26.3.2005← Takaisin

Tande voitti myös yhdistetyn sprintin – Koivuranta viides

Norjan Petter Tande otti jo uransa viidennen nuorten maailmanmestaruuden Rovaniemellä iltakilpailuna käydyssä yhdistetyn sprinttikilpailussa. Suomen Anssi Koivuranta oli viides.

Yhdistetyn sprinttikilpailua käytiin tuulisten olosuhteiden vuoksi Ounasvaaralla yötä myöten, kun jo aamulla 10.30 alkavaksi suunniteltu kilpailu siirrettiin iltaan. Kilpailun mäkiosuus alkoi klo 19.15 ja hiihto klo 21 täyden kuun jo kumottaessa yötaivaalla.

Kilpailussa nähtiin jälleen, että Norjan Petter Tandelle ei löydy nuorten sarjasta voittajaa. Hän otti voiton myös Rovaniemen sprinttikilpailussa ja kasvatti mestaruuksiensa määrän näin jo viiteen. Tällä kertaa voitto ei kuitenkaan ollut itsestäänselvyys. Tande nousi voittoon dramaattisten vaiheiden jälkeen. Kisaa johtanut Saksan Tino Edelmann kaatui loppusuoraa edeltävässä mutkassa ja Tande pääsi ohittamaan hänet. Mäen jälkeen viidentenä ollut ja hienon hiihdon tehnyt Edelmann ei loppujen lopuksi päässyt edes kakkoseksi vaan sen sijan vei hänen maanmiehensä Florian Schillinger. Syynä oli Edelmanin kilpailun jälkeen saama kahden sekunnin aikarangaistus, jonka syyksi ilmoitettiin varaslähtö.

Gundersen-yhdistetystä pronssia ottanut Suomen Anssi Koivuranta oli sprintissä viides, 12 sekuntia Tandesta jääneenä. Mäkiosuuden jälkeen hän oli sijalla neljä. Kilpailu oli kuusamolaiselle jo viides perättäinen Rovaniemen MM-kisoissa. Nuorukaisen ”saaliiksi” kisoista tuli oman lajin pronssin lisäksi pronssia myös joukkuemäestä. Joukkueyhdistetystä tuli seitsemäs sija ja mäkihypyn henkilökohtaisessa kilpailussa hän oli 12:s.

Koivuranta hyppäsi Ounasvaaran HS 100 mäessä 96,5 metrin hypyn, josta hän sai 127,0 pistettä. Kuusamon Erä-Veikkoja edustava nuorukainen lähti ladulle kisaa johtanutta Itävallan David Zauneria perässä.
- Ei kulkenut hiihto ollenkaan. Jalat menivät hapoille koko ajan. Tuntui siltä, ettei saanut parasta irti, koska syke pysyi matalana, Koivuranta selvitti.
- Mäessä eroa tuli liikaa. Sääkin oli vielä sellainen, ettei eroja hiihto-osuudella hirväesti saanut kurottua.
Olosuhteet eivät myöskään miellyttäneet kisoissa kaksi mitalia voittanutta Koivurantaa. Koleassa säässä kisatussa iltakilpailussa suomalaisen suksi ei luistanut parhaalla mahdollisella tavalla.
- Lisäksi mäessä meni hirveästi ohi ponnistus, mutta ei auta murehtia. Oli ihan hienoa, että kotiseudulta oli tullut paljon ihmisiä kannustamaan, hän lisäsi.
Kisan jälkeen Koivuranta ei kuitenkaan ollut pää painuksissa, vaan suhtautuu reippain mieliin alkavaan kesälomaan.
- Nämä olivat kuitenkin ihan kisat. Oli kyllä huomattavasti enemmän hauskoja hetkiä kuin pettymyksiä. Uskon siihen, mitä valmentajakin sanoi alkukaudesta, eli että hyvää ja huonoa onnea on aina yhtä paljon.
- Ostan uuden moottoripyörän ja aion ottaa muutaman viikon ihan rennosti, Koivuranta sanoi alkavasta lomastaan.

Ounasvaaran Hiihtoseuraa edustava Janne Ryynänen oli 15:s. Kotiyleisön edessä kilpailleella rovaniemeläisen kohdalle sattui jälleen kisan aikana huonoa tuuria.
- Kaveri kaatui tuossa jälkimmäisellä lenkillä suoraa minun eteeni. Jalkani jäi hänen alleen ja se vääntyi. Piti oikein huutaa kivusta ylämäissä. Sen takia ainakin neljä tai viisi kaveria paineli loppumatkalla ohitse, normaalimatkalla viidenneksi sijoittunut Ryynänen harmitteli.

Joukkuekilpailussa Suomen väreissä keskiviikkona kilpaillut Ville Tuppurainen ei ollut erityisen innostunut 35. sijastaan.
- En ole oikein tyytyväinen hiihtoni, jotenkin ei vaan sujunut. Mäessä hypyt olivat ihan hyviä, mutta pitäisi hypätä paremmin, Tuppurainen sanoi.

Ensimmäisessä lajissaan kilpaillut Olli Muotka oli 36:s. Vihdoin tositoimiin päässyt rovaniemeläinen kuvaili kisaansa "perussuoritukseksi".
- Sain kuulla, että painoin juuri ja juuri 300 grammaa yli vaaditun rajan. Onneksi tuli juotua muutama lasi vettä ennen kilpailua, Muotka sanoi.

Kisan hiihto-osuuden nopein oli Norjan Mikko Kokslien, joka hiihdolla nosti itsensä mäen jälkeisesltä 36:nnelta sijalta 13:ksi. Kokslien puhuu sujuvaa suomea on puoliksi suomalainen, kun hänen äitinsä on alun perin kotoisin Lahdesta. Nykyisin perhe asuu Norjan Lillehammerissa.