Uutisen päiväys

16.3.2005← Takaisin

Suomen Half Pipe -kaksikko hakee rentoa meininkiä

Rukan freestylen MM-kilpailuissa on torstaina ohjemassa Half Pipen karsinta ja finaali. Suomella on heittää kehiin kaksi tuoretta nimeä freestylekentällä: Johannes Rinne ja Kalle Leinonen.

Kalle Leinosesta on lyhyessä ajassa muotoutunut jo median lemmikki. Vasta 15-vuotias tamperelainen voitti selvästi Suomen Half Pipe –karsinnat ja häntä on pidetty lajin tulevaisuuden lupauksena. Siitäkin huolimatta, että hän harrastaa freestylen lisäksi myös alppihiihtoa. Niinpä nuorukaisen loukkaantunut nilkka ja sitä kautta kisaan osallistumisen epävarmuus on noussut isoksi puheenaiheeksi.
- Nilkkaan sattuu koko ajan ja se on puudutettu aamulla. En usko, että pystyn tekemään aivan sataprosenttista suoritusta, jos lasken torstain karsinnassa. Osallistumisestani päätän vasta aamulla, Leinonen kertoi joukkueen ennakkoinfossa.
Leinonen loukkasi nilkkansa Sappeella valmistautuessaan MM-kilpailuihin. Hänen hyppynsä alastulo päätyi kourun asemesta hyllylle eli kourun päällä olevalle tasaiselle alueelle.
Rukan paippi on ns. Super Pipe eli varsin suurikokoinen, mikä onkin aiheuttanut osalle laskijoista ongelmia, mm. kolme kanadalaista laskijaa on viety Kuusamon ensiapuun. Leinoselle paipin koolla ei ole merkitystä, mutta hän toivoi sen olevan hieman kovempi.
- Kaaret kuluvat laskuissa ja se heikentää suorituksia. Kaikilla on kuitenkin samat ajolinjat, hän valaisi. 

Super Pipe vaatinut veronsa

Johannes Rinne, 17, hallitsee Leinosen tavoin monta lajia. Viime aikoina hän on harjoitellut ja kilpaillut enimmäkseen Big Airissa, mutta toteaa laskevansa niitä lajeja, mitä on tarjolla. Rukan MM-kilpailuihin hän tähtää kuitenkin täysillä.
- Rukalla on tulossa huippukisat, vaikka muutama kova nimi on joutunut jäämään pois loukkaantumisten takia, hän sanoi.
- Hyviä on vielä mukana kourallinen.
Rinteen tavoitteena karsinnassa on ”ländätä omat runit hyvin” eli saada omat hyppynsä alas hyvin, sillä jo se tekee suorituksesta onnistuneen.
- Tietenkin laskun aikana voi improvisoidakin, mutta yleensä ”runit” on mietitty valmiiksi.
Half Pipen valmentaja Jussi-Pekka Kinnunen harmitteli Leinosen tilannetta, mutta hän luottaa myös Rinteen mahdollisuuksiin päästä finaaliin onnistuneella laskulla.
- Tärkeintä on pitää hauskaa kisassa ja laskea, mitä tykkää, Kinnunen totesi.