12.2.2006← Takaisin

Venäjän Dementjev miesten takaa-ajon yllätysvoittaja

Venäjän Evgeni Dementjev voitti loppukirissä Norjan Frode Estilin ja Italian Pietro Piller Cottrerin miesten takaa-ajohiihdossa. Suomen Sami Jauhojärvi oli 21:s.

Miesten takaa-ajohiihto Torinon olympiakisoissa alkoi dramaattisesti kun lähtörytäkässä kolaroitiin, mm. Norjan Estil kaatui ja siihen läjään törmäsi tietysti joukko muitakin lähtijöitä. Estil joutui jopa vaihtamaan suksen ja lähti sen jälkeen takaa-ajoon muun joukon perään. Varsinkin vapaan osuudella toinen toistensa kyttäilyksi menneen kilpailun aikana Estiliä ei paljon näkynyt, ei ennen kuin pitkä, rankka loppusuora alkoi. Kuin tyhjästä hän ilmestyi toisten takaa ja taisteli tosissaan kilpailun voitosta. Se häneltä kuitenkin jäi 0,6 sekunnin päähän. Kultamitalille kiristi Venäjän Dementjev ja pronssia otti isäntien Pietro Piller Cottrer.

Reilua kilometriä ennen maalia näytti siltä, että isäntämaahan jää jopa kaksoisvoitto. Luistavilla suksillaan kärjen tuntumassa hiihtivät koko ajan Piller Cottrer ja Giorgio di Chenta, mukana kärjessä myös Tshekin Lukas Bauer. Viimeisillä kilometreillä haastajaksi nousi myös Ruotsin Anders Södergren. Tämä yritti irtiottoa viimeisissä pitkissä nousuissa mutta tuli nopeasti kiinniotetuksi. Takaa tulivat Dementjev ja Estil ja veivät kirkkaimmat mitalit. Södergren oli kilpailun viides. Lukas Bauer sijoittui kymmenenneksi.

Suomen Sami Jauhojärvi sinnitteli hienosti kärkiryhmän mukana koko perinteisen osuuden ja vapaallakin viimeiselle kierrokselle saakka eron kärkeen ollessa vain kymmenisen sekuntia. Lopussa Jauhojärvi kuitenkin joutui antamaan periksi niin, että eroa maalissa oli lähes minuutti, 57,3 sekuntia, sijoitus 21:s. Tero Similänkin hiihto sujui alussa mallikkaasti, vapaalla hän ei kuitenkaan pystynyt huippuvauhtiin. Maaliin hän tuli 3.03,7 voittajan perässä sijoittuen 34:ksi. Kilpailuun ilmoitettu Olli Ohtonen ei startannut nyrjäytettyään nilkkansa juoksulenkillä.