12.3.2005← Takaisin

Poutiaiselle pujottelun kristallipallo - Schleper finaalin paras

Suomen Tanja Poutiainen varmisti pujottelun maailmancupin voittonsa jo yli kuukausi sitten Slovenian Mariborissa. Lenzerheiden finaalissa hän sijoittui jaetulle neljännelle sijalle. Kisan ykkönen oli Yhdysvaltain Sarah Schleper, jolle voitto oli uran ensimmäinen.

Suomen päävalmentajan Michael Bontin kotimaisemissa Sveitsin Lenzerheidessa kilpailtiin aurinkoisissa olosuhteissa ja suhteellisen helpolla pujotteluradalla. Omat haasteensa sekin laskijoille toi. Vaikeuksissa oli moni, esimerkiksi ensimmäisenä radalle startannut Itävallan Marlies Schild, joka menetti mahdollisuutensa ulosajoon jo ensimmäisessä laskussa.

Poutiainen oli arvonnassa saanut numeron viisi. Hänen aloitti valmentajansa Bontin merkitsemän ensimmäisen radan tehokkaan varmasti. Radan loppuvaiheessa tuli kuitenkin pieniä virheitä, mikä merkitsi, että hän oli ensimmäisen laskun jälkeen seitsemäs 0,7 sekuntia kärjestä, Yhdysvaltain Sarah Schleperistä ja vajaat 0,4 sekuntia palkintopallipaikasta. Toinenkaan kierros ei ollut talven parasta Poutiaista. Vauhtia kuitenkin löytyi niin paljon, että sijoitukseksi tuli neljäs yhdessä Saksan kokeneen Martina Ertln kanssa. Poutiaisen lopulliset pisteet pujottelussa ovat 570, toiseksi sijoittuneen Kostelicin jäädessä 400 pisteeseen.

Toisena suomalaisena paikan maailmancupin pujottelufinaaliin saanut Henna Raita laski talven parhaan maailmancup-sijoituksensa. Koko kauden varmasti laskenut lahtelainen oli ensimmäisen kierroksen jälkeen jaetulla sijalla 11 ja pystyi pitämään saman paikan myös lopputuloksissa. Sija on sama, jonka Raita laski myös Bormion MM-kisojen pujottelussa. Pujottelun maailmancupissa Henna Raita keräsi yhteensä 92 pistettä, mikä toi 24:nnen sijan.

Vaikka pujottelucupin voitto oli selvä jo ennen starttia, käytiin kisassa edelleen kovaa taistelua maailmancupin kokonaispisteistä Ruotsin Anja Pärsonin ja Kroatian Janica Kostelicin kesken. Ensimmäisen kierroksen jälkeen Kostelic oli toisena ja Pärson kolmantena. Koska ilman pisteitä jääminen olisi ollut Pärsonille kohtalokasta, hän tuli toisen laskunsa varmistellen ja sijoittui vasta kymmenenneksi. Kostelic sen sijaan runttasi tiukasti myös toisellaan ja sijoittui isänsä merkitsemällä radalla toiseksi. Sveitsin Nicole Hosp oli päivän kilpailussa kolmas.

Pujottelun jälkeen, ennen sunnuntain vihon viimeistä cup-kilpailua, naisten suurpujottelua, maailmancupin pisteitä on Anja Pärsonilla koossa 1359 ja Janica Kostelicilla 1326.

Jos naisten kokonaistilanne on ennen viimeistä kilpailua avoin, samoin on myös suurpujottelucupin tilanne. Sitä johtaa ennen finaalia Pärson, mutta Tanja Poutiaisella on vielä oiva mahdollisuus ottaa kauden toinen kristallipallonsa. Anja Pärsonilla on koossa 410 pistettä ja suomalaisella 381. Myös kolmantena olevalla Tina Mazella on ainakin teoriassa mahdollisuus nousta kärkeen. Hänen pisteensä ovat 344.

Sunnuntainen naisten suurpujottelu nähdään kokonaan suorana MTV3+ :lla ja toinen kierros suorana MTV3.n lähettämänä.