31.12.2006← Takaisin

Suomen naishiihtäjillä hyvä alku Tour de Skissä

Bonussekunteja kokonaisajasta hyvitettäväksi rapsahti Aino-Kaisa Saariselle, Virpi Kuituselle ja Pirjo Manniselle mukavasti Tour de Skin avanneessa sprinttikilpailussa Münchenissä.

Saarinen oli neljäs ja sai 28 bonussekuntia, Kuitunen kuudes (25) ja B-finaalin voittanut Manninen seitsemäs (24). Puolivälieriin pääsi myös Riitta-Liisa Roponen, jonka loppusijoitus oli 27:s.

Naisten kilpailun voitti Norjan Marit Björgen, joka voitti Italian Arianna Follisin 1,1 sekunnilla. Saarinen hävisi maalikamerakuvassa Follisille ja kolmanneksi sijoittuneelle Chandra Crawfordille lopulta vain sekunnin kymmenyksen.
”Taktisesti hyvä kisa. Loppusuoran alussa oli vähän kontaktia Italian tytön (Follis) kanssa. Jos olisi ollut matkaa metrikin lisää, tuntuu, että olisin mennyt ohi. Hyvä avaus Tour de Skille kuitenkin, tästä on hyvä jatkaa”, Saarinen tuumi.

Kuitunen oli aika-ajossa viidenneksi nopein, puolivälieränsä ykkönen ja eteni välierästä neljäntenä ajan perusteella loppukilpailuun.
”Olen todella tyytyväinen. Koko ajan jalassa oli ilkeä tunne selästä ja pelkäsin, että se pahenee. Sijoitus on hyvä, eikä hirveä ero heti. Nyt täytyy huoltaa selkää, että se ei mene lihaksiin. Tänään huomasi, että tiukoissa tilanteissa sitä automaattisesti varoi”, Kuitunen sanoi.

Manninen oli syystäkin iloinen, sillä hän hiihti maailmancupissa viimeksi paremmin Nove Mestossa tammikuussa 2005 (toinen). Manninen oli välieränsä kolmas.
”Hyvä kisa, mutta sinänsä harmi, että toisessa välierässä mentiin niin kovaa, etten päässyt A-finaaliin. Parasta sprinttiä tälle kaudelle, hyvin jaksoin loppuun asti”, Manninen iloitsi.

Roponen oli aika-ajossa 12:s, mutta kolaroi puolivälierässä Norjan Vibeke Skofterudin kanssa ja menetti siinä mahdollisuutensa taistella jatkopaikoista.
”Joku hiihti sauvan päälle ja menin polvilleni. Aika-ajosta jäi hyvä maku, jatkoerästä ei. Sprintti ei sovi minun luonnolle, kun minulla kiehuu yli niin helposti”, Roponen tiivisti hymyillen.

Miesten kilpailun voitti Sveitsin Christoph Eigenmann, jolle voitto oli uran ensimmäinen maailmancupissa. Kumpikaan suomalaismies ei selvinnyt jatkoon aika-ajoista. Sami Jauhojärvi oli 43:s ja Ville Nousiainen 78:s. Molemmat tiirailivat kuitenkin aika-ajon jälkeen tulostaululle hymyissä suin.
”Hosumiseksihan se meni, vaikka kuinka yritti ettei hosu”, Jauhojärvi sanoi.
”Ei hyvä. Vaikka kuinka yritti rauhallisesti pitkää työntöä, sähellykseksihän se meni.
Muutaman kerran tuli niin kiire, että meinasin nokilleen mennä”, Nousiainen tuumi.

Molempia ilahdutti kuitenkin se tosiasia, että Tour de Skitä on vielä viisi osuutta jäljellä. Seuraava on edessä jo tiistaina, jolloin miehet hiihtävät 10+10 kilometrin takaa-ajon. Naisilla vastaavassa kilpailumuodossa matkat ovat 5+5 kilometriä.

Suomen joukkue siirtyy Münchenistä vuoden 2005 MM-kisamaisemien kupeeseen Sonthofeniin (14 kilometriä Oberstdorfista) sunnuntaina.