19.11.2005← Takaisin

Virpi Kuitunen Beitostölenin kakkonen Marit Björgenin jälkeen

Suomen naisten panos normaalimatkojen maailmancupin avauksessa oli hieno, neljä naista oli 20 parhaan joukossa, parhaana komeasti Virpi Kuitunen. Voittopaikalla oli jälleen Norjan Marit Björgen.

Beitostöleniin, reilun 200 kilometrin päähän Oslosta oli urakoitu hyvät olosuhteet maailmancupin normaalimatkojen avaukselle huolimatta siitä, että lunta oli vain ladulla. Naisten 10 km jäi hitusen alamittaiseksi, kun tykkilumesta rakennetulla reitillä oli pituutta vain 3,3 kilometriä.

Suomalaisten tavoitteet perinteisellä hiihtotavalla käydyssä kilpailussa olivat korkealla, käytiinhän kisa perinteisellä hiihtotavalla ja matkakin oli naistemme mieleen. Juuri tämän matkan olympiakullan tavoitteekseen ilmoittaneeseen Virpi Kuituseen asetettiin suurimmat toiveet, eikä nummelalainen pettänyt. Vahvalla hiihdolla hän sijoittui kilpailussa toiseksi ajalla 26.35,7.
Yksi kanto kuitenkin oli kaskessa, Norjan lähes voittamattomaksi noussut Marit Björgen, joka otti selvän kärkipaikan 21 sekunnin erolla Kuituseen. Torinon talviolympiakisoissa  Börgen on ilmoittanut tavoittelevansa kolmea kultamitalia ja norjalaisen ”aikaisemmat näytöt” toki osoittavat, ettei kyse ole mistään isottelusta. Pelkkää paraatimarssia Björgenin tie ei kuitenkaan tule olemaan.

- Ei ihan parasta hiihtoa, kertoi Suomen naisten valmentaja Ismo Hämäläinen Virpin todenneen maaliintulon jälkeen.
- Mihin se silloin riittääkään, kun se parasta on! iloitsi Hämäläinen.

Suomalaisten lisäksi Björgenille kampoihin tulevat pistämään vaikkapa nyt kolmanneksi sijoittunut Venäjän Natalia Baranova joukkuetovereineen, Tshekin Katerina Neumannova, joka tällä kertaa oli viides, saksalaiset ja ruotsalaiset ja myös norjalaisen omat joukkuetoverit, joista kokenut Hilde G. Pedersen oli hienosti neljäs.

Suomen naisista Aino-Kaisa Saarisen Duesseldorfissa hienosti alkanut kausi jatkui komeasti, hollolalainen oli jälleen mukana palkintojenjaossa sijoituttuaan kuudenneksi. Riitta-Liisa Lassila oli kilpailun 15:s ja Kirsi Välimaa 20:s. Suomen viides edustaja, Riikka Sarasoja oli lopputuloksissa sijalla 40.

Valmentaja Hämäläinen oli suojattiensa panokseen hyvin tyytyväinen.
- Kaikki sujui hyvin. Suksi toimi ja olosuhteet olivat mainiot. Tuloksissa ei yllätyksiä tullut, Viron Kristina Smigunin olisin odottanut olevan korkeammalla (11:s), Neumannova nousi päästyään Björgenin peesiin.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana naisten kilpailussa oli peräti kahden kiinalaisen sijoittuminen maailmancupin pisteille. Hongxue Li sijalla 23 ja Chungi Wang  sijalla 28 osoittivat, että tulossa ollaan. Kiinalaiset ovat leireilleet Suomessa ja Saariselän FIS-kisoissa Wang otti vapaalla hiidetyllä kympillä voiton ennen Suomen Elina Hietamäkeä, Li oli tuossa kisassa 10:s.

Naisten maailmancupin kokonaistilanne on suomalaisittain komea: Molemmat käydyt kisat voittanut Marit Björgen tietysti johtaa maksimipistein, 200. Kakkossijan jakavat 120 pisteellä Virpi Kuitunen ja Aino-Kaisa Saarinen. Mona-Liisa Malvalehto on sijalla 14 kerättyään Dusseldorfissa 32 pistettä. Sijalla 18 ovat Riikka Sarasoja ja Riitta-Liisa Lassila, molemmilla 24 pistettä - samaa sijaa jakaa myös Viron Kristina Smigun.