Uutisen päiväys

20.11.2005← Takaisin

Saksa kiri miesten viestin voittoon – Suomen miehet sijalla kymmenen

Beitostölenin miesten 4x10 kilometrin viestin viimeinen osuus oli huippujännittävä ja muutti asetelmat lopussa täydellisesti. Voiton vei Saksa. Suomi oli kymmenes, mutta vain 21,3 sekuntia kärjestä.

Voittaja-Saksa toki oli kärjessä kaiken aikaa, mutta toiseksi sijoittunut Ranska oli viimeisessä vaihdossa vasta kahdeksas. Ero kärkeen eli kisan johdossa vaihtoon tulleeseen Suomeen oli kuitenkin vain 17,3 sekuntia. Ankkuriosuudelle lähdettäessä Saksa oli toisena ja norjalaisjoukkueet seuraavina. Saksan joukkueessa hiihtivät Andreas Schluetter (vaihdossa kärjessä), Axel Teichmann (vaihdossa kärjessä), Jens Filbrich (vaihdossa toinen) ja Tobias Angerer (maalissa ensimmäinen). Ranskan hiihtäjät olivat Alexandre Rousselet, Christophe Perrilat, Emmanuer Jonnier ja Vincent Vittoz. Norjan ykkösjoukkue oli kolmas miehistöllä: Eladar Rönning, Jens Arne Svartedal, Tor Arne Hetaland, Tore Ruud Hofstad.

Suomen joukkueen hiihtäjät, Sami Jauhojärvi, Jari Isometsä, Teemu Kattilakoski ja Olli Ohtonen, kaikki hiihtivät kärkiryhmän mukana. Ankkuri-Ohtosen harmiksi siinä ryhmässä loppujen lopuksi hiihti peräti kymmenen joukkuetta. Ohtonen jäi sijalle kymmenen, aikaero kärkeen oli 21.3 sekuntia.

Suomen aloittaja Sami Jauhojärvi, lauantain 15 kilometrin nelonen,  osoitti edelleen hyvin pysyvänsä huippujen vauhdissa. Hän toi viestin vaihtoon tiukassa 0,1 sekunnin tuntumassa Saksan Schluetteriin.

Myös kakkososuuden Jari Isometsä sinnitteli mainiosti kärkijoukossa. Lopun rynnistyksessä hän joutui kuitenkin vähän antamaan periksi ja lähetti näin Teemu Kattilakosken matkaan viidentenä 16,1 sekuntia kärjestä.

Kattilakosken suoritus oli vahva. Hän ajoi osuuden ensimmäisellä 3,3 kilometrin kierroksella neljän joukkueen kärkiryhmän kiinni, hiihti sen hännillä kunnes lopussa säntäsi hurjaan kiriin ohi kaikkien muiden. Suomi johti miesten viestiä kolmannessa vaihdossa, Saksa ja Norjan joukkueet kuitenkin tiukassa tuntumassa.

Ankkuri Olli Ohtonen joutui jo alkukahinoissa päästämään muita joukkueita ohitseen ja samalla takana kiristänyt takaa-ajajaryhmä alkoi lähestyä. Vaihdossa sijoilla 6-10 hiihtäneet Ruotsi, Italia, Ranska, Venäjä ja Sveitsi hiihtivät kärkiryhmän kiinni ja viesti alkoi ikään kuin alusta. Joukkueet, joita ei aikaisemmilla osuuksilla oltu nähty kärkiryhmässä lainkaan, nousivat taistelemaan voitosta. Se ratkesi vasta kun Saksan ankkuri ennen viimeistä nousua teki ratkaisunsa. Siihen irtiottoon muut eivät pystyneet vastaamaan. Yksi heistä oli Suomen Olli Ohtonen.

Suomen päävalmentaja Reijo Jylhä totesi kisan jälkeen joukkueensa suoriutuneen tavoitteiden mukaisesti.

- Naiset olivat podiumilla ja miehet pysyivät viestissä muiden mukana. Tänään miesten viestissä vauhti oli kovaa. Rata oli kapea, mutta hyvin siinä selvittiin, sanoi Jylhä ja nosti esille Jari Isometsän hyvän suorituksen, samoin Teemu Kattilakosken.
- Suomen miehet viestin kärjessä kolmannelta osuudelta - sellaista on tapahtunut viimeksi 1990-luvulla.  Beitostölen osoitti meille, että olemme hyvässä vauhdissa ja etenemme tavoitteiden suuntaisesti. Tästä eteenpäin ohjelmamme on lähes optimaalinen, arvioi Jylhä joukkueen suunnatessa matkansa seuraavaan tavoitteeseen: Nordic Openingiin Kuusamon Rukalla ensi viikonloppuna.

Tulokset: www.fis-ski.com 
Kisojen sivut: http://www.beitoworldcup.com