Uutisen päiväys

18.2.2006← Takaisin

Venäjä vei naisten viestivoiton – Suomi jäi seitsemänneksi

Suomen joukkue pettyi naisten viestissä, kun tuloksena oli seitsemäs sija joukkueella Aino-Kaisa Saarinen, Virpi Kuitunen, Riitta-Liisa Lassila ja Kati Venäläinen. Voiton vei Venäjä, hopeaa otti Saksa ja pronssia Italia.

Suomen viesti kulki kärjen vauhdissa kolmannen osuuden puoliväliin asti. Aino-Kaisa Saarinen lähti reippaasti matkaan ja hiihti johdossa lähes koko matkan. Vaihdossa ykköseksi kuitenkin kiristi yllättäjä Japanista, Nobuko Fukuda ja takanakin lähituntumassa oli nippu joukkueita. Kakkososuuden Virpi Kuitunen jatkoi hyvissä asemissa, toivottua eroa muihin ja ison ryhmän hajoamista ei kuitenkaan tullut. Viimeisen nousun lopussa Kuitunen säntäsi taas johtoon ja antoi viestin Riitta-Liisa Lassilalle 1,3 sekuntia ennen Norjan Hilde G. Pederseniä. Lassila luisteli kärjen mukana yli puolivälin, mutta menetti asemansa rankan nousun jälkeen tulleessa reippaassa laskussa, jossa hän ajautui radan sivuun pehmeälle ja oli lähellä kaatumista. Sen rytäkän seurauksena suomalainen menetti asemansa kärjessä ja toi viestin vaihtoon kuudentena 20.9 sekuntia kärjestä. Ankkuri Kati Venäläinen ei saanut edellään hiihtänyttä ryhmää kiinni ja joutui loppuosuudella päästämään ohitseen vielä Tshekin vahvan ankkurin, Katerina Neumannovan. Suomi oli seitsemäs. Ero voittajaan 1.08,1. Odotettua parannusta kaksien edellisten olympialaisten talvikisojen viestisijoitukseen ei tullut.

Venäjän voitto osoitti, että kisa voidaan ratkaista vasta loppuosuuksilla. Venäjän peli näytti olevan pelattu perinteisen osuuksien jälkeen, kun aloittajana ollut Natalia Baranova kaatui ja lipsuvin suksin toi viestin vaihtoon lähes 15 sekuntia kärjestä kahdeksantena.  Larissa Kurkinankaan suksi ei kulkenut, sukset lipsuivat eikä meno ollut lainkaan vakuuttavaa: vaihtoon yhdeksäntenä yli 25 sekuntia Kuitusesta. Vapaan osuuksille päästäessä kuitenkin alkoi tapahtua: Julja Tchepalova nosti joukkueen neljänneksi ja13.9 sekunnin päähän kärjestä. Evgenia Medvedeva-Abruzova näytti, että takaa-ajon pronssimitalistilla riittää voimaa. Hän ajoi kiinni vaihdossa selvässä johdossa olleen Saksan Claudia Kuenzelin ja meni lopulta omia menojaan. Kultaa jälleen Venäjälle.

Muista mitalisijoista käytiin tiukka kamppailu, jossa välillä jo taka-alalle jäänyt Saksan Kuenzel puristi toiseksi, ero 10 sekuntia voittajaan. Italian Sabina Valbusa nappasi pronssin Ruotsin yllätystä tehneen joukkueen ankkurin Anna-Karin Strömstedtin nenän edestä. Yllätyksiin voidaan laskea myös se, että Norja sijoittui vasta viidenneksi – ankkurina ollut Marit Björgen on kaukana kauden aikaisemmista suorituksistaan, sairastelu jättänyt jälkensä.

Tulokset: http://www.torino2006.org/ENG/IDF/CC/C73B_CCW515101.html

Lue myös Jorma Hyytiän kommentit Kotikatsomosta ja Anu Karttusen kuulumisia Mixed Zonelta.