18.3.2006← Takaisin

Norjalaisjuhlat Planicassa – Janda vei maailmancupin

Björn-Einar Romören oli paras Planican lentomäessä Roar Ljökelsöyn täydentäessä Norjan juhlat. Tshekin Jakub Janda sen sijaan ratkaisi maailmancupin voiton itselleen sijoittumalla 29:nneksi.

Maailmanennätysmies Björn-Einar Romören oli omaa luokkaansa Planican lentomäessä (HS215), sillä hän jätti kahdella 224 metriä kantaneella hypyllään maamiestään Roar Ljökelsöyta – joka voitti muuten aiemmin talvella lentomäen maailmanmestaruuden – 15,4 pisteellä. Ljökelsöyn hypyt kantoivat puolestaan 215,5 ja 220,5 metriä. Kolmannen sijan nappasi Itävallan Martin Koch, joka jäi 219,5- ja 218-metrisillään Romörenista jo 19,1 pistettä.

Myös maailmancupin kokonaiskilpailu ratkesi tänään lopullisesti. Kokonaiskilpailun voitto kääntyi Jakub Jandan eduksi, vaikka cupin pisteissä toisena ollut Janne Ahonen hyppäsikin tänään selkeästi tshekkiä paremmin. Janda oli nimittäin vasta 29. keräten vaivaiset kaksi maailmancupin pistettä. Kaksi pistettä kuitenkin riitti, sillä Ahosen olisi pitänyt sijoittua tänään kahden parhaan joukkoon, mutta 209 ja 212,5 metriä kantaneet siivut riittivät tänään vasta 11. sijaan. Eroa herrojen välille jäi tämän päivän kilpailun jälkeen 153 pistettä.
Suomen päävalmentajan Tommi Nikusen mukaan maailmancupin kokonaiskilpailun voitto ratkesi kuitenkin jo ennen Planicaa.
- Kyllähän se voitto karkasi Jannelta jo aiemmin, mahdollisuus tälle viikonlopulle oli vain teoreettinen. Pettymyshän se toki on, sanoi Nikunen, ja lisäsi myös, että toivottavasti toinen sija säilyy, sillä kolmantena Ahosen takana oleva Sveitsin Andreas Küttel on vain 40 pisteen päässä. Küttel oli tänään neljäs.
Ahosen hypyistä päävalmentajalla oli kuitenkin myös positiivisia kommentteja.
- Etenkin toinen hyppy oli tänään hyvä. Hyppy näytti tänään paremmalta, kuin aiemmin olympialaisten jälkeen, mutta sen näkee, ettei Jannella ole luottamusta itseensä.

Parhaan suomalaisen tittelin vei jälleen nimiinsä vakuuttavaan kuntoon tämän kauden aikana päässyt Janne Happonen. Kuopiolainen sijoittui kuudenneksi yhdessä Adam Malyszin kanssa 211,5 ja 216,5 metriä kantaneilla loikillaan.  Tommi Nikusen mukaan ainut haitta Happosen hyppäämisessä onkin yli-innokkuus.
- Mies tietää, että voi parantaa ennätystään joka hypyllä, ja kaikki on kunnossa. Jokaisessa hypyssä on ollut pientä yli-innokkuutta. Jos se saadaan pois huomiseen mennessä, niin sijoitus voi olla vielä parempi, kertoi Nikunen.

SE-mies Matti Hautamäki ei sen sijaan päässyt Planicassa aivan parhaimpaan vireeseen, vaan sijoittui vasta 16:nneksi. Hautamäki kuitenkin väläytti toisella kierroksella komean 216,5-metrisen, mikä antoi lupauksia huomisen kilpailun suhteen. Myös Harri Olli ja Tami Kiuru parantelivat osakkeitaan toisella kierroksella. Kiuru löytyi lopputuloksista sijalta 25 ja Olli 28. Ainoastaan Joonas Ikonen karsiutui toiselta kierrokselta ollen tänään 39.
- Kisa oli meidän joukkueelta aika samanlainen, kuin mitä nämä nyt ovat kevään aikana olleet. Oikeastaan vain Happosen Janne pystyi petraamaan koko ajan, totesi Nikunen. - Muut eivät hyppää niinkään huonosti, mutta hypyistä jää puuttumaan se viimeisin loisto, analysoi Nikunen vielä muun joukkueensa tasoa.

Mäkihypyn maailmancupia hypätään jälleen huomenna Planicassa, mutta hieman poikkeukselliseen tapaan. Maailmancupin todelliseen finaaliin pääsevät mukaan ainoastaan cupin kokonaispisteissä 30 parhaan joukossa olevat hyppääjät. Nämä 30 hyppääjää hyppäävät normaalin mallin mukaan kaksi kierrosta.