1.3.2006← Takaisin

Similä ja Kuitunen selvät mestarit Tampereella

Tampereen SM-hiihtojen ensimmäinen kilpailupäivä ei tarjonnut minkäänlaisia yllätyksiä, jollei Matti Heikkisen pronssimitalia miesten 15 kilometrin perinteisellä matkalla lueta siksi.

Miesten kärkikolmikon muodostivat Tero Similä, Sami Jauhojärvi ja Heikkinen. Naisten perinteisen kympin kolme parasta olivat järjestyksessä Virpi Kuitunen, Aino-Kaisa Saarinen ja Kati Venäläinen.

Similä otti -5 asteen lämpötilasssa mutta viimaisessa tuulessa hiihdetyssä kilvassa ohjat käsiinsä heti alusta ja repi ensimmäisten viiden kilometrin matkalla 8,1 sekunin eron Jauhojärveen. Keijo Kurttila oli siinä vaiheessa kolmosena 9,5 sekuntia Jauhojärvestä, mutta noin 7 kilometrin kohdalla iskenyt selkäkramppi pakotti Kurttilan heittämään leikin kesken ennen toisen kolmanneksen täyttymistä.

Similä johti 10 kilometrin kohdalla 21,7 sekunnin erolla Jauhojärveen, ja Heikkinen oli noussut kolmanneksi 25,1 sekuntia kakkossijasta. Pronssin kohtalo ei vielä ollut varma, sillä Lauri Pyykönen majaili nelosena 12,3 sekuntia Heikkisestä.

Viimeinen vitonen koitui sprintteri Pyykösen kohtaloksi; hän tipahti lopputuloksissa kuudenneksi 1.37,9 Similälle hävinneenä. Mitalistikolmikon ja hänen väliin kiilasivat vielä tasaisen hyvän hiihdon toisen polven lahtelaishiihtäjä Jesse Väänänen, 21, sekä konkari Kuisma Taipale.

Similä tuli viimeisenkin kierroksen kovinta vauhtia, sillä lopullinen ero kasvoi 29,2 sekunniksi. Heikkinen hävisi Jauhojärvelle 18,5 sekuntia, ja hänestä Taipaleeseen oli eroa jo peräti 36,9 sekuntia.

Similä kiitteli onnistunutta suksuvalintaansa ja voiteluaan aamuyöllä sataneen lumen pehmeähköksi tekemällä radalla, jota moni hiihtäjä valitti nihkeäksi, mutta myös potkun alla murenevaksi.

- Ei ollut mitään hankaluuksia, koska alle sattui profiililtaan juuri sopiva pari. Kuulostelin elimistöni tuntemuksia ensimmäisen kilometrin ajan, ja sitten menin nappi laudassa. Tämä on tuttua minulle; kun tullaan vuoristosta merenpinnan tasolle, hiihto kulkee, torstain sprinttiinkin osallistuva Similä hymyili.

Jauhojärven tuntemukset olivat hieman toisenlaiset:

- En mahtanut Terolle mitään, sillä olo tuntui tukkoiselta. Nyt on edessä enää kotimatka näistä kilpailuista, Jauhojärvi pohti.

Heikkinen, 22, laskeskeli, että hänellä on 14 SM-mitalia nuorten sarjoista, joissa hän sijoittui parhaimmillaan MM-kilpailujen seitsemänneksi. Jyväskylässä vaatetusalaa opiskeleva Matti myönsi ottaneensa "koneestaan" irti kaiken mahdollisen.

- Viimeisellä kierroksella tuntui jo todella pahalta, mutta ilmeisesti vauhtini säilyi hyvin verratuna monen muuhun. Sattui sopivaan rakoseen rikkonaisen ja epätasaisen kauden ylivoimaisesti paras hiihto. Nyt alkaa panostus kohti Vancouverin olympiakisoja, Heikkinen lupasi.

Yhteiseen kysymykseen puolitoista kuukautta alkuperäistä myöhemmin hiihdettyjen SM-kilpailujen arvostuksesta mitalistit vastasivat, etteivät he pidä niitä millään tavoin rääppiäistapahtumana.

- Tosin vasta kymmenen minuuttia ennen lähtöä tuli sellainen fiilis, että nyt ollaan SM-kilpailussa, Jauhojärvi tunnusti.

Olympiakävijöistä lähtöviivalle eivät ilmestyneet Ville Nousiainen, Teemu Kattilakoski ja Olli Ohtonen. Sunnuntainen olympiakisojen viisikymppinen oli liian lähellä.

Kuitusella kova toinen kierros

Aino-Kaisa Saarinen johti naisten kymppiä puolimatkan kohdalla 1,7 ekunnin erolla minuuttia perässään lähteneeseen Kuituseen, ja Venäläinen oli siinä vaiheessa jo kolmossijalla 29,9 sekuntia Kuitusesta.

Toisella kierroksella eroa asetelma keikahti päälaelleen niin, että Kuitunen voitti Saarisen 10,7 sekunnilla. Venäläinen oli lopulta selvä pronssimitalisti voitettuaan puolimatkassa vasta kahdeksantena olleen Katja Ruotsalaien 30,1 sekunnilla. Saarisen ja Venäläisen väliin jäi 48,7 sekuntia, joten erot repesivät yllättävän suuriksi. Annmari Viljanmaa sijoittui viidenneksi, Milla Saari kuudenneksi ja Kirsi Välimaa seitsemänneksi. Kotiyleisön pettymykseksi Elina Hietamäen vauhti riitti vain 11. sijalle.

Huippunimistä pois kilvasta jäivät Kaisa Varis ja Riitta-Liisa Lassila.

Päivän kysymys kuului, lisäsikö Kuitunen vauhtia vai uupuiko Saarinen.

- Toisen kierroksen alussa minä yritin tehdä ratkaisun, ja onnistuinkin näköjään siinä. Tukkoista oli, sillä olympiakisoissa iskenyt flunssa työntää edelleen limaa, ja lääkekuuri on päällä, Kuitunen kertasi.

Saarinen kertoi, että tiistaina hänelle oli järjestetty pronssijuhlat kotimaisemissa Hollolassa.

- Olen syönyt kakkua varmaan enemmän kuin koskaan. Väsynyttä menoahan tämä oli, mutta eiköhän tästä toivuta lauantaiseen Vaasa-hiihtoon Ruotsissa, Aino-Kaisa arveli.

Samaan suurtapahtumaan lähtee myös Kuitunen, mutta Venäläinen pysyttelee kotimaan kamaralla ennen seuraavia maailmancupin koitoksia, joista tiistaina on vuorossa sprintti Ruotsin Borlängessä.

- Kyllä oli elimistö todella väsynyt tänään, mutta näköjään jaksoin toisen puolikkaan aika samanlaista vauhtia kuin ensimmäisen, torstain sprinttiin yhtenä ennakkosuosikeista lähtevä Venäläinen kertasi.