Uutisen päiväys

13.12.2019← Takaisin

Teuvo Ylikoski 1950–2019

Hiihtoliiton pitkäaikainen työntekijä Teuvo Ylikoski nukkui pois 6.12.2019 pitkään sairastettuaan.

Teuvo oli kestävyyden huippuasiantuntija, joka pystyi muuntamaan testitulokset käytännön valmennuksen toimenpiteiksi. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan fysiologian testilaboratorio oli 1980-luvulla maailman johtava tutkimuskeskus maastohiihdossa ja Teuvo vastasi tuona aikana hiihtäjien ja kestävyysurheilijoiden suorista hapenoton mattotesteistä. Teuvo oli valtakunnan ykkönen mattotestien tekijänä ja tulosten tulkitsijana – mm. Heikki Ruskon ja Paavo Komin fysiologian testitulostietous oli paljolti Teuvolta peräisin.

Laboratoriossa tapahtui kaikenlaista muutakin. Tuo aika oli niin kiireinen testauksessa, että Teuvolla jäi lounastauot pitämättä. Erään kerran hän pisteli testauslaboratoriossa kylmää hernekeittoa suoraan purkista, koska ei ehtinyt käydä syömässä testien välissä. Teuvo viljeli myös hauskoja vitsejä valmennuksen ja koulutustilaisuuksien lomassa – ja keksi harmittomia kepposia. Jyväskylän testilaboratoriossa hän oli saksinut lakritsikippoon mustia johdonpätkiä lakritsin sekaan ja tarjosi niitä eräälle hiihtomiehelle, jolla oli tapana tulla laboratorioon napostelemaan henkilökunnan eväitä. Aikansa pureskeltuaan hiihtomies sylkäisi johdonpätkän roskikseen ja voi kuvitella, miten Teuvo tapansa mukaan hymyili tai nauroi sisään päin tapahtuneelle.

Teuvo toimi myös Vuokatin urheiluopiston vasta perustetun testiaseman vetäjänä 1990-luvulla ja oli siten alkujaan myös Vuokatin testaustoiminnan sydän.

Hiihtoliitossa Teuvo toimi koulutuksen ja valmennuksen parissa. Teuvo oli ammattitaitoinen kouluttaja ja useat sadat hiihtovalmentajat ovat saaneet etenkin fysiologian oppinsa häneltä. Kouluttajana Teuvo oli selkeä ja johdonmukainen. Erityisesti ohjelmointiin ja kestävyysharjoitteluun liittyvät asiat olivat hänelle sydämen asioita. Valmentajana Teuvo oli monessa - hän toimi monen kestävyysurheilijan henkilökohtaisena valmentajana sekä neuvonantajana, Hiihtoliitossa myös maajoukkuevalmentajana.

Mökki Mäntyharjulla oli Teuvolle ja hänen vaimolleen tärkeä paikka. Siellä ladattiin akut ja kerättiin elämäniloa. Teuvo sairasti vaikeat sairaudet, mutta koskaan hän ei valittanut. Elämä ja työnteko jatkuivat vaikeista sairauksista huolimatta.

Teuvo oli kiltti ja ystävällinen ihminen, josta harvalla on pahaa sanottavaa. Hän oli aina valmis auttamaan ja osallistumaan.

Hiihtoliiton henkilökunta muistaa Teuvoa lämmöllä ja ottaa osaa omaisten suruun. Suuri ja hiljainen hiihtomies on poissa.