi hakemaan MM-mitalia yhdistetyn joukkuekilpailusta keskiviikkona. Tuloksena oli kuitenkin neljäs sija joukkueella Antti Kuisma, Jaakko Tallus, Jouni Kaitainen ja Hannu Manninen. Mestari oli Norja, hopealla Saksa ja pronssia vei Itävalta.

Norjan voitto ei ollut uhattuna oikeastaan kertaakaan. Joukkue Havard Klementsen, Kristian Hammer, Magnus Moan ja Petter Tande oli mäkiosuudella huikean hyvä ja hiihdossa joukkue johti kisaa koko ajan, joskin takana Itävalta ja sitten myös Saksa lähestyivät kaiken aikaa.

Saksa nousi hopealla mäkiosuuden viidenneltä sijalta eli otti lähes kiinni 1,26 sekunnin eron kärkeen. Kovan kamppailun hopeasta kävi Itävalta, jonka ankkuri Felix Gottwald joutui kuitenkin antamaan periksi saksalaisten sankarille, Ronny Ackermannille.

Suomalaisittain yhdistetyn joukkuekilpailu alkoi onnettomien tähtien alla. Joukkueeseen nimetty, harjoituksissa erinomaista hyppyvirettä osoittanut Anssi Koivuranta sairastui ja makasi kilpailua edeltävänä päivänä yli 39 asteen kuumeessa. Se merkitsi Antti Kuismalle astumista remmiin, vaikka hän oli varautunut potemaan flunssaa ja kipeäksi äitynyttä vanhaa selkävaivaa.

Antti Kuisma ei kuitenkaan epäröinyt astua remmiin. ”Tottakai lähden taistelemaan,” oli kommentti aamulla. Oberstdorfin K137 metrin mäessä käydyn mäkikilpailun ensimmäinen kierros näytti huolestuttavalta. Suomi oli yhden hyppykierroksen jälkeen vasta 8:s. Joukkueen aloittaja Jaakko Tallus leiskautti hienosti 128 metriä, Jouni Kaitaisen jäädessä 118 metriin ja Kuisman peräti 108 metriin. Hannu Manninen leiskautti kohtalaisen, 124, 5 metriä kantaneen hypyn.

Toisella kierroksella suomalaiset saivat puhdin päälle ja olivat sen kierroksen kolmanneksi paras maa. Tallus teki toisen 128-metrisen ja Kaitainen heti perään toisen samanlaisen. Varsinainen yllättäjä oli Antti Kuisma. Kuuluttajan ennustaessa, että kohta Suomi joutuu antamaan tasoitusta, Lieksan Hiihtoseuran mies latasi 121,5 metriä ja joukkue pysyi hyvin kuvassa. Kun vielä Hannu Manninen ylti ankkurina joukkueen parhaaseen suoritukseen, 128,5 metriin, alettiin mitalista puhua tosissaan. Suomi oli neljäntenä ja ero johtavaan Norjaan oli sekunnin yli yksi minuutti ja kolmantena olevaan Yhdysvaltoihin 25 sekuntia.

Tiistain ennakkoinfossa suomalaiset olivat luottavaisia hiihtovoimansa suhteen. Epävarmuustekijä oli kuitenkin Antti Kuisman sairaus, miten paljon se vaikuttaisi rankalla radalla. Kuisma lähti reippaasti matkaan ja kuroi etumatkaa muihin kiinni 16 sekuntia, vaikka valitti hiihdon sujuneen nihkeästi ja selän vaivanneen niin, että eteenpäin meno oli pelkkää sisua.

Tyytymätön oli hiihtoonsa myös kakkososuuden Jaakko Tallus, vaikka hänkin vielä kavensi etumatkaa ja antoi viestin Jouni Kaitaiselle 32,4 sekuntia kärjen perässä.

Jouni Kaitainen joutui antautumaan takaa tulleelle Saksan Björn Kircheisenille ja jäi kärjestä kaiken aikaa. Hannu Mannisella oli edessä toivoton tehtävä: ero kärkeen oli 1,04 minuuttia ja kakkos- ja kolmoissijoilla hiihtäneisiin Itävallan Felix Gottwaldiin ja Saksan Ronny Ackermaniin – hyviä hiihtäjiä molemmat - reilut 40 sekuntia. Lopulta Manninen oli maalissa neljäntenä ohitettuaan matkalla Yhdysvaltain joukkueen. Ero kärkeen oli kuitenkin vaihdosta lisääntynyt 1.09,5:een.

Manninen sanoi joka tapauksessa hiihtäneensä täysillä viimeisiä satoja metrejä lukuun ottamatta.

- Heti ensimmäisen nousun jälkeen tiesin, että hiihto ei suju, kun ero kärkeen ei ollut kaventunut. Syytä Manninen ei osannut arvioida.

- Koko joukkue hiihti alle parhaan tasonsa. Jokaisella tuntui olevan huono päivä. Olisikohan sairastelulla ollut vaikutusta. Itse kuitenkin olen ollut terve, Manninen tuumi. Itselleen hänelle jäikin myönteinen kokemus siitä, että hiihto nyt sujui paremmin kuin Gundersen-yhdistetyssä alkuviikosta. Myös toisen kierroksen hieno hyppy suurmäestä jätti ajatuksiin osaamisen mielikuvan, mistä on hyvä lähteä vielä edessä oleviin kilpailuihin.

Tulokset: www.fis-ski.com

Lue Suomen joukkueen kuulumisia myös tästä.