19.2.2005← Takaisin

Suomalaiset menestyivät loistavasti kumparelaskun Eurooppa-cupissa Pyhällä

Tänään lauantaina Pyhätunturilla laskettu kumparelaskun Eurooppa-cupin neljäs osakilpailu sujui suomalaisittain parhaalla mahdollisella tavalla. Suomalaiset nappasivat upean kaksoisvoiton Muuramesta kotoisin olevan 16-vuotiaan Eemeli Kallaksen johdolla. Päivän täydensi hopeamitalin napannut Kemijärven oma poika Juuso Lahtela.

Pyhätunturi tarjosi loistavat puitteet Eurooppa-cupin järjestämiseen. Kumparemäki oli erinomaisessa kunnossa koko viikon, harjoituksista kilpailuun asti ja saikin paljon kiitosta eri joukkueiden edustajilta.  Alkuviikosta vaivannut puuskittainen tuulikin tyyntyi juuri sopivasti kisapäiväksi ja kilpailu saatiin vietyä läpi erinomaisissa olosuhteissa.

Suomi lähti kisaan mukaan laajalla rintamalla. Eurooppa-cup joukkueen päävalmentaja Ilkka Wright oli ilmoittanut kisaan 12 laskijaa. Karsinnoissa varmasti ja tyylikkäästi laskeneet suomalaiset pärjäsivät hienosti ja peräti kahdeksan miestä selvitti tiensä karsinnasta finaaliin.

Koko joukkue oli tänään ylitse muiden ja se sai päävalmentaja Ilkka Wrightin myhäilemään tyytyväisenä.

- Kyllä tässä tavoitteet täyttyi ja ylittyivätkin reilusti. Oikein, oikein hyvä suoritus koko joukkueelta. Eipä olisi enää kovin paljon paremmin voinut mennä. Erityisesti mieltä lämmitti se, että uusia miehiä nousi mukaan kärkikahinoihin ja nuoret tekivät upean esiinmarssin. Kyllä hymyilyttää.

Itse kilpailussa nähtiin erittäin kovatasoisia suorituksia, eikä kovin suuria piste-erojakaan syntynyt. Toiseksi parhaana karsinnoista selvinnyt Eemeli Kallas näytti finaalilaskussa taitonsa, teki tyylipuhtaan suorituksen ja nousi kilpailun voittoon.

- Ensimmäinen lasku oli varovainen ja varmisteleva. Halusin vaan päästä finaaliin. Finaalilasku oli ihan hyvä. Siinä oli jo vauhtiakin enemmän. Tokaan hyppyyn tullessa vähän horjahdin, mutta sain kuitenkin hyvin hypystä kiinni ja loppu tuli nätisti. Sallaan lähen vaan tekemään omia laskuja. Katotaan mitä siitä sitten tulee.

Karsintojen jälkeen kolmantena ollut Juuso Lahtela teki hänkin finaalilaskussa tyylipuhtaan suorituksen ja nousi upeasti palkintopallille ollen lopputuloksissa toinen. Eroa Kallakseen kertyi 0,39 pistettä.

- Karsinnassa vedin aika rauhallisesti, vaikka ekasta hypystä tulikin aika iso. Sinänsä olin karsinnan tuloksesta aika yllättynyt, koska treeneissä ei lasku kulkenut. Finaalissa lähin taas vähän turhan jäykästi liikkeelle. Molemmat hypyt onnistuivat hyvin ja olen tulokseen tosi tyytyväinen. Hyvä lasku siihen paikkaan. Sallasta pitäs sitten varmaan lähteä sitä voittoa hakemaan. Kaikki peliin ja katotaan mihin se riittää.

Upeaa suomalaispäivää täydensi vielä Harri Kyllönen, joka sijoittui lopputuloksissa hienosti neljänneksi, jääden palkintopallipaikasta 0,25 pisteen päähän. Vahvan suomalaisrintaman onnistui rikkomaan ainoastaan Japanin Kai Ozaki, joka sijoittui lopputuloksissa sijalle kolme.

Muista suomalaisista vasta 14-vuotias Arttu Kiramo sijoittui sijalle 7 ja sai valmennusjohdolta kiitosta hyvästä suorituksesta.

Juha-Matti Rytilahti oli 8., Janne Salonen 10., Niko Pekkanen 13. ja Jani Kokkonen 16.

Freestylen lajipäällikkö Marko Mustonen piti nuorten esitystä erinomaisena. Kun Rukalla järjestettäviin maailmanmestaruus kilpailuihin on vielä 1-2 paikkaa kumparejoukkueesta avoinna, on näistä paikoista tiedossa kova kamppailu.

Lopullisia valintoja voidaan kuitenkin ruveta tekemään vasta ensi viikonloppuna järjestettävän Sallan Eurooppa-cupin osakilpailun jälkeen.