Uutisen päiväys

19.3.2005← Takaisin

Suomalaisten karsinnan kolmoisvoitto vaihtui pettymykseen MM-kumpareissa

Kumparelaskusta odotettiin Suomen mitalitilin aukenevan, mutta miesten finaalista ei tullut suomalaisjuhlaa. Voiton nappasi USA:n Nathan Roberts, Kanadan Marc-Andre Moreau oli toinen ja Australian Dale Begg-Smith kolmas. Myös naisten kilpailussa USA otti kirkkaimman mitalin Hannah Kearneyn voittaessa. Tshekin Nikola Sudova otti hopeaa ja Itävallan Margarita Marbler pronssia.

Miesten kumpareiden finaali oli kuin pedattu suomalaisille: rinne oli tuttu ja turvallinen, tuhatpäinen yleisö kannusti villisti ja karsinnassa suomalaiset olivat napanneet peräti kolmoisvoiton.
Kultajuhlia ei kuitenkaan tullut kotiyleisön pettymykseksi, eikä tullut edes mitalijuhliakaan. MM-kultaa vei lopulta USA:n Nathan Roberts, Kanadan Marc-Andre Moreau oli toinen ja Australian Dale Begg-Smith kolmas.
- Olen tehnyt koko kauden samoja hyppyjä ja minulla on ollut tasainen kausi, Roberts arvioi menestyksensä salaisuudeksi kehuen Rukan Battery Runia mahtavaksi.
- Viime kauden maailmancupissa kaaduin kyseisellä radalla heti lähtöportin jälkeen, joten tämä suoritus oli parempi.
Naisten kisasta muodostui äärimmäisen tiukka kamppailu, sillä mitalistien välinen ero oli vain 0,09 pistettä. Voittajaksi selviytyi USA:n Hannah Kearney Tshekin Nikola Sudovan ja Itävallan Margarita Marblerin päätyessä samoihin pisteisiin. Sudova tuomittiin tässä parivaljakossa voittajaksi.
- Tällaiset tiukat kilpailut ovat loistavia. En odottanut voittoa, mutta tiesin pystyväni siihen. Erityisen tyytyväinen olen hyppyihini, sillä ne eivät yleensä ole vahvin alueeni, onnellinen voittaja totesi.

”Ei uran suurin pettymys”

Kolmatta perättäistä maailmanmestaruutta hakenut Mikko Ronkainen joutui ensimmäisenä suomalaisista tuleen. Hänen laskunsa ei ollut ensimmäisen hypyn jälkeen aivan täydellisesti hallussa, mutta lopullisesti se meni pilalle toisen hypyn alastulossa.
- Tulin liian lujaa alahypylle, olisi pitänyt ”himmata”, Ronkainen selvitti.
- Nyt on tyhjä ja kaikkensa antanut olo. Ja pettynyt. Mutta olisihan se kolmas maailmanmestaruus ollut melkoista joulua.
Ronkainen oli lopputuloksissa yhdeksäs häviten reilun pisteen voittajalle.
- Ei tämä suurin pettymys urallani ole, sillä minulla on kuitenkin jo MM-mitaleja voitettuna. Viime olympialaisten kahdeksas sija menee tämän pettymyksen edelle. Eikä kyse ollut siitä, että paineet olisivat olleet liikaa. On sitä ennenkin niitä kestetty.
Sami Mustonen laski toiseksi viimeisenä, eikä hänkään onnistunut hyppyjen alastuloissa täydellisesti. Horjahdukset maksoivat hänelle mitalin ja Mustosen sijoitus oli lopulta 13:s. Mustonen olikin laskunsa jälkeen hyvin pettynyt, eikä halunnut ruotia suoritustaan lainkaan.
- Ei ole siihen mitään kommentoitavaa, hän tyytyi sanomaan.

Toinen hyppy Lahtelan kompastuskivi

Janne Lahtela, joka on viime viikot taistellut selkäkipua vastaan, laski koko joukon viimeisenä, mutta ei pystynyt kipuamaan kahdeksatta sijaa korkeammalle. Lahtelankin kohtaloksi koitui toisen hypyn alastulo, sillä hän onnistui laskemaan nopeamman laskun ja sai ensimmäisestä hypystään paremmat pisteet kuin karsinnassa.
- Fiilis oli loistava aina toisen hypyn alastuloon asti. Tiesin, että siihen täytyy jarruttaa, mutta se ei onnistunut ja alastulo meni pitkäksi, Lahtela analysoi.
- En saanut hyppyä pyörimään tarpeeksi hitaasti, vaan se meni yli ja ampui vähän liikaa alas tullessa.
Lahtela tiesi laskuun lähtiessään, etteivät muut suomalaiset olleet onnistuneet. Suomalaisten vuodesta 1999 lähtien kestänyt mitaliputki katkesi kerralla.
- Kyllä minä odotin, että edes joku olisi onnistunut, Lahtela myönsi.
Myös joukkueen päävalmentaja Pekka Lehtikallio totesi, ettei olisi voinut kuvitellakaan, että kaikki suomalaiset laskijat mokaavat.
- Onnistumisen ja epäonnistumisen raja on pieni. Mutta kertaakaan ei ole tuntunut näin pahalta, kun vielä kotiyleisön edessä käy näin, hän sanoi. 

Juuso Lahtela Suomen joukkueen positiivisin

Löytyi Suomen joukkueesta positiivistakin tulosta, sillä kisaan viidentenä laskijana nimetty 19-vuotias Juuso Lahtela osoitti olevansa tulevaisuudessa kova luu. Lahtela sijoittui karsinnassa 20:nneksi ja onnistui tekemään varsin tasapainoisen suorituksen.
- En oikeastaan muista laskuani täydellisesti, hän hymähti maalissa myöntäen jännittäneensä laskuaan enemmän kuin normaalisti.
- Mutta se antoi vain lisää potkua.
Toinen finaalista karsiutunut laskija oli Lauri Lassila. Vaikka Lassila kuuluukin joukkueen veteraaneihin, myönsi hänkin jännittäneensä yllättävän paljon.
- Ensimmäisessä hypyssä jäin vähän kiinni, mutta se ongelma minulla on ollut tämän rinteen kanssa koko viikon, hän harmitteli.
Suomalaisilla on mahdollisuus napata kaivatut MM-mitalit kisojen viimeisenä päivänä parikumpareissa. Tähän kilpailuun Suomen joukkue osallistuu kokoonpanolla Mikko Ronkainen, Sami Mustonen, Lauri Lassila ja Juuso Lahtela.