20.1.2007← Takaisin

Riitta-Liisa Roponen voitti Rybinskissä, Aino-Kaisa Saarinen kolmas

Riitta-Liisa Roponen otti uransa ensimmäisen maailmancupin osakilpailuvoiton lauantaina Venäjän Rybinskissä vapaan hiihtotavan 15 kilometrin yhteislähtökilpailussa. Roponen päihitti Tshekin Katerina Neumannovan 1,4 sekunnilla. Suomalaisjuhlat täydensi kolmanneksi sijoittunut Aino-Kaisa Saarinen.

Roposelle 10,4 sekuntia hävinneelle Saariselle sijoitus on uran paras cupissa vapaan hiihtotavan normaalimatkalla.

Maailmancupia johtava Virpi Kuitunen oli viides ja kasvatti johtoaan toisena olevaan Norjan Marit Björgeniin jo 233 pisteeseen. Björgen ei Rybinskissä kilpaile.

Yhteislähtökilpailulle tyypillisesti lopulliset ratkaisut jäivät viimeisille kilometreille ja kärjen osalta viimeiselle 2,5 kilometrin kierrokselle. Viimeiselle kierrokselle lähdettiin Neumannovan, Venäjän Jevgenia Medvedeva-Abruzovan ja Roposen muodostaessa kärkikolmikon. Saarinen seurasi 7,5 sekunnin päässä Neumannovasta, Kuitunen oli siinä vaiheessa seitsemäntenä (-15,2). Reilu kilometri ennen maalia Medvedeva-Abruzova joutui taipumaan kaksikon Neumannova-Roponen kyydissä ja venäläinen jäi lopulta neljänneksi.

”Tuntuu huiman hyvältä! Ei ollut mitään ongelmia koko kisan aikana. Joka alamäessä meni porukkaa peesistä ohi. Viimeiselle kierrokselle lähtiessä Neumannova sai vähän etumatkaa ja Jevgeniakin (Medvedeva-Abruzova) meni ohi. Ajattelin, että taistelen toisesta ja kolmannesta sijasta. Viimeisellä kierroksella ensimmäisessä nousussa kuitenkin ajattelin, että otan kyllä vielä kiinni! Sainkin kiinni ja pysyin Neumannovan perässä. Viimeisessä nousussa palautin omat vahvuudet mieleeni ja Neumannova jäi siinä. Voitosta en kuitenkaan voinut olla varma ennen kuin maalissa, ettei vaan Neumannova tule vielä peesistä ohi”, Roponen kertasi.

Roposelle, 28, ykkössija oli uran toinen palkintopallisija maailmancupin henkilökohtaisessa kilpailussa. Ensimmäinen tuli Ranskan La Clusaz’ssa joulukuussa niin ikään 15 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähdössä, jossa haukiputaalainen oli toinen. Voitto nosti Roposen cupin kokonaiskilpailussa pykälällä seitsemänneksi.

”La Clusaz’iin verrattuna tämä oli helppo hiihto. Tuntui kivalta ja helpolta hiihtää. Oli älyttömän hyvä suksikin”, Roponen sanoi.

Rybinskin kilpailuja seurasi 20 000 katsojaa, jotka loivat tunnelmaa.
”Oli mahtava hiihtää. Monta kertaa piti huutaa huoltomiehille että ”monesko kierros”, kun ei kuullut mitään”, Roponen nauroi ja sanoi odottavansa innolla sunnuntaista sprinttiä.

Saarinen sai hakemansa

Saarinen, 27, nousi henkilökohtaisessa cup-kilpailussa palkintopallille jo kolmannen kerran tällä kaudella. Cognessa hän oli perinteisellä kympillä kolmas ja Tour de Skin toiseksi viimeisessä osakilpailussa Val di Fiemmessä perinteisen 15 kilometrin yhteislähdössä toinen. Hollolalainen haki kilpailusta uran parasta vapaan normaalimatkan sijoitusta, joka ennen lauantaita oli La Clusaz’ssa joulukuussa tullut seitsemäs sija.

”Päätin, että olen tänään (palkinto)pallilla. Viimeisessä nousussa tiesin, että loppusuoralla olen voittamaton ja otin omani pois”, Saarinen kuvasi nauraen Medvedeva-Abruzovan nujertamista 0,8 sekunnin erolla.

Kolmas sija nosti Saarisen cupissa pykälällä viidenneksi.
”Hiihto oli tänään rentoa ja helppoa, ei missään vaiheessa ollut vaikeaa. Oli hyvä kisa ja huomenna taas pallille”, Saarinen päätti sunnuntain sprinttiin ajatuksensa suunnaten.

Kuitusen hiihto alkoi kulkea kympin jälkeen

Kuitunen jatkoi hyviä hiihtojaan ja hiihti maaliin 18,1 sekuntia Roposen takana. Viidennen sijan myötä hän nappasi maailmancupin kokonaiskilpailun kannalta arvokkaat 45 pistettä.

”Olen tosi tyytyväinen, varsinkin kun Ritu (Roponen) voitti! Aika paljon tuli taas pisteitä (maailmancupiin). Alku oli tosi hankalaa, kun ei ole oikein päässyt harjoittelemaankaan, mutta neljännen kierroksen jälkeen hiihto alkoi kulkea ja viimeinen kierros varsinkin oli jo tosi hyvä”, Kuitunen iloitsi.

Suomalaisia ei osallistu miesten 30 kilometrin kilpailuun. Sunnuntaina suomalaisnaisten kolmikko hiihtää Rybinskissä maailmancupissa vapaan hiihtotavan sprintin.