Uutisen päiväys

20.11.2005← Takaisin

Norjan naiset veivät selvän viestivoiton – Suomi kolmas

    Marit Björgen toi Norjan ylivoimaiseen viestivoittoon Beitostölenin maailmancupissa. Suomi sijoittui viestissä kolmanneksi Saksan jälkeen.

    Maailman paras naishiihtäjä sai tehdä naisten viestin ankkurina oman soolohiihtonsa, kun kolmososuuden Hilde G. Pedersen lähetti hänet ykkösenä viimeiselle osuudelle. Matkan aikana vaihdon 3,6 sekunnin ero Suomeen kasvoi 14.2 sekuntiin, mistä seurasi että Suomen edelle kakkoseksi kiristi Saksan joukkue.  Suomen kolmanneksi sijoittunut joukkue hiihti kokoonpanolla: Aino-Kaisa Saarinen, Kirsi Välimaa, Riitta-Liisa Lassila ja Virpi Kuitunen. Norjan voittaneen joukkueen aloitusosuuksien hiihtäjät olivat Ella Gjömle ja Vibeke Skofterud. Saksan joukkueessa hiihtivät Manuela Henkel, Stefanie Böhler, Claudia Kunzel ja Evi Sachenbacher-Stehle.

    Suomen aloittaja Aino-Kaisa Saarinen viihtyi letkan kärjessä lähes koko 5 kilometrin matkan, tosin Ruotsin ykköshiihtäjä Lina Andersson vei nimiinsä lähdön jälkeisen kärjen ja oli piikkipaikalla jälleen kun joukkueet tulivat vaihtoon. Saarinen vaihtoi Kirsi Välimaan viestin toiselle perinteisen osuudelle 0,9 sekuntia Ruotsin jälkeen. Aivan tuntumassa vaihtoi Saksa, Stefanie Böhler lähti kolmantena 1,4 sekunnin päässä kärjestä.

    Myös Kirsi Välimaa hiihti viestin kärjessä matkan puoliväliin, kun kaksi venäläisjoukkuetta ja Saksa kiristivät vauhtia. Välimaa hiihti johtoletkassa loppuun saakka ja tuli vaihtoon neljäntenä 8 sekuntia kovan loppukirin ottaneen Venäjän ykkösjoukkueen Natalia Baranovan jälkeen. Kolmannen osuuden vaihdossa toisena oli Venäjän kakkosjoukkue ja kolmantena Saksan Böhler vain kaksi kymmenystä Välimaan edellä.

    Vapaan osuuksille siirryttäessä Norja nopeasti nousi kärkeen oltuaan vaihdossa vasta seitsemäntenä, kuitenkin vain vajaat 10 sekuntia kärjestä. Suomen Riitta-Liisa Lassila kamppaili lähes koko matkan kokeneen Hilde G. Pedersenin tuntumassa. Loppukirissä hän kuitenkin joutui antamaan periksi muutaman metrin, 3, 6 sekuntia.

    Kärjessä matkaan päässyt Norjan ankkuri, Marit Björgen ei muuta tarvinnut, hän meni menojaan. Perässä lähteneet Suomen Virpi Kuitunen, Saksan Evi Sachenbacher-Stehle ja Venäjän kakkosjoukkueen Irina Artenova kamppailivat seuraavista sijoista – Venäjän ykkösjoukkue jäi kolmannella osuudella niin paljon, että se oli ulkona lopputaistoista. Kuitunen johti kolmikkoa lähes koko matkan. Loppurutistuksen tultua hän ei pystynyt vastaamaan Sachenbacher-Stehlen iskuun, mutta kurotti maaliviivalla niukasti ohi Artenovan.

    - Ei siinä jäänyt jossiteltavaa. Norja hiihti heposti voittoon, meille tuli palkintopallisija, totsei naisten valmentaja Ismo Hämäläinen kilpailun jälkeen.
    - Virpillä ei vapaa kulkenut aivan toivotulla tavalla, hän ei itsekään ollut hiihtämiseensä tyytyväinen. Taisteli kuitenkin itsensä kolmanneksi tiukassa kaksinkamppailussa, Hämäläinen kiitti.

    Tulokset: www.fis-ski.com

    Kisojen sivut: http://www.beitoworldcup.com/