Uutisen päiväys

20.2.2009← Takaisin

Naisten mäkihypyn ensimmäinen mestaruus Yhdysvaltoihin

Yhdysvaltain Lindsey Van otti nimiinsä kaikkien aikojen ensimmäisen naisten mäkihypyn maailmanmestaruuden. Suomen Julia Kykkänen oli 26:s.

Bruce Springsteenin "Born in the USA" raikui Liberecissä Jestedin mäkistadionilla, kun Yhdysvaltain Lindsey Vanin maailmanmestaruus oli ratkennut. Hän nousi kilpailun pisimmällä, 97,5 metriä kantaneella hypyllään ensimmäisen kierroksen neljänneltä sijalta voittoon. Historiallisen kilpailun muut mitalistit olivat Saksan Ulrike Graessler hopealla ja Norjan Anette Sagen pronssilla.

Mitalikolmikko ei ollut yllätys naisten mäkihyppyä seuranneille. Saman kolmikko käännetyssä järjestyksessä johtaa tällä hetkellä myös naisten Continental-cupia.

- Lindsey Vanin voitto ei ollut mikään yllätys, vakuutti myös Suomen Julia Kykkänen, joka ylti sijalle 26. Hänen ensimmäinen hyppynsä kantoi 59,5 metriä, toinen 72 metriä.

- Ensimmäinen hyppy oli ihan liian ajoissa. Toinen osui kovan päälle ja mittaakin tuli paremmin, Julia Kykkänen kertoi. Liberecin mäki oli hänelle aivan uudenlainen kokemus.
- Kummulla lennettiin aika matalalla. Tällaisessa mäessä en ole ennen hypännyt, hän kertoi ja sanoi olevansa ihan hyvillä fiiliksilla kilpailun jälkeen.

Julia Kykkäsen valmentaja Kimmo Kykkänen piti Julian sijoitusta tyydyttävänä, vaikka ensimmäinen hyppy jäikin vähän harmittamaan.
- Vähimmäistavoite eli pääsy toiselle kierrokselle saavutettiin, onneksi kerrankin kävi näin päin, hän sanoi viitaten siihen, että Julia pääsi toiselle kierrokselle viimeisenä eli sijalta 31 oltuaan tasapisteissä metrin pidemmälle hypänneen USA:n Sarah Hendricksonin kanssa.
- Onneksi Julian tyyli oli kohdallaan, kiitteli isä-valmentaja.
- Ensimmäinen hyppy oli itse asiassa teknisesti oikein hyvä, harmi vaan että ponnistus tuli ihan liian aikaisin. Taisi vähän jänskättää, Kimmo Kykkänen hymyili.

Naisten mäkihypyn ensimmäistä MM-tason kilpailua Kimmo Kykkänen arvioi hyväksi kisaksi, joka käytiin vaativassa mäessä ja vaativissa olosuhteissa.
- Olosuhteet olivat sellaiset, että erot tulivat suuriksi. Nyt on pää avattu ja se on hieno juttu. Toivottavasti laji lähtee tästä kehittymää edelleen ja saadaan lisää harrastajia niin Suomessa kuin kansainvälisestikin, Kykkänen sanoi.