Uutisen päiväys

17.3.2005← Takaisin

Wecxsteen ja Burke freestylen Half Pipen ensimmäiset maailmanmestarit

Rukan freestylen MM-kilpailuissa jaettiin ensimmäiset maailmanmestaruudet, kun Half Pipe -laskijat mittelivät paremmuuttaan. Miesten puolella MM-kultaa nappasi Ranskan Mathias Wecxsteen ja naisten puolella Kanadan Sarah Burke. Suomalaisista parhaiten sijoittui vasta 15-vuotias Kalle Leinonen, hän oli 8:s.

Half Pipen tuoreet maailmanmestarit osoittivat taitonsa jo aamun karsinnassa, sillä sekä Mathias Wecxsteen että Sarah Burke olivat karsinnan kovimmat nimet, Burke suorastaan dominoi kisaa.
Miesten karsinnassa toiseksi tullut Ranskan Loic Colomb-Patton piti myös sijoituksensa varsinaisessa finaalissa, pronssille nousi Kanadan Corey Vanular.
Finaalin suurin yllätys koettiin, kun voittajasuosikki Ruotsin Jon Olsson epäonnistui ensimmäisen laskunsa ja onnistui toisella tekemään vain kohtuullisen laskun. Olsson sijoittui lopulta vasta viidenneksi.
- En oikein tiedä, miltä MM-kulta tuntuu, maailmancupinkin voittanut Wecxsteen totesi.
- Näissä kisoissa ei kuitenkaan ollut kaikkia parhaimpia Half Pipe –laskijoita.
Colomb-Pattonilla oli jo ennen Rukaa kokemusta arvokisoista Half Pipessakin, sillä hän osallistui pari vuotta sitten Kanadassa laskettuihin nuorten MM-kilpailuihin.
- Minusta MM-kilpailut ovat tärkeät laskijoillekin, hän vakuutti ollen tyytyväinen ranskalaisten mieslaskijoiden panokseen aikuisten kisoissakin.
- Salaisuutemme on siinä, että meillä on hyvä ryhmä kasassa ja valmentajamme kannustaa meitä loistavasti.
Pronssille sijoittunut Vanular piti muiden mitalistien tavoin Rukan Super Pipesta, mutta kisan tuomarit eivät saaneet häneltä kehuja.
- MM-kilpailut ovat ideana hyvä, mutta silloin pitäisi myös tuomareiden olla samaa luokkaa, hän valitti.

”Vähän hukassa”

Naisten kisassa laskut paranivat karsinnasta, mutta Burke oli edelleen ylivoimainen. Hänen jälkeensä oli tasaisempaa, ja hopeaa vei lopulta USA:n Kristi Leskinen ja pronssia Norjan Grete Eliasen.
- Aika mahtavaa olla maailmanmestari, Burke totesi voittajahaastattelussa ja myönsi MM-kilpailujen hieman vakavoittaneen häntä.
- Yleensä pidän laskuissa vain hauskaa, mutta nyt tämä oli vakavampaa.
Leskinen oli samoilla linjoilla Burken kanssa.
- Emme oikein tienneet, mitä odottaa näistä kisoista. Oli vähän outoa katsoa muita, kumparelaskijoita ja hyppääjiä, kun he ovat niin vakavissaan. On ollut vähän hukassa olo, hän nauroi.
Pronssille sijoittunut Eliasen totesi, ettei hän oikein päässyt sinuiksi Rukan pipen kanssa koko viikkona.
- Pipen kaari ei sopinut tekniikalleni ja laskeuduin aina pohjalle. En oikein pystynyt tekemään sitä, mitä halusin.

”Parempaan en olisi pystynyt”

Suomen värejä finaalissa piti yllä Kalle Leinonen, joka on lyhyessä ajassa noussut yleisön ja toimittajien suureen suosioon. 15-vuotias tamperelainen osoitti todellisia taistelijanominaisuuksia, sillä hän laski sekä karsinnan että finaalin nilkka puudutettuna. Kaiken huipuksi hän joutui kilpailun jälkeen vielä elämänsä ensimmäiseen dopingtestiin.
- Pääsy finaaliin oli tiukilla, mutta päätin satsata toiseen karsintalaskuun kunnolla, koska muut edelläni olivat ”ländänneet” (tulleet tempun alastulon) hyvin, joten hyppäsin alley-oop d-spin 9:n, Leinonen kertasi karsintaa.
Tätä vaikeaa hyppyä Leinonen ei ollut tehnyt kertaakaan aikaisemmin, mutta onnistui siinä heti hyvin. Finaalissa hän ei omasta mielestään onnistunut yhtä hyvin, vaan kuvaili ensimmäistä laskuaan ”rävellykseksi” ja toista ”ihan ok:ksi”.
- Mutta ei osaa harmittaa tuollainen, sillä en olisi kovin paljon paremmin osannut laskea, hän totesi. 

Valmentajat tyytyväisinä 

Suomen toisen edustajan, Johannes Rinteen taival katkesi karsintaan. Rovaniemeläinen sijoittui 13:nneksi ja jäi finaalipaikasta 3,1 pistettä. Hän kaatui harmittavasti ensimmäisessä yrityksessään, eikä toinen laskukaan riittänyt.
- En oikein ole mitään mieltä laskuistani, parannettavaa jäi hyppyihin. Tavoitteenani oli pysyä pystyssä koko toinen ”runin” (laskun), Rinne totesi.
Half Pipe –joukkueen valmentaja Jussi-Pekka Kinnunen totesi olevansa äärimmäisen tyytyväinen erityisesti Leinosen laskuihin.
- Jo finaalipaikka oli kova saavutus, hän hehkutti.
- Johannes kaatui 9-hyppynsä ja horjahti pari kertaa, mutta muuten hänenkin laskuun voi olla tyytyväinen.
Leinosta valmentava Petteri Rauhalan mielestä Leinonen antoi tasoitusta kilpakumppaneilleen laskemalla nilkka puudutettuna.
- Siitä huolimatta hän laski hyvin ja onnistui vielä tekemään uuden hypyn kisassa, Rauhala päivitteli.