12.2.2005← Takaisin

Suomalaisilla musta päivä miesten pujottelussa – Kaitala valopilkkuna

Suomen Kalle Palander oli hyvässä vauhdissa miesten pujottelun ensimmäisellä kierroksella kun hän ajoi järjestäjien "miinaan" kahden edellä laskeneen kilpakumppaninsa tapaan.

Miesten pujottelun ensimmäisen kierroksen suurimmaksi puheenaiheeksi suomalaisittain nousi radan puolivälissä ollut kuoppa, jota järjestäjät juuri ennen lähtöä yrittivät parannella irtolumella ja vedellä. "Paikka" kesti neljän (joista kolme itävaltalaista) miehen ajan ja sitten sohjoinen kuoppa oli auki ja siihen ajoivat peräkanaa niin Ivica Kostelic CRO, Mario Matt AUT kuin Kalle Palanderkin – kolmien edellisten MM-kisojen pujottelun maailmanmestarit (Palander 1999, Matt 2001 ja Kostelic 2003).

Ulosajon jälkeen Palander puhkui raivoa. Hän oli keskeyttämiseen mennessä noussut valmentaja Christian Leitrnerin mukaan jo tasoihin kilpailua johtaneiden itävaltalaisten Benjamin Raichin ja Manfred Prangerin kanssa. Mitään ei kuitenkaan ollut tehtävissä, ulkona mitä ulkona.

Suomalaisittain kilpailun pieleen meno alkoi jo ennen starttia. Viimeisessä harjoituslaskussa toiveikkaana kisaan lähdössä ollut Jukka Rajala kaatui suoraan olkapäälleen ja loukkaantui. Joukkueen lääkäri Eero Hyvärinen tutki miehen ja kilpailulupaa ei tullut.

Pujottelun rankingissa toiseksi parhaana suomalaisena olevalla Jukka Leinolla oli ongelmia molempien laskujensa alkuosassa. Hän väänsi väkisin maaliin molemmilla radoilla ja oli lopputuloksissa 30:s. Paljon parempaan olisi ollut mahdollisuuksia, mutta päivä ei ollut Leinon.

Miesten pujottelun suomalainen valopilkku oli 21-vuotias Jouni Kaitala, joka starttasi kilpailuun numerolla 48. Hän laski molemmat laskunsa upeasti ollen ensimmäisen jälkeen 22:s ja näin hienoissa asemissa toiselle kierrokselle lähdettäessä. Kittiläläinen piti päänsä kylmänä ja tuloksena oli toisen kierroksen viidenneksi nopein aika ja 13. Sija

Kilpailun voittajaksi laski Itävallan Benjamin Raich, joka näin otti Bormiosta jo neljännen mitalinsa: kaksi kultaa, hopeaa ja pronssi. Itävallan menestyksen täydensi Rainer Schönfelder, joka otti uransa ensimmäisen arvokisamitalin. Italian Giorgio Rocca tarjosi kotiyleisölle ilon hetkiä ottamalla pronssimitalin, kun ensimmäisen kierroksen jälkeen toisena ollut Manfred Pranger ajoi ulos.