Uutisen päiväys

18.2.2012← Takaisin

Varis voitti Hjelmesetin tiukassa loppuvenytyksessä Jämi42 - Skissä

  Team Hevoskuurin Kari Varis on voittanut ensimmäistä kertaa hiihdetyn Jämi42-hiihtomaratonin. Varis voitti tiukassa loppukiritaistelussa muutamalla sentillä norjalaisen Odd-Björn Hjelmesetin. Hjelmeset on viisinkertainen maailmanmestari kirkkaimpana kruununaan Sapporon MM-kisojen 50 km maailmanmestaruus vuodelta 2007, loput neljä maailmanmestaruutta ovat tulleet viesteistä.


  Kilpailussa lähdettiin pitämään hyvää vauhtia alusta lähtien vuorovedolla. Ja kärkeen muodostui neljän miehen letka, jossa hiihtivät Kari Varis, Odd-Björn Hjelmeset, Tero Similä ja Teemu Lemmettylä. Kakkosletkaa veti Lasse Paakkonen.  Kilpailun ratkaisu tapahtui noin 33 kilometrin kohdalla, kun Kari Varis lisäsi vauhtia tasaisella osuudella ja ainoastaan Hjelmeset pystyi seuraamaan. Similän, Lemmettylän ja juuri kärkiporukan tavoittaneen Paakkosen oli taivuttava.

  Variksen ja Hjelmesetin päästyä karkuun muilta, varsinaisia iskuyrityksiä ei enää tapahtunut ennen loppusuoraa. Varis oli siirtynyt viimeisessä nousussa kärkipaikalle ja pystyi pitämään Hjelmesetin takanaan loppulaskun tiukassa kurvissa sekä lyhyellä loppusuoralla. Mutta tiukoille Varis joutui vanhan mestarihiihtäjän kanssa, sillä Hjelmeset ei hävinnyt loppukurotuksessa montaa senttiä. Taistelun kolmannesta sijasta vei nimiinsä ensimmäistä kertaa maratonhiihtoihin osallistunut Ylivieskan Kuulan Tero Similä niukasti ennen Lasse Paakkosta.

  Päivän voittaja Kari Varis kehui päivän virettään.

  – Oli hyvä päivä tänään ja tasatyöntö oli vahvempaa kuin aiemmin tänä talvena. 33 kilometrin kohdalla tasaisella tein nykäisyn ja ainoastaan Hjelmeset pystyi vastaamaan. Tämän jälkeen ei enää varsinaisia iskuyrityksiä tullut ennen loppua. Viimeisessä nousussa siirryin kärkeen, sillä halusin tulla keulilla loppusuoralle, mutta viimeinen kurvi meinasi mennä pahasti pitkäksi, kertasi Varis päivän kilpailun tapahtumia.

  Odd-Björn Hjelmeset viihtyi Jämin mäntykankaalla ja kehui Jämi42:ta hienoksi tapahtumaksi.

  – Oli hienoa! Oli oikein Norjan lippukin ladun varressa ja sain mukavasti kannustusta. Latu oli oikein mukava ja tuulikaan ei metsässä haitannut yhtään. Loppukurvi oli vaan niin kapea ja loppusuora lyhyt, niin en päässyt enää Karin ohitse, sanoi Holmenkollenin 50 kilometrille tähtäävä Odd-Björn Hjelmeset.
  Anttila naisten ylivoimainen voittaja

  Naisten kilpailussa Valkeakosken Hakan kestävyysurheilun monitaituri Liisa Anttila hiihti ylivoimaiseen seitsemän minuutin voittoon ennen Anne Mäkistä. Kolmas oli Jenni Mattila.

  Anttila oli asettanut talven päätavoitteeksi Keuruun SM-hiihdot, jotka eivät kuitenkaan sujuneet toivotulla tavalla. Näin Anttilan lopputalven ohjelma täyttyy enemmän pidemmistä hiihtotapahtumista.

  – Nousut sujuivat tänään hyvin ja suksissa oli kunnon pito, mutta alun tasatyöntö ei meinannut sujua oikein lainkaan. Sitten kun kunnon ylämäet alkoivat, niin pystyin jättämään Annen, kertoi Anttila kilpailun jälkeen.

  Ensimmäistä kertaa hiihdettyyn Jämi42 hiihtotapahtumaan osallistui reilut 350 hiihtäjää.

  *****************************
  Tulokset:
  http://tunkki.homeunix.org/tulokset/fi/2012_jami/

  Lehdistötiedote 18.2.2012
  Ikaalisten Nouseva-Voima