Uutisen päiväys

14.11.2018← Takaisin

Para Hiihto Cup tuo parahiihdolle näkyvyyttä ja lisästartteja

Para Hiihto Cup on uusi maastohiihdon kilpailusarja para- eli vammaishiihtäjille. Aiemmin parahiihtäjät ovat kilpailleet omissa erillisissä vammaishiihdon SM-kilpailuissaan. Nyt niin liikunta-, näkö- ja kehitysvammaiset kuin elinsiirron saaneetkin hiihtäjät voivat osallistua Para Hiihto Cupiin, jonka järjestävät yhteistyössä Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU, Suomen Hiihtoliitto ja paikalliset hiihtoseurat.

Para Hiihto Cupin ajatus lähti liikkeelle kevään 2018 parahiihdon SM-kilpailujen yhteydessä, kun Ski Jyväskylän hallituksen jäsen Markus Rolig ehdotti, että mikseivät parahiihtäjät voisi hiihtää kansallisten hiihtojen yhteydessä.

– Miksi pitää erilliset kisat parahiihtäjille, kun he yhtä hyvin voisivat osallistua seurojen järjestämiin kisoihin, Rolig totesi.

Kelkkahiihtäjä Sini Pyy pitää Para Hiihto Cupia erittäin tervetulleena uutuutena:

– Tämä mahdollistaa sen, että saa kotimaassa startteja ennen ulkomaan kisareissuille lähtöä, Pyy sanoi.

Myös Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi pitää Para Hiihto Cupia arvossaan.

– Hiihtoliiton uudessa strategiassa yhdenvertaisuus on merkittävänä kohtana ja Para Hiihto Cup on hyvä esimerkki siitä, miten monimuotoista yhdenvertainen toiminta voi olla, Haapasalmi sanoi.

Talvikaudella 2018–2019 järjestetään neljä Para Hiihto Cupin osakilpailua. Viimeisen osakilpailun jälkeen jaetaan parahiihdon SM-mitalit. Para Hiihto Cupin kisat järjestetään kansallisten kilpailujen yhteydessä, lukuun ottamatta helmikuun Pihtiputaan osakilpailua, jossa hiihdetään piirikunnallisten yhteydessä.

Osakilpailut

Tarkemmat tiedot kisoista (matkat, kisoihin ilmoittautuminen jne.) löytyvät Hiihtokalenterista: http://hiihtokalenteri.fi
Huom! Vapaan kisoissa on ajettuna aina myös perinteisen latu-ura.

Sarjat: Miehet, Naiset, M20, N20, M50 ja N50.

Luokat: Näkövammaiset, Liikuntavammaiset pystyhiihtäjät, Liikuntavammaiset kelkkahiihtäjät, Kehitysvammaiset ja Elinsiirron saaneet.

Huom! Kisoihin ei vaadita virallista vammaluokitusta. Luokitellaan vasta, kun sarjojen osallistujamäärät selkeästi kasvavat.

Kilpailuista saa Suomen Cup -taulukon mukaisesti sijoituspisteitä: Voittajalle 100 pistettä, kakkoselle 80, kolmoselle 60 jne. (4.=50, 5.=45, 6.=40, 7.=36, 8.=32, 9.=29, 10.=26). Kolmen parhaan osakilpailun tulokset lasketaan kokonaispisteisiin.

Ilmoittautumiset: Hiihtäjä ilmoittautuu oman hiihtoseuransa kisailmoittautumisista vastaavalle henkilölle, joka ilmoittaa hiihtäjät Kilmo-järjestelmän kautta kilpailuun. Huom! Hiihtäjän tulee olla Suomen Hiihtoliiton jäsenseuran jäsen ja hänellä tulee olla voimassa oleva Skipassa tai lisenssi. Skipassilla saa hiihtää kaikissa Para Hiihto Cup -kisoissa iästä riippumatta.

Lisätiedot Para Hiihto Cupista: VAU, Nina Peltonen, puh. 050 400 1532, nina.peltonen@vammaisurheilu.fi