Uutisen päiväys

24.3.2006← Takaisin

Suurin mestarisuosikki Similä kehui Kotkan SM-ladun

Ylivieskan Kuulan Tero Similä on taas kovassa kevätkunnossa ja siksi hän ei ujostele sanoa lähtevänsä Kotkan ladulle mestaruus tähtäimessä molemmilla matkoilla.

Kotkan SM-hiihdoissa menestys on kovan urakan takana, mikäli latuihin tutustuneiden hiihtäjien puheet pitävät paikkansa. Järjestäjien kisavalmistelujen hyörinässä on kosolti vilahdellut hiihtäjiä ottamassa tuntumaa viikon vaihteessa pidettävien mestaruushiihtojen latuihin ja poikkeuksetta he ovat sanoneet kipakoiden nousujen mittaavan miestä vaativalla asteikolla. Etenkin kädet joutuvat lujille, kun pitkillä matkoilla jyrkkäpiirteiset nousut kivutaan moneen kertaan viiden ja kahden puolen kilometrin mittaisilla kierroksilla.

SM-laduille ilmoittautui kaikkiaan yli 300 hiihtäjää. Kärkikastin hiihtäjistä vain Kiteen Urheilijoita edustava selkävaivainen Ville Nousiainen on joukosta poissa.

Yksi Kotkan kisojen suurimmista suosikeista on Tero Sipilä, joka vajaa kuukausi sitten voitti Tampereella Suomen mestaruuden perinteisen tavan 15 kilometrillä. Alkuvuodesta Lapinlahdella Similä otti Sami Jauhojärven perässä hopean.

Similä on taas kovassa kevätkunnossa ja siksi hän ei ujostele sanoa lähtevänsä ladulle sellaisella meiningillä, että vain mestaruus on tähtäimessä molemmilla matkoilla. Alkutalvesta vauhtia hidastanut selkävaiva on nyt poissa päiväjärjestyksestä ja siksi ei ole syytä pidätellä.

Laajakoskella miehet hiihtävät lauantaina vapaalla tavalla kympin ja sunnuntaina perinteisen viisi kymppiä. Naisten matkoina ovat vapaa viisi kilometriä ja perinteinen 30 kilometriä.

Torstaina SM-latuun tutustunut Tero Similä kiitteli ratamestareiden työtä. Latu tuntui hyvältä hiihtää. Latu-ura oli leveä ja hyvin tehty, Similä kehui.

Similän lisäksi Jauhojärvi ja Teemu Kattilakoski ovat miehissä kisojen kirkkainta tähdistöä. Erilaiset hiihtotavat sotkevat ennustajien pasmoja sen verran, että muiden nimien luetteleminen menee jo riskipeliksi.

Naisten matkoilla on kolme etukäteen tosi kovaa. Virpi Kuitunen, Aino-Kaisa Saarinen ja Riitta-Liisa Lassila ovat taattuja nimiä mitalikorokkeella. Mielenkiintoista on nähdä myös Pirjo Mannisen ”uusinta” Sapporon jälkeen. Ja mitä tekee Kaisa Varis? Kaisalla on kisoihin osallistuvista selvästi  eniten kultaisia SM-mitaleita henkilökohtaisilta matkoilla – peräti 14! Virpi Kuitunen kultasaldo on toistaiseksi kahdeksan.

Kisojen aattona näyttää siltä, että Kotkassa pidetään hyvät kisat. Sää on koko viikon ajan ollut Kotkassa mukavan talvinen ja se on varmistanut hyvien puitteiden luomisen mestaruuskamppailuille.

Matti Ämmälä