Uutisen päiväys

4.1.2007← Takaisin

Suomen vammaishiihtäjät innolla Vuokatin maailmancupin avaukseen

    Suomen vammaishiihdon nuoret lupaukset Ilkka Tuomisto (22) ja Maija Löytynoja (22) odottavat innolla ensi viikon maailmancupin avauskilpailuja Vuokatissa, jossa molempia odottavat monilta leireiltä tutut maastot.

    Pelkkä osallistuminen ei kaksikolle 10.-14. tammikuuta järjestettävissä kilpailuissa riitä vaan tavoitteet ovat kärkipään sijoituksissa. Tuomisto tähtää perinteisen hiihtotavan kilpailuissa palkintopallille ja vapaalla kuuden joukkoon. Sekä maasto- että ampumahiihdossa urakoiva Löytynoja puolestaan lähtee parantamaan Torinon paralympialaisten sijoituksia.
    ”Maastohiihdossa pitäisi vapaan kympillä yltää kuuden joukkoon vapaan kympillä, perinteinen on kyllä asia erikseen. Ampumahiihdossa on mahdollisuudet vaikka mihin, jos ammunta onnistuu”, Löytynoja tuumii.
    Suomi isännöi vastaavan tason vammaishiihdon ja –ampumahiihdon kilpailuja viimeksi 15 vuotta sitten, joten Tuomistolle ja Löytynojalle kotikisat ovat ensimmäiset laatuaan.

    ”Tosi hieno homma. Hieno kilpailla Vuokatissa ja tuo varmasti omaa mukavaa potkua siihen hommaan. Ja sekin, että tietää pääsevänsä kilpailemaan kotimaassa tutuissa paikoissa”, Tuomisto iloitsee.
    Löytynoja on yhtä innoissaan päästessään kilpailemaan maailmancupissa välillä kotimaassakin.
    ”Maailmaa saa kiertää ihan riittävästi. Eikä tarvitse korkealla hiihtää”, hän nauraa.
    Ylivieskalaista miellyttää Vuokatissa myös maasto.
    ”Se on varmaan kovimmasta päästä. Sen parempi, mitä kovempi latu. Ja – toivottavasti siellä on paljon kannustajia, minä tarvitsen ääntä!”

    Toimiva yhteistyö SHL:n kanssa

    Valmentaja Vesa Mäkipää on tyytyväinen Suomen Hiihtoliiton ja Suomen Paralympiakomitean yhteistyöhön, jonka myötä Löytynoja on harjoitellut ST1-ryhmässä ja Tuomisto SkiCats-ryhmässä.
    ”Molemmille ryhmät ovat olleet hyvät, he ovat vetäneet aivan saman leirityksen kuin ryhmien muut urheilijat. He ovat kannustaneet ja tuoneet urheiluun inhimillisyyttä”, Mäkipää kiittelee.
    Vuokatin Urheilunopiston uusi alueenvaltaus mahdollistaa vammaishiihdon kovan kansainvälisen kilpailutapahtuman järjestämisen Suomessa 15 vuoden tauon jälkeen.
    ”Vuokatin maastot ovat todella hyviä tällaiseen tapahtumaan. Se, että kaikki suorituspaikat ovat lähellä, on vammaishiihtäjille erityisen tärkeä asia.”