Uutisen päiväys

19.3.2006← Takaisin

Suomalaiset jäivät terävimmästä kärjestä Sapporossa

Suomen naishiihtäjät eivät yltäneet kärkisijoille maailmancupin päätöskilpailussa Japanin Sapporossa sunnuntaina.

Varsin vetisissä ja pehmeissä olosuhteissa hiihdetyn 15 kilometrin (7,5+7,5) takaa-ajon paras suomalainen oli yhdeksänneksi sijoittunut Aino-Kaisa Saarinen, joka hävisi kilpailun voittaneelle Kanadan Beckie Scottille 1.09,8 minuuttia

Virpi Kuitunen oli 15:s (-1.53,2) ja Pirjo Manninen 32:s (-5.07,9). Scottin jälkeen Norjan Kristin Störmer Steira (1,8 sekuntia Scottille hävinneenä) ja Saksan Evi Sachenbacher-Stehle (-29,9) veivät seuraavat sijat. Saariselle sijoitus oli uran paras maailmancupin takaa-ajossa. Kilpailun perinteisellä hiihdetyn puolikkaan jälkeen Saarinen oli 13:s.

”Tänään vapaa oli parempi kuin perinteinen, pääsin hyvin (Italian Sabina) Valbusan (sijoittui 8:nneksi) peesiin. Perinteisellä kun potkasin, lipsahti joka askeleella. Olisi pitänyt juosta nousut ylös, mutta ei minulla ole kykyjä juosta”, Saarinen sanoi.

Scottin voitto ei riittänyt viemään häntä maailmancupin kokonaiskilpailun ykköseksi taistossa Norjan Marit Björgeniä vastaan. Keltaista liiviä Düsseldorfin avauskilpailusta lähtien pitänyt Björgen sijoittui päätöskilpailussa neljänneksi ja vei cupin 16 pisteen erolla (1036-1020) Scottiin. Kokonaiskilpailun voitto oli norjalaiselle toinen peräkkäinen.

Paras suomalainen kokonaiscupissa oli Kuitunen (636), joka sijoittui kuudenneksi. Kuitusella oli eväät taistella paremmistakin sijoista, mutta lonkka-selkävaiva pilasi olympialaisten jälkeisen cup-kauden lähes täysin.

Kuitunen olikin sunnuntaina iloinen siitä, että mihinkään ei koskenut.
”Kun olosuhteet olivat heikot, pelkäsin että koskee. Hiihto oli tosi väsynyttä, en ole sopeutunut aikaeroon. Tämä oli minulle ensimmäinen kerta mihinkään suuntaan aikaeron kanssa.”

Saarinen oli cupin kokonaiskilpailussa 12:s ja sijoittui parhaimmillaan kakkoseksi Düsseldorfin sprinttiavauksessa. Ensi vuoden MM-kisoja ajatellen sprinttiviestin olympiapronssimitalisti oli jo innoissaan.

”Maailmancup ei mennyt tänä vuonna ihan niin hyvin, mutta se ei toisaalta ollutkaan pääprioriteetti. Odotan ensi vuotta innolla, että pääsen tänne MM-kisoihin mitalijahtiin. Tykkään näistä radoista. Kyllä ensi vuonna tarttee tulla tänne reilu viikko ennen kisoja, sillä aikaeroon sopeutumiseen menee aikaa. Vielä aamulla olin väsynyt”, Saarinen kertoi kokemuksistaan.

Riitta-Liisa Lassila ei lähtenyt matkaan ollenkaan, sillä hänellä oli lauantai-iltana sunnuntaiaamuna lämpöä 37,5 astetta. Lassilalla oli pientä lämpöä jo perjantaina, mutta hän pystyi kilpailemaan lauantaina sprinttiviestissä. Lassila ja Manninen olivat sprinttiviestin kakkosia.

Sapporossa ei ollut mukana suomalaisia mieshiihtäjiä. Joukkue palaa Suomeen myöhään maanantaina.

Tulokset ja maailmancupin lopputilanteet: www.fis-ski.com