19.11.2005← Takaisin

Sami Jauhojärvi Beitostölenissä neljäntenä – Tor-Arne Hettland yllätysvoittaja

Suomen Sami Jauhojärvi ylti uransa parhaaseen tulokseen Beitostölenin maailmancupin perinteisellä 15 kilometrillä. Voiton vei Norjan kansallisessa ryhmässä hiihtänyt Tor-Arne Hettland. Kaksoisvoiton isäntämaahan otti Jens-Arne Svartedal. Tshekin Ivan Batory oli kisan kolmas.

Julkisuudessa Suomen miesten tavoitteena maailmancupin avauksessa oli sijoittuminen 20 parhaan joukkoon. Sami Jauhojärvi täytti tavoitteen ylenmääräisesti jääden palkintopallipaikasta Batroylle vain neljä sekuntia ja voittajalle 28,8 sekuntia. Neljäs sija ajalla 41.18,8 on Alatornion Pirkkojen miehelle uran tähän asti paras maailmancupissa. Jauhojärvi piti pintansa koko kisan ajan. Hän oli 13,5 kilometrin väliajoissa kuudentena ja kiristi lopussa kaksi sijaa paremmaksi.

Kisan jälkeen Jauhojärvi kertoi tuntemuksensa matkan aikana oleen sellaiset, ettei hän niillä noin komeaan sijoitukseen olisi uskonut.

- Hiihto ei missään tapauksessa ollut helppo. Vauhti ei tuntunut ollenkaan hyvältä, olivat Jauhojärven kommentin kisan jälkeen päävalmentajalle Reijo Jylhälle.

Jylhän mukaan Beitostölenin 3,3 kilometrin ladulla käyty ylipitkä 15-kilometrinen lenkki oli kilpailuijoille petollinen.

- Se oli suorituskykyisten hiihtäjien latu. Korkeusero oli vain 30 metriiä, mutta missään vaiheessa siinä ei päässyt huilaamaan, arvioi Jylhä.

Suomen muiden edustajien suksi ei suihkinut aivan odotuksien mukaisesti. Jari Isometsä oli 45:s (+1.36,0), Olli Ohtonen 64:s (+2.22,1) ja Ville Nousiainen 67:s (+2.38,2).

- Aikaerot jäivät suhteellisen pieniksi. Muutama sekunti saattoi pudottaa sijiotuksia roppakaupalla, kommentoi Reijo Jylhä.

Vaikka voittajan nimi on hiihtokansalle tuttu, hänen sijoituksensa oli monille yllätys. Mies tunnetaan paremmin sprinttihiihtäjänä ja nyt perineisellä 15 kilometrillä otettu voitto oli hänen uransa ensimmäinen normaalimatkoilta. Unohtaa ei kuitenkaan kannata, että voittajalla on takanaan mm. Holmenkollenin 50 kilometrin kakkossija muutaman vuoden takaa.

Norjalaiset ovat kirjanneet hurjat mitalitavoitteet Torinon hiihtoladuilta. Katetta niille löytyy miestenkin hiihdosta. Maan taso on huikea. Kolme kymmenen joukossa ja numerolla seitsemän hiihtäneen voittajan ohella 12 parhaan joukossa oli kaksi muutakin Norjan kansallisen ryhmän hiihtäjää, Geir Ludvig Aasen seitsemäntenä ja Tord Asle Gjerdalen sijalla 12. Norjan tason leveyttä osoittaa vielä viimevuotisten Rovaniemen nuorten MM-kisojen hiihtokuninkaan Petter Northugin sijoittuminen 21:ksi numerolta kaksi ja Kristian Horndtvet oli 25:s numerolta seitsemän. Kaikkiaan isäntämaan miehiä oli maailmancupin pisteillä yhdeksän.

Kilpailun jaetulla viidennellä sijalla oli uusi puolalainen nimi, Januz Krezelok, vahva sprinttitausta hänelläkin. Krezelok jakoi sijan Norjan Eldar Rönningin kanssa.

Beitostölenin maailmancupissa oli käytössä tälle kaudelle käyttöön otettu mm. mäkihypystä tuttu lähtöjärjestys, jonka mukaan kuuma ryhmä, maailmancupissa 30 parasta, lähti kisaan käännetyssä järjestyksessä. Se ei kuitenkaan taannut kärkipaikkaa päivän kilpailussa vaan esille pääsivät monet uudet nimet. Todennäköisesti tilanne kuitenkin vielä ”normalisoituu” , kun kaikki ehtivät saada kokoon selvästi enemmän hiihtokilometrejä kunnon olosuhteissa.

Beitostölenin maailmancupin ensimmäinen päivä oli suomalaisittain iloinen. Sunnuntaina hiihdetään viestit ja odotukset ovat korkealla niissäkin.

Reijo Jylhän mukaan miesten viesti hiihdetään seuraavassa järjestyksessä: Sami Jauhojärvi, Jari Isometsä, Teemu Kattilakoski, Olli Ohtonen.