11.3.2006← Takaisin

Palander jahtaa kristallia tosimielellä – voitto kotiin Japanista

Suomen Kalle Palanderille jäi oivat mahdollisuudet pujottelucupin voittoon hänen ottaessaan kärkisijan Shiga Kogenin toisessa pujottelussa yhdessä Itävallan Reinfried Herbstin kanssa

Nouseva aurinko oli vasta tulossa Suomeen, kun se Japanissa jo tunteja paistettuaan loisti entistäkin kirkkaammin suomalaisleiriin. Jo ensimmäisellä kierroksella piikkipaikan 0,23 sekunnin erolla seuraavaan (Raich) laskenut Kalle Palander, 28, oli pehmenneellä radalla toisellaan vasta 20:s mutta se riitti. Maalissa voitiin todeta, että yhteisaika oli täsmälleen sama kuin silloin kilpailua johtaneella olympiahopeamitalisti Reinfried Herbstillä. Näin kärkisija meni jakoon ja Kalle otti kauden toisen pujotteluvoittonsa ja 27-vuotias itävaltalainen uransa ensimmäisen maailmancupvoiton. Palander paransi perjantaista sijaansa kahdeksalla, Herbst peräti 18 pykälällä. Tasaisuutensa puolestaan näytti Kanadan kokenut Thomas Grandi, 33, sijoittumalla eilisen tapaan kolmanneksi. Shiga Kogenin ensimmäisen kilpailun voittaja, Itävallan Bejamin Raich, 28, oli ensimmäisen kierroksen jälkeen toinen, mutta ehti toisellaan vasta neljänneksi. Sekin sija riitti varmistamaan Pitztalin miehelle alppihiihdon kirkkaimman kristallin eli kaikkien lajien yhteiskilpailun voiton jo ennen Åressa pidettäviä finaalikilpailuja.

Pujottelun maailmancupvoitto jäi vielä avoimeksi, kun Kalle Palander nappasi päivän kisasta 100 pistettä ja kasvatti saldonsa 495:een, samalla kun cupia johtava Italian Giorgio Rocca, 30, epäonnistui. Roccalla on koossa 547 pistettä, luku kasvoi vain 29:llä kun italialainen sijoittui päivän kilpailussa yhdeksänneksi. Ensimmäisen kierroksen jälkeen hän vielä oli hyvissä iskuasemissa kolmantena, mutta joutui toisella taipumaan. Tiukan puristuksen takana suomalaisen kristallipallo tulee olemaan. Kilpailuja on jäljellä vain yksi ja miesten välinen ero on 52 pistettä. Spekuloinneille jää monta mahdollisuutta, edes voitolla Palander ei  vielä varmista ykköspaikkaa, mikäli Rocca sijoittuu neljänneksi tai sitä paremmin.

Maailmancupissa pisteitä jaetaan:
1) 100 pistettä, 2) 80, 3) 60, 4) 50, 5) 45, 6) 40, 7) 36, 8) 32, 9) 29, 10) 26, 11) 24, 12) 22, 13) 20, 15) 16, 16) 15 .....30) 1 pisteen.

Shiga Kogenin toisessa pujottelussa Suomen Jukat Rajala ja Leino eivät selvinneet toiselle kierrokselle. He olivat sijoilla 55 ja 56 vain sadasosan erolla toisiinsa: 55. Leino 56,46, 56. Rajala 56,47.