Uutisen päiväys

3.4.2004← Takaisin

Sami Mustonen tiukan SM-kisan voittajaksi

Kumpareiden SM-kilpailuista muodostui juuri niin tiukka kisa kuin mitä siitä odotettiinkin. Maailmancupjoukkueen laskijoiden välisen väännön voitti lopulta Avalanche Ski Clubin Sami Mustonen ennen maailmancupin voittajaa ja saman seuran edustajaa Janne Lahtelaa sekä pronssia saanutta Pyhätunturin Slalomseuran Tapio Luusuaa.

- SM-kisoissa oli puolet maailman kärjestä laskemassa, se pisti yrittämään, tyytyväinen mestari totesi.
- Yleensä laskuni ei ole kulkenut SM-kisoissa, mutta tällä kaudella alku oli nihkeän jäykkää ja keväällä tahti on ollut ihan erilaista. Laskuni on nyt sellaista, mitä sen  pitääkin olla
Mitalikolmikon välinen piste-ero oli huikean pieni. Mestarin ja hopeamiehen välillä sitä oli vain 0,18 pistettä, kakkosen ja kolmosen eroksi kertyi 0,06 pistettä. Mustonen sai päivän korkeimmat pisteet helikopteri- ja off axis –hypyistään, mutta nopeimman ajan kirjautti kansainvälisen kauden jälkeen taukoa pitänyt Lahtela.
- Laskin normaalisti, mutta päätin tehdä ns. basic-hypyt, etten loukkaa itseäni. Tuntumaa rataan oli kuitenkin verran vähän. En odottanut, että olisin ollut palkintopallilla, mutta pojat kämmäsivät sen verran paljon, että hopeaa irtosi, Lahtela hymähti.
SM-mitaleista laskettiin myös M19- ja M16-sarjoissa. M19-sarjan voitti Pyhätunturin Slalomseuran Juuso Lahtela, jolle jo loppukilpailuun pääsy oli yllätys. Lahtela kaatui karsintakilpailussa toisen hyppynsä ja ajatteli pelin olevan sillä selvä.
- Sain siitä lisää adrenaliinia finaaliin. Tämä kausi ei ole yhtä Eurooppa-cupin neljättä sijaa lukuun ottamatta oikein sujunut, joten on hyvä, että edes jotain jäi taskun pohjalle, nuorten mestari sanoi.
M19-sarjan toiseksi sijoittui Jyväskylän Freestyleseuran Eemeli Kallas ja kolmanneksi saman seuran Niko Pekkanen. M16-sarjan mitalikolmikko muodostui Jyväskylän Janne Salosesta, Pyhätunturin Tomi Uuniemestä ja Jyväskylän Jyri Niemisestä.
Naisten kilpailussa 29 asteen jyrkän ja 240 metrin pituisen Huttu-Ukko –rinteen vaikeus tuli selvimmin näkyviin. Ainoastaan mitalikolmikko selvitti rinteen kohtuudella alas ja voittajaksi kirjattiin Lahden Hiihtoseuran Laura Perko. Sunnuntaiseen Ski Cross –kilpailuun valmistautunut Jyväskylän Jenni Kilpinen nousi hopealle ja saman seuran vasta 13-vuotias Jonna Nieminen. 

”Nuorille tärkeää kilpailukokemusta” 

Big Air- hyppykilpailussa ei jaettu Suomen-mestaruuksia kuin M16-sarjassa, sillä muissa sarjoissa ei ollut vaadittavaa osallistujamäärää. Voiton vei Freestyleseura Moebiuksen Henri Koskelainen, toiseksi sijoittui Sodankylän Alppiteamin Niko Ylivaara ja kolmanneksi Jyväskylän Freestyleseuran Janne Salonen.
- Big Airissa meidän kannattaakin panostaa juuri näihin juniorisarjoihin. Hyvin järjestetyissä kisoissa voimme näin opettaa nuorille laskijoille tarvittavaa kilpailukulttuuria, kertoi lajipäällikkö Marko Mustonen.
Mustonen oli tyytyväinen lauantain SM-kilpailujen antiin, sillä olosuhteetkin olivat hänestä loistavat, aivan maailmancuptasoa.
- M16- ja M19-sarjoissa oli monta positiivista esitystä. SM-kilpailuissa tärkeintä onkin, että nuoret saavat näyttää osaamistaan ja verrata taitojaan maailmancupin joukkueen laskijoihin.