Nuorten MM-kilpailuiluista saldona yksi mitali, useita sijoituksia kymppisakkiin ja lukuisia pistesijoja
Nuorten MM-kilpailut kilpailtiin Sveitsissä 27.1.-4.2.2018. Maastohiihdon osalta kilpailut käytiin Gomsissa, mäkihypyn ja yhdistetyn urheilijat nähtiin tositoimissa Kanderstegissa. Suomalaisten saldo kilpailuista oli yksi mitali, lukuisia pistesijoja ja TOP10 -sijoituksia.
Maastohiihdossa kilpailtiin kahdessa sarjassa, kun ikäluokkasarjoja olivat alle 20-vuotiaat ja alle 23-vuotiaat. Maastohiihdon U20 puolella saavutettiin yksi pronssimitali, kun Anita Korva hiihti kolmannelle sijalle perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökilpailussa. Alle 20-vuotiaiden sarjassa nähtiin useita muitakin sijoituksia kärjen tuntumassa ja urheilijat hiihtivät useasti kymppisakkiin. Tiukkoja nelossisoja napsahti yhteensä neljä, kun joukkuekilpailussakin naiset jäivät niukasti ulos pronssilta. Alle 23-vuotiaiden ikäluokkasarjassa parhaimpana sijoituksena nähtiin Johanna Matintalon kuudessija perinteisen väliaikalähtökilpailussa.
Useassa kilpailussa avainsanaan nousi vauhdinjakaminen oikealla tavalla.
- MM-kisat korkealla tarjoaa hyvän haasteen ja paljon kokemusta urheilijoille. Vauhdinjaossa malttaminen korostuu tuloksenteossa etenkin kun tämän kertaiset radat olivat jyrkkäpiirteisine nousuineen ja mutkaisine laskuineen erittäin vaativat. Tyttöjen osalta hyviä onnistumisia tuli laajalla rintamalla. Poikien puolella kunnon rakentaminen tammikuun alusta kohti kisoja ei onnistunut nappiin. Osalla tuli liikaa kilpailuja, osalla terveyspuoli laski tulostasoa, kommentoi valmentaja Juho Halonen.
Yhdistetyn osalta kisoihin suuntasi nuori, motivoitunut joukkue. Atte Kettunen, Otto Niittykoski, Wille Karhumaa, Waltteri Karhumaa ja Jesse Pääkkönen muodostivat Suomen joukkueen, joka oli yksi nuorimmista joukkueista kautta aikojen. Tavoitteet kisoihin lähtiessä oli maltilliset, tärkeää oli saada kokemusta ja kovia kisoja tulevia vuosia varten. Vuoden 2019 nuorten MM-kilpailut kilpaillaan Vuokatissa, jonne odotukset ovat taas nuorelle joukkueelle astetta korkeammalla.
- Sveitsin kisojen suhteen tavoitteet lähtiessä oli maltilliset koska kisoihin lähti yksi nuorimmista joukkueista kautta aikojen. Monella oli varmasti kuitenkin mielessään omia tavoitteita ja toiveita kisojen suhteen. Valmistautuminen kesällä ja syksyllä onnistui hyvin ja myös syyskuun leiri kisapaikoilla onnistui hyvin, vaikkei silloin päästykään vertaamaan hyppyjen tasoa muihin. Alkutalvesta monella nuorella oli suuria vaihteluja hypyissä ja tasaisuuden ja rentouden puute huolestutti itse kutakin kisojen alla, kommentoi valmentaja Antti Kuisma.
Suomen urheilijat eivät päässet mäkiosuuksilla omalle tasolleen. Jännitys ja sitä kautta puristaminen näkyivät kilpailuiden mäkiosuuksien jälkeen tuloksissa. Ladulla vauhtia riitti, mutta hyppäämisen taso verotti hiihto-osuuksien lähtöpaikoista paljon.
Kuisma nosti merkittävänä esille hyppäämisen ideologian ja mielenmaiseman.
- Tulos oli riittävän huono herättämään meidät tekemään entistä enemmän töitä hyppäämisen ideologian ja mielenmaiseman eteen. Hyppääminen on taidetta ja sitä on vaikea tehdä pakottamalla ja ajattelemalla. Taiteeseen tarvitaan mielikuvitus, rentous ja itseluottamus. Näiden asioiden kanssa tehdään jatkossa kovasti duunia ja tullaan vuoden 2019 Vuokatin kotikisoihin valmiimpana, vanhempana ja viisaampana, kertoo Kuisma.
Kanderstegissa joukkue oli vahvimmillaan juurikin joukkuekilpailussa, josta tuloksena oli kuudes sija. Mäkiosuus oli jälleen vaikea, mutta hiihto-osuudella joukkue onnistui tasaisesti. Katseet ovat hyvin vahvasti jo ensi vuoden nuorten MM-kisoissa.
- Vuosi lisää harjoitteluaikaa, kotimäki ja tutut olosuhteet tekevät meistä vahvempia ensi vuonna ja tulevina vuosina. Nuorella joukkueella on aikaa, mutta siihen ei pidä tuudittautua vaan varmistaa, että tehdään oikeita asioita ja, että urheilijoiden fokus säilyy niissä asioissa, jotka mäessä ratkaisee, toteaa Kuisma.
Mäkihypyn puolella parhaimpana suomalaissijoituksena nähtiin Andreas Alamommon seitsemäs sija. Alamommo esiintyi kisoissa tasaisen varmasti.
- Oikein hyvät (fiilikset), reeneissä ja koekierroksella oli vielä vähän vaikeeta. Ekalle kierrokselle sain reissun parhaan hypyn ja siitä oli hyvä jatkaa toiselle kierrokselle. Suht tasainen päivä kisakierroksilla, kommentoi Alamommo henkilökohtaisen kilpailun päätteeksi.
Joukkuekilpailussa Suomi saavutti kuudennen sijan. Suomen joukkue hyppäsi kilpailussa tasaisesti, jokainen urheilija hyppäsi vähintään 90 metriin. Pisimmät hypyt nähtiin Andreas Alamommolta (99m) ja Niko Löytäiseltä (97m).
Valmentaja Kari Pätäri näki positiivisena asiana sen, että jokainen urheilija pystyi viikon ajan pitämään tietyn tason, niin harjoituksissa kuin kilpailuissakin.
- Andreas onnistui kisoissa erinomaisesti vielä olosuhteet huomioon ottaen. Joukkuekilpailussa kaikki onnistuivat vähintään pitämään harjoituksissa saavuttamansa tason, kommentoi Pätäri.