Uutisen päiväys

14.2.2004← Takaisin

Suomi otti omansa yhdistetyn joukkuekilpailussa

Maailmancupin johtajan keltaista liiviä kantava Suomen joukkue näytti muille mallia yhdistetyn joukkuekilpailussa Oberstdorfin MM-esikisoissa. Suomi otti johdon mäkiosuuden jälkeen ja Suomen ankkuri Hannu Manninen toi joukkueen voittajana maaliin

Oberstdorfin kylmän kosteassa aamussa nähtiin pitkiä leiskauksia uudesta K120 metrin mäestä. Sunnuntain henkilökohtaista kilpailua ajatelleen huolestuttavan pitkälle hyppäsi kotimäestään Saksan Ronny Ackeraman, jonka hypyt kantoivat 136,5 metriä ja 133.0 metriä. Joukkueen muut jäsenet Georg Hettich ja Sebastian Hasenay eivät kuitenkaan onnistuneet yhtä hyvin ja Saksa oli mäen jälkeen vasta kolmantena.

Myös suomalaiset olivat hyvässä mäkivireessä. Kisan suomalaisista aloittaneella Samppa Lajusella varsinkin toinen 131 metrin hyppy oli lupauksia antava. Miehen molemmat hypyt olivat hänen omassa ryhmässään toiseksi parhaat. Ilahduttavaa on myös Jaakko Talluksen vanhan tutun hyppyvireen löytyminen. 126:n ja 129,5 metrin hypyt olivat sen ryhmän kolmanneksi paras ja paras. Suksien puuttumisen takia ilman mäkiharjoituksia jäänyt Hannu Manninenkin selvitti urakkansa mallikkaasti 124,5 ja 125 metrin hypyillä,  jotka olivat ryhmän 10:ksi ja neljänneksi parhaita. Yhteensä suomalaiset keräsivät 742,8 pistettä ja saivat hiihtoon 14 sekunnin eron toiseksi mäen jälkeen sijoittuneeseen Itävaltaan, jonka joukkueessa olivat Michael Gruber, Felix Gottwald ja Christoph Bieler.

Saksa pääsi hiihto-osuudelle loistavan aurinkoiseksi muuttuneessa kisasäässä vain kaksi sekuntia Itävallasta ja 16 sekuntia Suomesta.

Suomen aloittaja Samppa Lajunen kesti kärjessä kisan toiselle kierrokselle, mutta sen jälkeen Itävallan Gruber ja Saksan Hettich ajoivat suomalaisen kiinni. Ryhmänä hiihdettiin viimeiselle kilometrille, jonka jälkeen Lajunen jäi kilpakumppaneistaan ja toi viestin Jaakko Tallukselle kolmantena 9,1 sekuntia kärjestä.

Tallus hiihti kärkikaksikon kiinni heti ensimmäisellä kilometrillä ja sen jälkeen kolmikko leikki kissa ja hiiri -leikkiä kaiken matkaa. Kenelläkään ei oikein ollut vetohaluja. Tallukselle taktikointi sopi mainiosti ja hän toi viestin vaihtoon kolmantena 11,9 kärjestä.

Suomen ankkuri Hannu Manninen ei kauan viivytellyt, kun hän otti edellään lähteneet Ronny Ackermanin ja Christoph Bielerin kiinni ja matkaa ei oltu hiihdetty kuin reilut 1,5 kilometriä, suomalainen otti ja lähti. Kilpakumppanit luovuttivat suosiolla ja jäivät kyttäilemään toisiaan. Hannu Manninen hiihti niin kuin vain hän osaa ja oli maalissa 37,4 sekuntia ennen Saksaa ja Itävaltaa, joiden keskinäinen järjestys ratkesi vasta maaliviivalla.

Näin suomalaisille Hannu Mannisen harhateillä olleiden suksien takia maineensa mukaiseksi muodostunut perjantai ja 13. päivä muuttui Voiton päiväksi, niin kuin kalenterissakin oli sanottu.

Tulokset: www.fis-ski.com