Uutisen päiväys

29.11.2007← Takaisin

Suomen mäkijoukkue odottavalla kannalla kauden avaukseen

Kaiken pitäisi olla kunnossa, kun Suomen mäkihyppääjät aloittavat kautensa joukkuekilpailulla Rukan Nordic Openingissa. Tavoitteena on parantaa kokonaistulosta viimevuotisesta.

Suomen mäkijoukkueelle jäi viime vuodesta paljon hampaankoloon ja uuden kauden avaukseen onkin ladattu paljon odotuksia.


Valmentautuminen on kesän ja syksyn aikana sujunut erinomaisen hyvin. Edelliseen vuoteen verrattuna tilannetta kuvaa päävalmentaja Tommi Nikusen kommentti: "Pääsimme hyppäämään lumelta juuri silloin kuin ohjelmaan oli kesällä kirjattu. Takana on toistakymmentä erittäin laadukasta harjoitusta, mikä on yhdeksän enemmän kuin viime vuonna."  Myöskään välineissä tai varusteissa ei pitäisi olla ongelmia. "Olemme huikeasti edellä aikaisemmista vuosista," kiteytti mäkivalmentaja Janne Väätäinen. Ainoa mäkijoukkueen mieltä askarruttava asia on Rukan HS142 mäen uusi profiili, joka kaikkien yksimielisen mielipiteen mukaan on aikaisempaa huonompi. Monien lempimäestä on tullut FIS:n nykytyylin mukainen, mikä merkitsee sitä, että eroa huonojen ja hyvien hyppääjien välillä ei helposti synny. Lisäksi hyppäämisen riskit ovat lisääntyneet, kun mäen lentorata on entistä korkeampi.

 

Suomen joukkueen keulakuvan Janne Ahosen mukaan on vain mukavaa, että kausi alkaa joukkuekilpailulla. "Se on sellainen kenraaliharjoitus sitten. Henkilökohtaisessa kilpailussa tavoitteena on olla kärjessä tai ainakin aivan sen tuntumassa niin, että itselle jää fiilis että mukana ollaan." Mäkihypystä jo lähes kaiken saanut hyppääjä ei voi muuta kaudelta tavoitella kuin menestystä - kohokohtina Keski-Euroopan mäkiviikko ja lentomäen MM-kilpailut.

 

Viime vuonna Rukalla yhden kierroksen kilpailussa voiton ottanut Arttu Lappi ei panisi pahakseen, vaikka voitto tulisi tälläkin kertaa. Tyytyväinen hän olisi jo siihen, että toiseksi paras sijoitus Rukalla paranisi. "Toiseksi parhaani on kymmenes sija."

 

Matti Hautamäen viimeistelyyn on aikaisemmista vuosista tuttuun tapaan kuulunut myös painon pudottaminen. "Niinhän se on meillä tukevilla ihmisillä," hän tuumasi - korjasi kuitenkin: "Mäkihyppääjiksi tukevilla".

 

Janne Happosen toivelistalla on kauden avaus, joka käynnistää kilpailukauden vaivattomasti. "Viime kaudella oli alussa sellaista sähläämistä."

 

Harri Olli on Rukan maailmancupin alla joutunut olemaan viikon verran kokonaan harjoittelematta. Mies on ollut antibioottikuurilla, joka päättyi vasta keskiviikkona. "Eilen olimme pelaamassa sählyä ja luulin kuolevani. Nyt fiilis on jo paljon parempi," Olli kertoi.

 

Veli-Matti Lindströmin maailma näyttää Rukalla aikaisempaa paljon kirkkaammalta. Syynä on käynti optikolla, joka oli todennut että mies välttämättä tarvitsee silmälasit eli mäkihyppääjän kohdalla piilolinssit, +3 ja +4 on niin paljon, että mies tuumasi uusien linssien auttavan jopa ponnistuksen ajoituksessa.

 

A-maajoukkueessa uutena hyppäävä Kalle Keituri odottaa mielenkiinnolla tulevaa kilpailua. Itsevarmuutta miehelle on antanut kesän harjoittelujakso Saksassa - kokonaan omalla kustannuksella. "Kunto on ollut noususuhdanteessa. Illalla nähdään missä mennään."