29.2.2008← Takaisin

Nuorten MM-kilpailut vietiin läpi vaihtelevissa olosuhteissa

Espanjan Formigalissa saatiin tänään päätökseen alppihiihdon nuorten MM-kilpailut. Päätöspäivänä Samu Torsti laski toiseksi nuorten kategoriassa.

Viimeisenä kilpailupäivänä kilpailtiin naisten ja miesten suurpujotteluissa sekä laskettiin yhteen pujottelun, suurpujottelun sekä syöksyn tulokset, joiden perusteella kukitettiin combined-kisan voittajat.

Yksi joukkueen tavoitteista täyttyi tänään, kun Samu Torsti nousi palkintopallille suurpujottelussa, vuosina 1991–92 syntyneiden ”juniori 1”-kategoriassa. Torsti laski hopealle häviten voittaja Ranskan Alexis Pinturaultille reilut kaksi sekuntia.

Torsti kärsi suuresta lähtönumerostaan, joka oli 61, sillä rata kului hyvin auringonpaisteessa aamusta lähtien. Voittaja laski lähes 30 pykälää paremmalla lähtönumerolla. Yleisessä sarjassa Torstin sijoitus oli 30:s.

Yleisessä sarjassa Andreas Romarille oli kasattu menestyspaineita, mutta aivan viimeistä terää ei nuorten MM-kisoissa löytynyt. Päätöslajissa Romar laski 17:nneksi.

”Andreaksen super-G:n 11:s sija oli erinomainen, tekniikkalajeissa näkyi ehkä kisakauden väsymys. Pitkä kausi on takana ja hän on kiertänyt kisoja tosi tiiviisti. Laskut eivät missään nimessä olleet huonoja, mutta viimeinen puristus jäi puuttumaan”, analysoi valmentaja Mika Pelli kisaviikon tuloksia.

Romarin onnistuminen myös tiistaisessa syöksyssä oli lähellä. Kilpailua edeltäneissä harjoituksissa hän laski seitsemänneksi ja toiseksi. Kisaan sattui kuitenkin harmillinen ulosajo.

Sanni Leinonen laski tänään naisten suurpujottelussa 23:nneksi. Myös naisten parhaaksi tulokseksi jäi Leinosen super-G:n 11:s sija. Samalle sijaluvulle päätyi koko viikon tasaisesti laskenut Sara Partanen combined-kisassa.

Alppihiihdon nuorten MM-kisojen paras maa oli Itävalta 37 osallistujamaan joukossa. Itävalta juhli mitalitilastossa, mutta vieläkin ylivoimaisempi se oli pistetilastossa. Suurten alppimaiden valta näkyy jo juniorien MM-kilpailuissa.

”Nuorten MM-kisoissa realisoituu maailman kova taso. Monet juniori-ikäiset kilpailevat jo maailmancupissa, eli jos täällä haluaa menestyä on todella laskettava parhaat laskut. Mukana on kaikki maailman parhaat alle 20-vuotiaat”, tiivisti Pelli.

Vaihtelevista olosuhteista haasteita järjestäjille ja kilpailijoille

Viikon aikana Formigalissa koettiin monenlaista kilpailukeliä: auringonpaisteesta vesisateeseen ja sinisestä taivaasta täydelliseen sumuun. Kilpailuaikatauluja jouduttiin muuttamaan sään vuoksi, mutta järjestäjät onnistuivat kuitenkin hyvin.

”Olosuhteet olivat kohtuullisen hankalat. Kokemusta tämmöisestä kisarupeamasta lähdimme hakemaan ja täällä tuli melkein kaikkea eteen. Suomalaisille vaikeinta oli ehkä kuumuus sekä isorakeinen jäätikkölumi, joka käyttäytyy eri tavalla suksen alla kuin mihin talvikaudella olemme tottuneet”, naisten valmentaja Mika Marila pohti viikon tapahtumia.

Vaikka urheilijoilla on pitkä kausi takanaan, on edessä vielä Eurooppa-cupin kilpailuja sekä Pohjoismaiden kansallisia mestaruuskisoja, joten kilpailut jatkuvat lähes huhtikuun loppuun saakka. Loppukauden tavoitteena on parantaa lähtönumeroita seuraavalle kaudelle hyvissä FIS-kisoissa sekä hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla Suomen erinomaiset keväiset lumiolosuhteet jatkamalla harjoituksia toukokuulle saakka.