Uutisen päiväys

7.4.2021← Takaisin

Suomen Cupit opettavat Ståhlbergille paljon: ”Ristijärvellä opin kaikkein eniten viestissä, kun tilanteita tuli koko ajan eteen”

Alexander Ståhlberg on ollut yksi kotimaisen hiihtokauden mielenkiintoisista nuorista nimistä. Kolminkertaiselle nuorten MM-mitalistille Suomen Cup on paikka oppia ja verrata itseään kotimaan parhaisiin urheilijoihin. Oppia ja vertailumahdollisuuksia on seuraavaksi tarjolla Rukalla perjantaina ja lauantaina.

– Mielestäni cupia voisi edelleen monipuolistaa niin, että yhteislähtöjä ja myös 10 ja 15 kilometriä pidempiä matkoja olisi mukana. Olen miettinyt, että takaa-ajoakin voisi joskus olla. Esimerkiksi ensin 15 vapaata ja sitten sen perusteella perinteistä, Ståhlberg sanoo.

Yksi mittareista Ståhlbergillekin on luonnollisesti Iivo Niskanen. Niskasessa Ståhlberg arvostaa ennen kaikkea kestävyyttä ja perinteisen tekniikkaa, jossa ”hän on hyvänä päivänä maailman paras”.

– Huippuhiihtäjien tekniikkaa seuraan kisoissa kaikkein eniten, sen minkä pystyy myös kilpailun aikana. Ryhmähiihdossa on mielenkiintoista oppia sopeuttamaan omaa tekniikkaansa edellä menevän tekniikkaan. Toisaalta en kovin paljon hiihdä peesaamalla muiden perässä, vaan yritän löytää muita taktiikoita. Mutta nykyhiihdossa tietenkin pitää osata hiihtää hyvin ryhmässä myöskin. Muilta oppii ja Ristijärvellä opin selvästikin kaikkein eniten viestissä, kun tilanteita tuli koko ajan eteen, Ståhlberg sanoo.

Missä kilpailussa on tänä talvena ollut kaikista paras tunne?

– Vapaan kisa nuorten MM-kisoissa. Jo ennen kisaa oli tunne, että tästä voi tulla jotain oikein hyvää. Oli pirteä olo alusta loppuun, sukset olivat todella hyvät silloin. Kaikki se mahdollisti täysosuman.

Miten lähellä sitä oli tunne Ristijärven viestiosuudella?

– No joo, alussa oli tietenkin ongelmia päästä hyviin asemiin. Sellaisessahan menee energiaa hukkaan. Pystyin sitten pitämään hyvää vauhtia. Olen kuullut usealta taholta, että tasatyöntö oli silloin erityisen toimivaa ja hyvännäköistä. Jo viime kesänä panostimme siihen, ja nyt se näyttää sitten irtoavan hyvin.

Nuorukainen on jo ehtinyt kilpailla monenlaisilla kisaradoilla. Täydellistä rataa kysyttäessä hän sanoo hymyillen sellaisella olevan pelkkää ylämäkeä kymmenen kilometriä. Se olisi täydellinen, mutta ylipäätään radalla saisi olla paljon nousuja.

– Paljon ylämäkiä ja enimmäkseen jyrkempiä mäkiä, sitten pitkää loivempaa mäkeä, jossa perinteisellä pitäisi käyttää tasatyöntöä eikä vuorohiihtoa. Paras rata on ollut mielestäni Otepäässä nuorten PM-kisoissa. Suomessa Lahti on suosikkini, Rukalla toivon, että yhteislähdössä hyödynnetään koko kilpalatua.

Ståhlbergin saavutukset ovat ilahduttaneet monia tänä talvena. Se ilahduttaa häntä, antaa itsetuntoa ja luottamusta tekemiseen.

– Pitää vain jatkaa työntekoa ja mieluiten vastata myös ihmisten odotuksiin. 

Tulevalle harjoituskaudelle jotain suunnitelmia on jo ehditty miettiä, mutta tarkempi suunnittelu on edessä nuorten SM-hiihtojen jälkeen. 

– Projektina tälle kaudellehan oli saada hiihtoni isommaksi ja siinä omastakin mielestäni onnistuttiin aika hyvin. Toinen, osittain siihen liittyvä, oli parantunut suksen hyödyntäminen. Osaan nyt käyttää, liu’uttaa suksea paremmin kuin ennen. Hiihdon tasapaino on parantunut. Kaiken kaikkiaan hukkaan hiihtäessä energiaa vähemmän kuin ennen. 

Ståhlberg on yksi niistä hiihtäjistä, joilla on vahva jalkapallotausta. Laji pysyy mukana tulevanakin kesänä.

– Olen nytkin jo käynyt kerran treenaamassa. Jalkavamma rajoitti viime kesänä pelaamista, mutta pari ottelua siis pelasin. Nyt olisi tarkoitus pelata jonkun verran enemmän. Treeneissä aion käydä säännöllisesti. Jalkapallokentällä kirmaaminen tekee hyvää. Vaihtelu on tärkeää urheilijalle, ja valmentajat ovat samaa mieltä kanssani.

Ståhlberg tiedetään myös hyväksi juoksijaksi. Viime vuonna hän oli ikäsarjassaan SM-maastojuoksuissa viides. Hän aikoo juosta SM-maastoissa tänäkin vuonna.

– Nyt aion tehdä senkin paremmissa varusteissa. Nyt olisi tarkoitus juosta piikkareissa kuten muut, viime vuonna oli alla aika liukkaat sileähköt pohjat, Ståhlberg sanoo.