Uutisen päiväys

22.4.2006← Takaisin

Runsaasti mäkihypyn ja yhdistetyn seurojen edustajia Jyväskylässä

Suomen Hiihtoliiton mäkihypyn ja yhdistetyn seurojen edustajat kokoontuivat viikonloppuna Jyväskylän Laajavuoressa. Paikalla oli ennätysmäärä, lähes sata laji-ihmistä ympäri Suomen.

Mäkihypyn ja yhdistetyn seurojen kevätkokoontumisessa käydään perinteisesti läpi kauden kuulumiset niin huippu-urheilun kuin ennen kaikkea kenttätoiminnan näkövinkkelistä. Yhteenvetojen lisäksi suunnataan katseet tulevaan kauteen.

Mäkihypyn ja yhdistetyn pitkään jatkunut komea kansainvälinen menestys, jota mäkihypyn ja yhdistetyn valiokunnan puheenjohtaja Ilkka Tiilikainen kuvasi luvulla 41% eli kaikista kahden viimeisimmän olympiadin suomalaismitaleista noin suuri osa oli tullut mäkihypyn ja yhdistetyn urheilijoiden tuomana – MM- ja maailmancupmenestykset lisäksi, on siirtynyt myös innostukseksi lajien kenttätoimintaan.

- Nuorten määrät ovat nousseet huimasti ja esimerkiksi Hopeasompa-loppukilpailujen osanottajamäärä on lyhyessä ajassa kaksinkertaistunut. Meillä on  seuroissa todella monta lahjakasta nuorta, joiden voidaan odottaa aikanaan nousevan huipulle, kiitteli Paavo Talonpoika, joka pitkään on vastannut mäki-yhdistetyn kilpailutoiminnasta ja kentästä oman toimensa ohella.

Seuraväen iloisiin uutisiin kuului uuden valmennus- ja koulutuspäällikön Kari Pätärin esiintyminen. Vaikka Pätärin nimitys oli vain parin päivän takainen, hänen paneutumisestaan tehtävään saattoi aavistaa todellisen innostuksen. Vasta perustettuun tehtäväänsä Pätäri toivoi kentän tukea ja valmiutta tehdä yhdessä paljon työtä. Pätärin mukaan hänen työssään painopistealueina ovat valmennusjärjestelmän kehittäminen, kilpailujärjestelmän uudistaminen sekä koulutus, jossa on päästy hyvään alkuun.
- Kysyntä on kova ja siihen haasteeseen meidän on pystyttävä vastaamaan, hän jatkoi.

Mäkihypyn päävalmentajan Tommi Nikusen mukaan takana on värikäs ja monivaiheinen kausi, jonka aikana tunnekuohut käytiin läpi ääripäästä toiseen.

Kauden tärkeimmästä tavoitteesta Nikunen löysi monia onnistumisia, vaikka aivan asetettuun tavoitteeseen ei päästykään. Kehittämisen varaa kuitenkin löytyi mm. valmistautumisleirin ajoituksessa tai huollon varmistamisessa. Suomen joukkueen nopeus hyppyrin nokalla oli kärkiluvuissa alkukauden kilpailuissa. Torinossa se oli keskiarvon yläpuolella, mutta Norja ja Itävalta olivat menneet ohi.
- Kauden tärkeimmällä hetkellä turpaan tuli, sanoi Nikunen ja totesi yhdeksi merkittäväksi tekijäksi Fischerin kisoihin tuoman uuden suksien hionnan, jonka vertaista muilla ei ollut. Pahimpien kilpailijoiden joukkueessa merkillä hyppäsi kolme hyppääjää, Suomella ei yhtäkään.
- Huoltopäällikkö Antero Nuuttilan siirryttyä Japanin mäkijoukkueeseen, olemme uudistamassa huoltojärjestelmän kokonaan. Nyt tarvitaan pitkäjänteistä linjaa.

Vasta uuden päävalmentajakauden sopimuksen allekirjoittanut Nikunen lähtee uuteen kauteensa luottavaisena, vaikka tietääkin että viime kausia vastaavan tason saavuttaminen on iso haaste ja vaatii kaikilta paljon työtä.