Uutisen päiväys

9.4.2009← Takaisin

Sami Jauhojärvestä Vuoden Murre

    Tornionlaakson nykymurteen raikas käyttö toi Vuoden Murre -tittelin hiihtäjä Sami Jauhojärvelle. Tunnustuksen myönsi Oulun yliopiston suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestö Suma ry.

    Ylitorniolaislähtöinen hiihtäjä Sami Jauhojärvi on valittu Vuoden Murreksi. Valinnan teki Oulun yliopiston suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestö Suma ry.

    Valitsijaraadin mukaan Jauhojärvi on tuonut Tornionlaakson nykymurretta raikkaasti esiin letkeillä kommenteillaan haastatteluissa sekä osin myös kotisivuillaan. Mainion kisamenestyksensä ansiosta hän on saanut myös kotimurteelleen positiivista julkisuutta.

    Palkintoperusteluissa todetaan, että Jauhojärvi käyttää suvereenisti peräpohjalaismurteiden leimallisinta piirrettä eli jälkitavujen h:ta, esimerkiksi sanoissa hiihethään ja nelhjään.

    - D taas on äänne, joka ei näytä kuuluvan lainkaan miehen puheeseen, niinpä hän oottaa eikä odota. Itseensä mies viittaa sanalla mie ja juttelee pallautumisesta palautumisen sijaan.

    Murreksi Jauhojärvi sopii Suma ry:n mukaan myös siksi, että hänen lempinimensä on osuvasti Musti.

    Vuoden Murre -palkinto jaettiin tänä keväänä toista kertaa. Ensimmäisen kerran tunnustus myönnettiin keväällä 2007, jolloin titteli meni Maajussille morsian -sarjan ensimmäisen tuotantokauden maajusseille.

    Murre-palkinto jaetaan parin vuoden välein myönteiselle ja ajankohtaiselle murreteolle. Sen vastaanottaja voi olla henkilö, ryhmä tai ilmiö.