Uutisen päiväys

16.3.2005← Takaisin

Soppamies selvisi haasteestaan – Battery Run ehjänä alas!

Soppamies Harri Syrjänen ei pelkää haasteita. Viime talvena hän opetteli MTV3:n Elixir-ohjelmassa hyppäämään mäkeä Lahden Karpalon K40-mäestä ja täksi kaudeksi hän lupautui opettelemaan laskemaan Rukan MM-rinne Battery Runista. Keskiviikkona Syrjänen lunasti lupauksensa ja laski runsaan yleisön kannustaessa koko rinteen ehjänä alas.

Harri Syrjäsen taitoa ja rohkeutta vaativa urheilusuoritus oli ajoitettu Rukan freestylen MM-kilpailujen ensimmäisten kumpareharjoitusten päätteeksi. Tapaus kiinnosti niin maajoukkueen laskijoita kuin yleisöäkin, jota oli saapunut paikalle seuraamaan ja kannustavaa tätä uhkarohkeaa tv-julkkista.
Syrjänen suoriutuikin urakastaan kunnialla. Hän laski haastavan radan maallikolle hyvällä tekniikalla ja suoritti kaksi hyppyä, joiden alastulot eivät tosin onnistuneet. Ylähypyllä hän yritti jopa kolmois-twisteriä suunnittelemansa tuplan asemesta, mutta tämä oli lopulta virheratkaisu. Alahypyllä hän teki helikopterin, mutta jälleen alastulo päättyi kaatumiseen.
- Siitä olen kuitenkin ylpeä, että en vetänyt sellaisia ”pannuja”, että olisi pitänyt kerätä kamoja rinteestä, Syrjänen totesi huojentuneena urakkansa jälkeen.
Lähes vuoden kestänyt projekti sai siis onnellisen päätöksen. Projektin aikana Syrjänen opetteli hyppäämään vesihyppyristä, siirtämään hyppynsä lumelle ja laskemaan kumpareita. Tehtävä ei ollut helppo, sen myönsi Soppamies itsekin.
- Kaikkein vaikeinta oli päästä hypyn jälkeen laskurytmiin. Mutta toisaalta sehän on se asia, jossa ammattilaisetkin mokaavat laskunsa, hän totesi.
- Hienoa oli myös se, etten tuollaisen katsojamäärän ja television edessä mokannut pahasti. Ei viitsisi hävetä loppuelämäänsä.
Soppamiestä tutoroinut lajipäällikkö ja Rukan MM-kilpailujen pääsihteeri Marko Mustonen oli varsin ylpeä suojattinsa laskusta.
- Rinne on vaikea MM-kisoihinkin, joten Harrin suoritus oli aivan loistava! hän hehkutti.
- Battery Runin laskeminen on henkisesti kova paikka, mutta hänen laskunsa kulki, ja vaikka hän kaatuikin hyppynsä, jo niiden yrittäminen oli mahtavaa.
Syrjänen on todennut kokeilleensa nyt suksilla kaikkea muuta paitsi ampumahiihtoa, joten seuraavan haasteen hän toivoo olevan jokin kesään liittyvä laji.
- Ehkä tractor pulling voisi olla minulle hyvä laji, hän jäi pohtimaan.