Uutisen päiväys

20.2.2005← Takaisin

Suomen joukkuemitali hukkui Oberin mäkimontun lumeen

Monien mielissä varmana pidetty pienen mäen MM-mitali meni Suomelta sivu suun. Oberstdorfin sankassa lumisateessa joukkueen sijoitus oli neljäs. Ennakkosuosikki Itävalta vei voiton ennen Saksaa ja Sloveniaa.

Itävalta otti voiton joukkueella Wofgang Loitzl, Andreas Widhölzl, Thomas Morgenstern ja Martin Höllwarth. Saksan hopeajoukkueessa hyppäsivät Michael Neumayer, Martin Schmitt, Michael Uhrman ja Georg Späth. Sloveniaa edustivat Primoz Peterka, Jure Bogataj, Rok Benkovic ja Jernej Damjan.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen Suomen joukkue oli kolmantena vain reilut kolme pistettä Saksan perässä. Kaikki oli vielä mahdollista. Kierrosten välillä Oberstdofin mäkimontussa tuli lunta taivaan täydeltä ja sade jatkoi sankkana koko kilpailun ajan. Kierroksen alkua siirrettiin ja harkittiin myös sen perumista kokonaan. Suomen päävalmentaja Tommi Nikusen mukaan suomalaiset olivat ehdottomasti jatkamisen puolesta ja valmiina taistelemaan mahdollisimman kirkkaasta mitalista.

Kolmas kierros pääsikin alkamaan, vaikka selvää oli, että olosuhteet eivät välttämättä olleetkaan kaikille tasapuoliset. Suomen kannalta kierros kääntyi huonoimmaksi mahdolliseksi, vaikka joukkue ensimmäisten hyppääjien jälkeen nousikin hetkeksi toiselle sijalle Matti Hautamäen oltua 92,5 metriä kantaneella hypyllään kierroksen toiseksi paras. Jussi Hautamäki ja Risto Jussilainen jäivät selvästi saksalaisista ja slovenialaisista ”pareistaan”, eikä Janne Ahonenkaan yltänyt mihinkään supersuorituksiin. Kaiken kaikkiaan suomalaisten hypyt olivat korkeintaan keskinkertaisia kautta linjan. Kukaan heistä ei ollut kierroksensa paras. Tuloksena oli harmittavasti neljäs sija.

Suomen aloittaja Matti Hautamäki oli omilla hypyillään kolmas ja toinen. Itse hän kommentoi ensimmäistä hyppyään huonoksi. ”Toinen tuli sitten vähän paremmin”, Hautamäki kertasi, ja myönsi, että ”ottaa pannuun”.  Jussi Hautamäki oli kierroksellaan kolmas ja neljäs. Hänelle edellä erinomaisesti hypänneen ja uutta nousua tekemässä olevan Saksan Martin Schmitin suoritukset ”toivat vähän liikaa puristusta.” Hautamäkeä myös harmitti runsas lumi ylämäessä. Se vei hypystä luistoa ja teki suorituksen tavallista vaativammaksi. Omalla kierroksellaan neljäs ja viides ollut Risto Jussilainen sai myös toisella hypyllään eteensä tosi lumisen ylämäen ja se vei siitä hypystä puhtia pudottaen Suomen neljänneksi.  Suomen ankkurina hypänneen Janne Ahosen piti ylhäällä tornissa paperista tarkistaa, millä sijalla hän hyppäisi. Slovenia oli mennyt yli viiden pisteen johtoon. Ahosen 97-metrinen ei riittänyt, vaikka Slovenian ankkurina hypännyt Jarnej Damjan jäi 95 metriin. Suomi jäi neljänneksi 1,5 pistettä pronssista. Harmittavan vähän joukkuemäessä, jossa kyse on kahdeksasta hypystä.

Suomen joukkueen päävalmentaja Tommi Nikunen olisi suonut pojille mitalin, mutta totesi ettei sitä tällä kertaa pystytty ottamaan, eikä kukaan joukkueesta yltänyt parhaaseen mahdolliseen tasoonsa. Kilpailun olosuhteista jäi jälleen sanomisen varaa. Harjamiehet pistettiin töihin jokaisen hyppääjän edellä vasta viimeisellä kierroksella. Muilla kierroksilla lumisade oli yhtä sankkaa, joten jotkut saivat eteensä paksummat lumikinokset kuin toiset.

Joukkuemäen jälkeen pidetyssä palkintojenjaossa lauantain pronssimitalinsa saanut Janne Ahonen harmitteli neljättä sijaa, mutta oli muuten positiivisella mielellä ja suuntaamassa katsetta eteenpäin. Suurmäen kilpailussa ollaan jälleen mukana kamppailemassa kärkisijoista.
- Siinä kamppailussa ollaan mukana, hän vakuutti.

Tulokset: www.fis-ski.com
Lue Suomen joukkueen kuulumisia myös tästä