13.2.2009← Takaisin

Pirjo Muranen toinen Valdidentron sprintissä

Petra Majdic varmisti sprintticupin voiton voittamalla naisten kilpailun 2,6 sekunnin erolla Muraseen. Martti Jylhä sijoittui miesten kilpailussa hienosti yhdeksänneksi.

Sprinteissä kilpailtiin tänään maailmancupin pisteistä viimeistä kertaa ennen Liberecin MM-hiihtoja vapaalla hiihtotavalla. Kilpailu käytiin Italian Valdidentrossa 1300 metrin korkeudessa pakkassäässä. Pirjo Muranen selviytyi ainoana suomalaisena A-finaaliin ja sijoittui toiseksi Slovenian Petra Majdicin varmistaessa sprintticupin voiton. Majdic repi reitin jyrkimmässä ylämäessä eroa Muraseen ja kolmantena seuranneeseen yhdysvaltalaiseen Kikkan Randalliin ja laski seuraavassa alamäessä karkuun. Eroa Muraseen kertyi lopulta 2,6 sekuntia. Kolmas oli Italian Magda Genuin 3,5 sekuntia Majdicia perässä Randvallin kaaduttua alamäessä.

Murasen hiihdot tänään antoivat voitetun Rybinskin sprintin lisäksi lupauksia Liberecin MM-hiihtoja ajatellen; Ounasvaaran hiihtoseuran hiihtäjä oli karsinnan nopein ja voitti myös puolivälieränsä ja välieränsä, ja oli itsekin tyytyväinen tämänpäiväiseen.

”Oikein hyvät hiihdot. Oltiin eilen vasta perillä, eli ei ollut älyttömiä tavoitteita sijoituksille, vaan hyvää ja rentoa hiihtoa lähdin hakemaan. Kyllä näin hyvä sijoitus lämmittää,” iloitsi Muranen, joka ei hiihdä huomenna 10 kilometrin perinteistä.
    ”Tästä lähdettiin hakemaan hyvää kisaa. Ollaan korkealla nyt, niin se voisi tuntua lihaksissa pahalta huomenna, tänään korkeus ei vielä vaikuttanut lihaksiin,” perusteli Muranen, ja kertoi lähtevänsä hyvin mieli kohti MM-kilpailuja.
    ”Kyllä tällaisilla suorituksilla on rennompi lähteä liikkeelle. Toivottavasti pystyn samanlaisiin ehjiin suorituksiin.”

Myös muut suomalaisnaiset selvisivät karsinnoista, mutta jäivät puolivälieriin. Aino-Kaisa Saarinen, Riitta-Liisa Roponen ja Riikka Sarasoja olivat peräkkäin sijoilla 13-15. Kaikki jäivät puolivälierissään harmillisesti kolmansiksi. Kirsi Perälä oli 17:s. Virpi Kuitunen päätti jättää sprintin väliin, mutta starttaa huomenna 10 kilometrin perinteisellä. Aino-Kaisa Saarinen jatkaa maailmancupin kärjessä.

Martti Jylhä jatkoi siitä mihin Rybinskin sprinteissä jäi. Jylhä oli karsinnassa ja puolivälierässään toiseksi nopein, mutta välierässä hän jäi viidenneksi ja karsiutui A-finaalista. B-finaalissa Jylhä kuitenkin kurotti kolmanneksi ja nappasi yhdeksännen sijan. Voiton miesten loppukirissä ratkenneessa kilpailussa vei viidennen kerran tällä kaudella Norjan Ola-Vigen Hattestad. Toinen oli Venäjän Alexey Petukhov ja kolmas Ruotsin Emil Jönsson. Maailmancupin kärjessä jatkaa Sveitsin Dario Cologna, joka oli tänään 13:s.

”Olen tyytyväinen. Oli vaikea päivä. Piti verrytellä kauan, että lihakset lämpenivät, se ehkä verotti kolmannessa hiihdossa,” kertoi sijoitukseensa tyytyväinen Jylhä.
    Nimenomaan sprintteihin MM-hiihtoihin valittu Jylhä oli viimeksi Rybinskissä 12:s ja lähtee Libereciin luottavaisin mielin tämänpäiväisen jälkeen.
    ”Semifinaali oli musta hetki tänään, mutta viimeinen hiihto oli taas hyvä. Fiilis on hyvä ja itseluottamus korkealla,” kuvaili Jylhä vielä tämän päivän hiihtoa ja ajatuksiaan lähestyvistä MM-kilpailuista.

Muiden suomalaismiesten päivä oli vaisu. Kalle Lassila läpäisi karsinnan, mutta jäi puolivälierässään viidenneksi ja oli lopputuloksissa 25:s. Matti Heikkinen ja Ville Nousiainen jäivät karsintoihin. Heikkinen oli karsinnan 62:s ja Nousiainen 52:s. Matias Strandvall ei startannut flunssan vuoksi ollenkaan.

Maastohiihdon maailmancup jatkuu huomenna Valdidentrossa. Naiset hiihtävät 10 ja miehet 15 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla.