18.3.2006← Takaisin

Poutiainen suurpujottelufinaalin kolmas, Kostelic voitollaan ennätysnaiseksi

Kroatian Janica Kostelic jatkoi vakuuttavia esityksiään nappaamalla Ruotsin Åressa suurpujottelufinaalin voiton. Suomen Tanja Poutiainen nousi ensimmäisen kierroksen neljänneltä sijalta kolmanneksi. Ruotsin Anja Pärson varmisti seitsemännellä sijallaan suurpujottelucupin voiton.

Åressa jo pujottelufinaalin voiton napanneelle Janica Kostelicille ei löytynyt vastusta lauantain suurpujottelussa, sillä kroatialainen laski jälleen nopeimmat ajat molemmilla kierroksilla. Kanadan Genevieve Simard jäi lopulta Kostelicille 0,61 sekuntia. Tanja Poutiainen nousi toista kertaa tällä kaudella palkintokorokkeelle sijoittumalla samalla ajalla Itävallan Nicole Hospin kanssa kolmanneksi. Eroa kärkeen kertyi kuitenkin 1,54 sekuntia.

Kostelic näytti jo avauslaskullaan, että hän haluaa olla Åren finaalien tekniikkalajien kuningatar. Vain Hosp hätyytteli kroatialaisen kärkipaikkaa, mutta itävaltalaisen aika oli lopulta 0,19 sekuntia huonompi. Simard yllätti positiivisesti laskemalla kolmanneksi. Heikkoa näkyvyyttä ensimmäisellä kierroksella valittanut Poutiainen selvitti radan läpi neljänneksi nopeimpana 0,96 sekuntia kärkipaikasta jääneenä.

Suurpujottelucupin voitto ratkesi toisella kierroksella ennen kärkinelikon syöksymistä rinteeseen. Ensimmäisen laskun jälkeen kahdeksantena ollut Ruotsin Anja Pärson varmisti cupvoiton päihittäessään Espanjan Maria Jose Riendan, joka ennen lauantain kilpailua oli 45 pistettä ruotsalaista jäljessä.

Neljänneksi viimeisenä pehmeään rinteeseen startannut Poutiainen laski radan virheettömästi ja siirtyi kirkkaaseen johtoon ennen Italian Manuela Mölggiä. Kanadan Simard suoriutui kuitenkin rinteestä rovaniemeläistä nopeammin kellottaen 0,93 sekuntia paremman ajan. Ensimmäisen laskun jälkeen toisena ollut Hosp sortui toisen kierroksen aikana useisiin virheisiin ja lopulta hänellä jäi Simardiin eroa saman verran kuin Poutiaisella. Viimeisenä matkaan lähtenyt Kostelic tuli koko laskunsa kuin raiteilla ja nappasi voiton 0,61 sekunnin turvin.

Pärson pokkasi suurpujottelucupin kristallipallon 586 pisteellä, ja Rienda joutui tyytymään kakkostilaan 537 pisteellä. Poutiainen sai kasaan 260 pistettä ja sijoittui suurpujottelucupissa kahdeksanneksi.

Voiton myötä Kostelic keräsi tämän kauden maailmancupissa kokonaisuudessaan 1970 pistettä. Lukeman ansiosta kroatialainen kirjautti nimensä historiankirjoihin ottamalla kaikkien aikojen pistepotin kokonaiscupissa. Aiempaa ennätystä piti nimissään Ruotsin Pernilla Wiberg, joka vuonna 1997 sai pisteitä kasaan 1960. Kokonaiscupin toinen oli Pärson 1560 pisteellä ja kolmanneksi päätyi Itävallan Michaela Dorfmeister 1364 pisteellä. Puotiaisen 592 pistettä oikeuttivat sijaan 12.