11.3.2006← Takaisin

Tande voittoon, kolme suomalaista kymmenen joukossa

Norjan Petter Tande voitti yhdistetyn maailmancupin osakilpailun kotimaisemissaan Oslon Holmenkollenilla. Suomalaiset menestyivät Gundersen-kilpailussa hyvin. Anssi Koivuranta oli kolmas. Ranskan Jason Lamy Chappuis yllätti toisella sijallaan.

Mäkiosuuden vei nimiinsä tunnetusti vahva mäkimies, ranskalainen Jason Lamy Chappuis 119 ja 124 metrin hypyillään. Ensimmäisellä kierroksella parhaan hypyn (122.5 m) esittänyt Anssi Koivuranta starttasi ladulle toisena vain kahdeksan sekuntia ranskalaista myöhemmin. Hän hyppäsi toisellaan 118 metriä.

Kolmantena hiihtämään päässyt Norjan Petter Tande esitti vahvinta hiihtovauhtia kärkikolmikosta. Hänen kanssaan samaan aikaan, 33 sekuntia kärkeä myöhemmin, ladulle lähti Jaakko Tallus. Suomalainen hyppäsi 115 ja 121.5 metrin hypyt. Hiihto-osuudella hän pystyi säilyttämään itsensä kymmenen joukossa.

Jouni Kaitainen lähti ladulle kymmenentenä 1.43 minuuttia kärjestä ja Hannu Manninen 21:nnentena 2.36 minuuttia kärjestä. Manninen starttasi erittäin mielenkiintoisessa ryhmässä, sillä häntä kaksi sekuntia myöhemmin lähti Saksan Ronny Ackermann ja edellä olivat USA:n Todd Lodwick (kolme sekuntia ennen Mannista), Saksan Björn Kircheisen (viisi sekuntia) ja Tino Edelmann (kahdeksan sekuntia) sekä Norjan Magnus Moan (kahdeksan sekuntia Mannista edellä). Manninen pystyi hiihtämään itsensä lopulta kuudennelle sijalle.

15 kilometrin hiihto Tanden ja Lamy Chappuis'n komennossa

Holmenkollenilla kierrettiin 3.75 kilometrin lenkki neljä kertaa. Vajaan  neljän kilometrin hiihdon jälkeen kärkikolmikko Lamy Chappuis, Koivuranta ja Tande olivat yhdessä ryhmässä. Koivuranta putosi kuitenkin nopeasti vauhdista ja joutui tyytymään yksinhiihtoon kolmantena. Hän kärsi hiihdon aikana vatsakrampeista ja kertoi YLE:n urheiluruudussa hyvän päivän olleen lähellä kaatua huonoksi.

Lamy Chappuis esitti erittäin vahvoja otteita pysyessään Tanden vauhdissa aina reiluun 12 kilometriin saakka. Tanden nykäisi vajaa kolme kilometriä ennen maalia oli ranskalaiselle liikaa ja ero miesten välillä kasvoi nopeasti lähes 15 sekuntiin. Toinen sija oli Lamy Chappuis'lle kaikkien aikojen paras maailmancup-sijoitus. Hän on aikaisemmin ollut kahdesti kolmas ja kerran neljäs sprintissä. Rukan kilpailussa marraskuussa hän hiihti Gundersenkisan neljänneksi.

Koivuranta säilytti sijoituksensa vaikeuksista huolimatta hienosti kolmantena ja jäi kärjestä lopulta 32.8 sekuntia. Tallus hiihti pitkään yksin neljäntenä, mutta ero kärkeen kasvoi matkan edetessä. Vajaa neljä kilometriä ennen maalia Tallus joutui antautumaan ryhmälle, jossa muun muassa Hannu Manninen hiihti. Vasta angiinasta toipunut Tallus ylitti maaliviivan kymmenentenä 1.14.7 kärjestä.

Mannisen hiihtovauhti oli neljänneksi kovinta, mikä riitti nostamaan hänet lopulta seitsemännelle sijalle - 1.06.6 kärjestä. Manninen sai jälleen maksaa veturin roolista pitkässä hiihtojunassa. Hän veti pitkään isoa ryhmää, joka pikkuhiljaa saavutti kärkeä. Saksan Björn Kircheisenilla oli ryhmässä eniten voimia ja hän otti ohjat käsiinsä kolmisen kilometriä ennen maalia. Toiseksi kovin hiihtovauhti nosti saksalaisen neljänneksi 19:nneltä sijalta, 39.9 sekuntia kärjelle jääneenä. Viidenneksi hiihti Norjan Magnus Moan, jonka lähtönumero oli 17. Hän jäi kärjelle 45.2 sekuntia. Ennen Mannista maaliin ehti vielä Sveitsin Andreas Hurschler. Ylivoimaisesti parhaimman hiihdon hiihti Itävallan Felix Gottwald. Hän lähti ladulle vasta 40:ntenä 3.40 minuuttia kärjestä ja oli lopulta yhdestoista 1.33.1 kärjelle jääneenä.

Neljäs suomalainen, Jouni Kaitainen kisasi myös hienon maailmancupin osakilpailun. Hän hiihti maaliin 15:ntenä jääden kärjelle reilu kaksi minuuttia.