Uutisen päiväys

23.10.2006← Takaisin

Päivähoidon Varpaat Vauhtiin! -liikuntakampanjassa on mukana 90 000 lasta

"Mun mielestä hauskinta on juosta niin kovaa kuin jaksaa."

"Niin ja kiipeileminen on myös kivaa ja roikkuminen tangolla pää alaspäin", hihkuvat Kolsan päiväkodin esikoululaiset Hilla, Ida, Pyry ja Meck.  Lapset intoutuivat kertomaan myös, miten kivaa on juosta, ajaa mopoilla ja laskea mahalaudoilla päiväkodin käytäville tehtyjä ajokaistoja pitkin.

IsmoAhovaara Kolsan päiväkodista painottaakin sitä, miten pienillä muutoksilla liikuntaa voi lisätä päiväkotipäivän aikana.

– Liikuntaa voi sisällyttää vaikkapa aamupiiriin, laulutuokioihin ja siirtymätilanteisiin. Meidän päiväkodissa on esimerkiksi teipattu hyppyruudukoita käytäville ja kaikki liikuntavälineet ovat koko ajan lasten saatavilla, Ismo Ahovaara kertoo.

Kolsan päiväkodissa on myös käännetty monet kiellot kannustukseksi. Sisällä saa juosta, liukumäkeä saa kiivetä ylöspäin ja pulkalla saa laskea seisaaltaan. Onnettomuuksia päiväkodissa ei kuitenkaan ole sattunut sen enempää kuin muuallakaan.

Vauhtivarvas innostaa lapset liikkeelle

Nuoren Suomen Varpaat vauhtiin! -kampanja 23.10.-3.11.2006 liikuttaa lähes 90 000 alle kouluikäistä lasta päiväkodeissa, perhepäivähoidossa ja leikkipuistoissa. Nuori Suomi haluaa liikuntakampanjalla lisätä lasten päivittäistä liikkumista viime syksynä julkaistujen Varhaiskasvatuksen liikunnan suositusten tasolle eli kahteen tuntiin päivässä. Kaksi tuntia reipasta liikuntaa joka päivä on lapsen hyvän terveyden ja liikunnallisten perustaitojen oppimisen ehto. Liikkumisen olisi hyvä olla keskeinen osa jokaista päivähoitopäivää, jotta liikuntasuositus toteutuu. 

Varpaat Vauhtiin! -kampanja tarjoaa runsaasti apuvälineitä varhaiskasvattajille liikunnan mahdollisuuksien lisäämiseksi päivähoidossa. Kaksiviikkoisen kampanjan aikana lapsia innostaa liikkeelle Vauhtivarvas-hahmo, joka kätkee liikuntavinkkejä ja houkuttelee lapset liikkumaan omatoimisesti pitkin päivää. Vanhemmille jaettavan oppaan avulla innostetaan vanhempia kiinnittämään huomiota lasten liikkumiseen ja terveelliseen ravintoon sekä liikkumaan yhdessä lastensa kanssa.

– Haluamme tämän vuoden kampanjassa tuoda esille helppoja tapoja toteuttaa varhaiskasvatuksen liikunnan suosituksia käytännössä. Erityisesti olemme nostaneet kasvatuskumppanuuden tärkeäksi teemaksi. Varhaiskasvattajille on tuotettu ideoita mm. perheiden yhteisen liikuntailtapäivän toteutukseen, kehityspäällikkö Nina Korhonen Nuoresta Suomesta korostaa.   

Varpaat vauhtiin! -kampanjaan on kutsuttu mukaan kaikki Suomen päiväkodit, perhepäivähoitajat ja leikkipuistot lapsineen. Neljättä kertaa järjestettävään kampanjaan on ilmoittautunut ennätysmäärä osallistujia. Mukana on noin 9 000 päivähoitoryhmää, 16 000 varhaiskasvattajaa ja lähes 90 000 lasta, mikä on miltei puolet päivähoidossa olevista lapsista.