Uutisen päiväys

23.10.2005← Takaisin

Naisten ykkösjoukkue viides parisprintissä

Maastohiihdon maailmancup jatkui sunnuntaina Düsseldorfissa parisprintillä. Suomen ykkösjoukkue Aino-Kaisa Saarinen – Virpi Kuitunen sijoittui norjalaisten dominoimassa kilpailussa viidenneksi.

Suomella oli sekä naisissa että miehissä mukana kaksi joukkuetta. Ensimmäisenä välierissä hiihti naisten ykkösjoukkue Aino-Kaisa Saarinen – Virpi Kuitunen, joka klaarasikin tiensä finaaliin nousemalla maalisuoralla Norjan kakkosjoukkueen ohi toiseksi Saksan ykkösjoukkueen viedessä erävoiton.
Naisten kakkosjoukkue Mona-Liisa Malvalehto – Riikka Sarasoja oli hyvin mukana taistelemassa finaalipaikasta aina viidenteen osuuteen asti. Tuolloin vaihdossa tullut rako oli liian iso kiinnikurottavaksi ja ero kärkeen kasvoi seitsemään sekuntiin.
- Mona ei jaksanut enää, vaan hiihti loppumatkan lähes suorilla jaloilla, päävalmentaja Reijo Jylhä arvioi.
Sarasojan ankkuriosuudella se lisääntyi vielä parilla sekunnilla eikä seitsemäs sija riittänyt jatkoon.
Miesten puolella kakkosjoukkue Jirka Ilomäki – Jari Joutsen joutui tuleen ensin. Myös tämä parivaljakko oli muutaman sekunnin päässä kärjestä aina 5:nnelle osuudelle asti, jolloin vaihtosählinki kasvatti eron lähes 20 sekuntiin. Joutsenen ankkuriosuudella ero kasvoi entisestään ja lopulta joukkue sijoittui 11:nneksi 47,5 sekunnin erolla voittaja Italiaan.
- Kun yrittää ottaa eroa kiinni, iskee yleensä megahapotus, Jylhä totesi.
Suomen ykkösjoukkue Keijo Kurttila – Lauri Pyykönen oli tiukasti kiinni jatkopaikassa, sillä miesten toinen välierä oli varsin tiukka. Joukkueet pyörivät jokaisessa vaihdossa sekunnin kymmenyksien päässä toisistaan ja voittajaksi selviytynyt Ruotsin kakkosjoukkue oli vain 0,2 sekuntia kakkoseksi tullutta Ranskaa parempi. Suomalaisten loppusijoitus oli lopulta 7:s 2,6 sekuntia voittajasta.
- Kaksi hiihtäjää kaatui ”Laten” edessä ja hänen hiihtorytminsä sekosi. Sikäli harmillista, että jatkopaikka oli otettavissa.

"Vaihtoihin pitäisi saada helpotusta"

Loppukilpailussa naisten ykkösjoukkue sinnitteli kolmanteen vaihtoon asti palkintopallisijojen tuntumassa, mutta sen jälkeen ero kasvoi liian suureksi. Aino-Kaisa Saarinen tuli ensimmäiseen vaihtoon toisena 0,1 sekuntia Norjan kakkosjoukkueen perässä. Virpi Kuitunen roikkui hyvin Norjan molempien joukkueiden ja Ranskan hiihtäjän perässä omalla osuudellaan ja Saarinen piti neljännen sijan kolmannella osuudella.
Neljännellä osuudella suomalaisten eteen kiilasi vielä Venäjän ja Italian joukkueet ja ero kärkeen kasvoi jo 4,7 sekuntiin. Viidennellä osuudella myös Saksa meni Suomen edelle ja ero kasvoi vielä sekunnilla. Viimeisellä osuudella Norjan ykkösjoukkue lisäsi vauhtia ja karisti kannoiltaan toiseksi tulleen Norjan kakkosjoukkueen ja Venäjän. Kuitunen taasen ohitti ankkuriosuudellaan Ranskan ja Saksan kakkosjoukkueen ja nosti Suomen viidenneksi.
- Vaihdot olivat melkoisia hässäköitä ja niissä tuli hirveitä rakoja. Joitain kaistotusta kyllä kaipaisi maalisuoralle vaihtoja helpottamaan, Jylhä kritisoi.
Miesten loppukilpailu oli äärimmäisen tiukka, jossa kärkisijaa piti hallussaan vuorovedoin Norjan ja Ruotsin ykkös- ja kakkosjoukkueet. Maaliviivalla Norjan kakkonen nousi Ruotsin ykkösen ohi maalikameran turvin, Norjan ykkönen jätettiin kolmanneksi puolen sekunnin päähän.
Koska maailmancupin avaus on varsin aikainen, olivat tulokset Jylhän mielestä tyydyttäviä – siitäkin huolimatta, ettei parisprintistä saatu haettua menestystä. Päävalmentaja näkikin viikonlopussa monta positiivista asiaa.
- Esimerkiksi Late on paljon paremmassa kunnossa, mitä hän on ollut viimeiseen kahteen vuoteen. Miehiltä puuttuu vielä terävyyttä, mutta meidän valmentautumisessa ei ollakaan pyritty koko kauden kovaan kuntoon. Siksi nämä alkukauden tulokset lisäävätkin usein tuskaa.
Jylhä totesikin valmennusportaalta nyt vaadittavan nopeaa toimintaa, sillä maailmancupin avauksesta pitää tehdä johtopäätöksiä viikon kuluttua alkavaan Saariselän lumileirin ohjelmaan.
- Tämän pohjalta pitää ottaa suuntaa, sillä ei tässä käsiä olla nostamassa pystyyn. Tämä vaihde pitää nyt vain nollata.