23.3.2005← Takaisin

Suomelle joukkuemäen pronssia – Slovenia hyppäsi voittoon

Suomen ankkuri Joonas Ikonen ratkaisi toisella 103 metriä kantaneella hypyllään joukkuemäen pronssimitalin Suomelle kolmen pisteen erolla ennen Itävaltaa. Kilpailun voitti Slovenia ja hopeaa otti Puolan joukkue

Joukkuemäen kilpailussa jatkui kisadramatiikka kuten päivällä miesten sprintissä. Alkuviikon auringopaisteesta lumisateiseksi muuttuneella Ounasvaaralla nähtiin ennätyspitkiä hyppyjä ja koettiin suuria pettymyksiä. Viimemainittu osui pahiten Saksan joukkueeseen, jonka yhden hyppääjän puku todettiin ensimmäisen kierroksen jälkeen tehdyssä mittauksessa sääntöjen vastaiseksi ja hänen hyppynsä hylättiin. Tämä merkitsi Saksan putoamista ensimmäisen kierroksen jälkeiseltä jaetulta ykkössijalta yhdeksänneksi ja samalla pois kilpailusta. Toiselle kierrokselle hyväksyttiin vain kisan kahdeksan parasta joukkuetta. Saman kohtalon kokivat myös Venäjän ja Ruotsin joukkueet.

Suomi oli ensimmäsien kierroksen jälkeen alun perin neljäntenä ja nousi Saksan hylkäämisen jälkeen sijan ylöspäin. Slovenia oli Suomen jälkeen neljäntenä, mutta kiristi toisella kierroksella huimasti ottaen loppujen lopuksi kisan voiton neljällä pisteellä ennen Puolan joukkuetta.

Suomi taisteli pronssimitalista Itävallan kanssa. Pronssiin vaadittiin ankkuri Joonas Ikoselta täydellistä onnistumista ja mies teki työtä käskettyä. Hän hyppäsi 103 metriä mikä ylittää Janne Ahosen vuonna 1998 hyppäämän mäkiennätyksen. Uutta ennätystä siitä ei kuitenkaan tullut, kun mm. Ikosen kanssa Puijolla jo parin vuoden ajan harjoitellut, Japania edustava Taku Takeuchi ehti jo ennen Ikosta hypätä uusiksi ennätyslukemiksi 103,5 metriä.

Ikonen kertoi lähteneensä toiseen hyppyynsä aivan rennosti. Ensimmäisellä 93,5 metriin jäänellä hypyllä hän sen sijaan myönsi vähän jännittäneensä.
- Vähän siinä puristi, niinkun joukkueen muillakin pojilla. Myöhästyin ponnistuksessa. Kyllä mitali nyt maistuu hyvältä, hehkutti puijolainen uransa ensimmäistä arvokisamitalia.

Ensimmäisellä kierroksella suomalaisista ainoastaan 97,5 metriä hypännyt Anssi Koivuranta oli tyytyväinen hyppyynsä.
- Toisella vähän kaarteella tökkäsi, kun sinne oli kerääntynyt lunta. Aika pitkälle se kuitenkin meni, Koivuranta kuvasi ja oli omasta mielestään näin hoitanut osuutensa erikoismäenkin kilpailussa kunnialla läpi. Kisa toi Koivurannalle jo toisen mitalin näistä kisoista kun tiistain Gundersen-yhdistetystä tuli jo pronssia.

Olli Pekkalalla on ollut koko kauden ongelmia painoindeksin sotkettua hänen hyppynsä totaalisesti.
- Ekassa meni ponnistus rajusti ohi, eikä toinenkaan ollut paljon sen parempi, kuvaili Ikonen suorituksiaan.

Jere Kykkänen myönsi jännittäneensä kilpailuhyppyjä. Lumisadekin vähän haittasi, mutta sen syyksi hän ei vaisuhkoja hyppyjään laskentut.