Uutisen päiväys

18.12.2020← Takaisin

Nuori Norrvalla Ski Team kehittyy kohti entistä parempaa viestimenestystä

Norrvalla Ski Team on nuori ja kehittyvä seura, ja niin on myös sitä edustava Alexander Ståhlberg. Jos kaikki jatkuu molemmilla suunnitellusti, kärkipään sijoja Suomen Cupissa voi hyvinkin pian tulla.

– Alexanderin palava tahto on hänelle paras ystävä, mutta samalla paha vastustaja, miettii valmentaja Jonas Lindell.

Hiihtäjä itse onkin yhä tietoisempi siitä voimavarasta, jonka fiksu itsekriittisyys muodostaa.   

Kevättalvella 19 täyttävä Alexander Ståhlberg on moninkertainen Suomen mestari ja parhaat meriitit ovat viime talven nuorten olympialaisista. Lausannessa "Tjalle" Ståhlberg hiihti kolmesti kahdeksan joukkoon ja oli parhaimmillaan perinteisen kympillä neljäs. Niistäkin suorituksista jäi jossain määrin hampaankoloon nuorelle oravaislaiselle.

Odotuksista ei voi välttyä. Lahjakkuutta löytyy ja monentyyppistä. Jalkapallo on pysynyt tärkeänä mukana mutta viime kesänä itse ottelut jäivät kuitenkin kahteen.

Hänen hiihtoseuransa, vöyriläinen Norrvalla Ski Team, lähti liikkeelle erikoisella tavalla. Kesällä 2013 pari hiihdosta innostuneen lapsen isää ehdotti Jonas Lindellille että tämä ryhtyisi valmentamaan nuorten ryhmää. Lindell ryhtyi pian ehdotettuun tehtävään.

– Sillä tiellä ollaan. Kuljemme pitkin FSS:n hiihtäjänpolkua, Lindell sanoo nyt, seitsemän vuotta myöhemmin.

– Jos menee putkeen, meillä on pian sellainen viestijoukkue, joka voi pärjätäkin Suomen cupissa ja SM-kisoissa, valmentaja jatkaa.

Ståhlberg on ollut erityisen tyytyväinen seuran viikottaisiin yhteistreeneihin. Niitä on alusta asti ollut ympäri vuoden. Kyseessä ei niinkään ole mitkään yhteiset sunnuntailenkit seurustellen, vaan kaikessa pitää olla järkevää sisältöä. 

– On ollut tekniikkaa, kovia harjoitteita, nopeutta, sauvarinnettä, juoksua. Aina vaihtelee, hienoa, kehuu Ståhlberg. Myös Vöyrin uusi rullahiihtorata on ollut innon lähde.

”Matias on kyllä todellinen idealinko, joka vie asioita heti eteenpäin”

Norrvalla Ski Team on luonnollisesti hyödyntänyt kaikkea mitä Norrvallan urheiluopistolla ja toimintakeskuksessa on. Puhumattakaan niiden yhteydessä toimivasta Vöyrin urheilulukiosta, jota käy myös Ståhlberg kavereineen.

Urheilulukion harjoituskilpailut ovat tänä kautena olleet äärettömän tärkeitä, kun varsinaisia kisoja on ollut hyvin vähän. Korona-ajan aiheuttamia motivaatio-ongelmia on myös näin pystytty torjumaan. Lukiolla vaikuttaa päivittäin myös valmentaja Matias Strandvall, jonka kanssa ollaan tiiviissä yhteistyössä.

– Matu ja Jonas jakavat kyllä merkittävän paljon informaatiota keskenään ja tulevat tosi hyvin toimeen toistensa kanssa, kertoo Ståhlberg. 

Valmentaja Lindell kehuu pitkäaikaista ystäväänsä:

– Matias on kyllä todellinen idealinko, joka vie asioita heti eteenpäin. On turvallinen tilanne, hän miettii ja muistuttaa nauraen, että aikanaan Vöyrin urheilulukiolla he olivat jopa kämppiksiä asuntolassa ensimmäisen vuotensa ajan. 

Ståhlbergin tekniikkaa on hiottu enemmän kuin koskaan

Hyviä merkkejä on nyt ilmassa, ja "Tjallen" tekniikkaa on tänä vuonna hiottu enemmän kuin koskaan. Kärsivällisyyttä vaaditaan, mutta runsaiden toistojen kautta tapahtuu toivottuja asioita.

– Rentouteen pyritään ja varsinkin perinteisen vuorohiihdossa, mutta yleensäkin, haetaan nyt "isoa" hiihtoa. Pitää pysyä suksen päällä ja antaa välineen tehdä työnsä, kertoo Ståhlberg.

Lindell lisää vielä pari tärkeää seikkaa: Energiaa ei saa hukata ja hyvinkin tärkeää on sopeuttaa tekniikka kelin mukaan.

Suomen cupin kilpailut antavat Ståhlbergin tapaisille nuorille tulevaisuuden timanteille loistavia mahdollisuuksia kilpailla kaikkein kovimpia kotimaan nimiä vastaan. Aluillaan olevaan niin erilaiseen kilpailutalveen Norrvallan lupaus katsoo ennen kaikkea kaksi Vuokatissa kilpailtavaa tapahtumaa mielessään.

Ensin käydään nuorten SM-kisat tammikuussa mutta suurin ja kaunein koitos on nuorten MM:t samoilla laduilla 8. –14.2. Ajatuksena on olla viivalla kaikissa lajeissa ja onnistua, kummassakin tapahtumassa.

– Sijoitustavoitteista emme ole koskaan puhuneet Alexanderin kanssa. Kehitys on hänen keskeinen tavoitteensa, selvittää omistautunut valmentaja.